Dışlayıcı Yeşillik: Kahire’de Yeni Güvenlikli Siteler
Öz
Bu makale Mısır’ın başkentini çevreleyen çölün eteklerinde yapılmakta olan lüks güvenlikli sitelerin inşa ve pazarlama sürecini incelemektedir. Bu sitelerin tasarım ve promosyon materyallerindeki sunum biçimlerini tartışarak, küresel mimari ve yaşam tarzlarının somut yerel pazarlama bağlamlarına nasıl yedirildiklerini gösteriyorum. Her ne kadar bu pazarlama yöntemlerinin ve dolayısıyla güvenlikli sitelerin bazıları başarılıysa da, bu projelerin pek çok açıdan yerel toplumsal formları ve maddi ihtiyaçları dikkate almakta sorunlu olduklarını iddia ediyorum. Yerelin belli bir biçimde küreselleşmesini ima eden projelerle, soyut bir küreselin yerelleşmesini temsil eden projeler arasında bir ayrıma giderek, ikinci stratejinin başarısız olma ihtimalinin daha yüksek olduğunu öne sürüyorum. Çeşitli projeleri inceleyerek, bütün bu projelerin lüks tüketim taleplerine, çeşitli toplumsal kaygı ve korkulara hitap ettiğini ve temelde güvenli ve sağlıklı konutların yanı sıra benzer beğeni ve yaşam tarzlarına sahip komşular vaat ettiklerini gösteriyorum. Batı’da kentsel ayrışmanın derinleşmesine dair yakın dönemde yer alan kuramsal tartışmalardan yola çıkarak, bu makale bu kuramsallaştırmaların sömürge sonrası Ortadoğu metropolü bağlamında geçerliliğini ve sınırlılıklarını araştırmaktadır.
Anahtar Kelimeler
Kaynakça
- Abdel-Fadil, Mahmoud. 2001. Along the Fault Lines. Al-Ahram Weekly, 28.12. 2000-3.1.2001.
- Alsayyad, Nezar. 1994. Bayn al-Qasrayn. The Street Between the Two Palaces. Streets: Critical Perspectives on Public Space. Zeynep Celik, Daine Favro ve Richard Ingersoll, derl., ss. 71-82. Berkeley: University of California Press.
- Awad, Mohamed. 1999. Building Culture in Egypt. Al-Ahram Weekly 7.–13.1.1999.
- Blakely, Edward J. Mary Gail Synder. 1997. Fortress America. Gated Communities in the United States. Washington D.C: Brookings Institution Pres.
- Bourgeois, Philippe. 1996. In Search of Respect. Cambridge: Cambridge University Press.
- Caldeira, Teresa. 1996. Fortified Enclaves. The New Urban Segregation. Public Culture 8(2): 303-328.
- Caldeira, Teresa. 2000. City of Walls: Crime, Segregation and Citizenship in Sao Paolo. University of California Pres.
- Cartier, Carolyn. 2001. Globalizing South China. Oxford: Blackwell Publishers.
Ayrıntılar
Birincil Dil
Türkçe
Konular
-
Bölüm
Araştırma Makalesi
Yazarlar
Petra Kuppinger
*
Bu kişi benim
United States
Yayımlanma Tarihi
19 Nisan 2018
Gönderilme Tarihi
1 Mart 2012
Kabul Tarihi
30 Nisan 2012
Yayımlandığı Sayı
Yıl 2012 Cilt: 3 Sayı: 6