Derleme

Yok-Yer, Yersizleşme ve Yersizyurtsuzluk Kavramları Üzerine Bir Sorgulama

Cilt: 2 Sayı: 3 31 Mayıs 2010
  • Özlem Berber *
PDF İndir
TR EN

Yok-Yer, Yersizleşme ve Yersizyurtsuzluk Kavramları Üzerine Bir Sorgulama

Öz

Bugün kapitalizmin eriştiği yeni aşamanın, üretim sistemlerindeki değişimlerin ve oluşmakta olan yeni bir küresel egemenlik biçiminin gündelik yaşamlarımıza etkileri, kendilerini en çok kent mekânlarının da bu süreç içerisinde yeniden kurulumu aracılığıyla gösteriyor. Bu ortamda son zamanlarda mekânla ilgilenen disiplinler tarafından mekân ve kimlik kavramlarının çeşitli biçimlerde ilişkilendirilmesiyle gelişen tartışmaların ise çoğunlukla baştan bir olumsuzlama içeren başka kavramlara bağlanarak sona erdiğini,  “yok-yer”, “yersizleşme” ve “yersizyurtsuzluk” kavramlarının da bunların en popülerleri olduğunu gözlemliyoruz. Yer’in tasarım ve keşfe açık bir ‘oluş/olay’ olduğu görüşünden hareketle “yok-yer” ve “yersizleşme” kavramlarının olanaklı olamayacağı ve modern insanın duyumsadığı bir varoluş hali betimlemesi olan “yersizyurtsuzluk”un da üretken bir özgürleşmenin kaynağı olduğu görüşlerinden hareket eden metin bu kavramların yaygın kavranışlarına dair eleştirel bir sorgulama inşa etmeye çalışmaktadır. 

Anahtar Kelimeler

Kaynakça

  1. Auge, M., 1997. Yer-olmayanlar, (çev. T. Ilgaz), Kesit Yayıncılık, İstanbul.
  2. Bhabha, H. 1990. The third space, Identity: community, culture, difference içinde, s.207-221, Ed. Rutherford, J., Lawrence and Wishart, London.
  3. Frisby, D., 2001. Cityscapes of modernity, Polity Press in association with Blackwell Pub lishing, Cambridge, Oxford.
  4. Frisby, D., 2003. Georg Simmel – modernitenin ilk sosyoloğu, Modern kültürde çatışma içinde, s.7-55, Simmel, G., İletişim Yayınları, İstanbul.
  5. Forty, A., 2000. Space, Words and buildings: a vocabulary of modern architecture içinde, s.256-275, Thames&Hudson, London.
  6. Grosz, E., 1993. Lived spatiality: spaces of corporeal desire, Culture lab içinde, s.179-205, Ed. Boigon, B., Princeton Architectural Press, New York.
  7. Harvey, D., 1997. Postmodernliğin durumu, (çev. Savran, S.), Metis Yayınları, İstanbul.
  8. Hubbard, P., Kitchin, R., Valentine, G., 2004. Key thinkers on space and place, Sage Publications, London, Thousand Oaks, New Delhi. Lefebvre, H., 1996. The production of space, Blackwell Publishers, Oxford, Massachusetts.

Ayrıntılar

Birincil Dil

Türkçe

Konular

-

Bölüm

Derleme

Yazarlar

Özlem Berber * Bu kişi benim
Türkiye

Yayımlanma Tarihi

31 Mayıs 2010

Gönderilme Tarihi

15 Ocak 2011

Kabul Tarihi

30 Nisan 2011

Yayımlandığı Sayı

Yıl 2011 Cilt: 2 Sayı: 3

Kaynak Göster

APA
Berber, Ö. (2010). Yok-Yer, Yersizleşme ve Yersizyurtsuzluk Kavramları Üzerine Bir Sorgulama. İDEALKENT, 2(3), 142-157. https://izlik.org/JA28RA46FG
AMA
1.Berber Ö. Yok-Yer, Yersizleşme ve Yersizyurtsuzluk Kavramları Üzerine Bir Sorgulama. İDEALKENT. 2010;2(3):142-157. https://izlik.org/JA28RA46FG
Chicago
Berber, Özlem. 2010. “Yok-Yer, Yersizleşme ve Yersizyurtsuzluk Kavramları Üzerine Bir Sorgulama”. İDEALKENT 2 (3): 142-57. https://izlik.org/JA28RA46FG.
EndNote
Berber Ö (01 Mayıs 2010) Yok-Yer, Yersizleşme ve Yersizyurtsuzluk Kavramları Üzerine Bir Sorgulama. İDEALKENT 2 3 142–157.
IEEE
[1]Ö. Berber, “Yok-Yer, Yersizleşme ve Yersizyurtsuzluk Kavramları Üzerine Bir Sorgulama”, İDEALKENT, c. 2, sy 3, ss. 142–157, May. 2010, [çevrimiçi]. Erişim adresi: https://izlik.org/JA28RA46FG
ISNAD
Berber, Özlem. “Yok-Yer, Yersizleşme ve Yersizyurtsuzluk Kavramları Üzerine Bir Sorgulama”. İDEALKENT 2/3 (01 Mayıs 2010): 142-157. https://izlik.org/JA28RA46FG.
JAMA
1.Berber Ö. Yok-Yer, Yersizleşme ve Yersizyurtsuzluk Kavramları Üzerine Bir Sorgulama. İDEALKENT. 2010;2:142–157.
MLA
Berber, Özlem. “Yok-Yer, Yersizleşme ve Yersizyurtsuzluk Kavramları Üzerine Bir Sorgulama”. İDEALKENT, c. 2, sy 3, Mayıs 2010, ss. 142-57, https://izlik.org/JA28RA46FG.
Vancouver
1.Özlem Berber. Yok-Yer, Yersizleşme ve Yersizyurtsuzluk Kavramları Üzerine Bir Sorgulama. İDEALKENT [Internet]. 01 Mayıs 2010;2(3):142-57. Erişim adresi: https://izlik.org/JA28RA46FG