Araştırma Makalesi

Saçaklanma Dinamiklerinin Yerleşimlerin Dönüşümüne Etkisi: Kırsaldan Kentsele Ankara/Pursaklar

Cilt: 4 Sayı: 9 31 Mayıs 2013
PDF İndir
TR EN

Saçaklanma Dinamiklerinin Yerleşimlerin Dönüşümüne Etkisi: Kırsaldan Kentsele Ankara/Pursaklar

Öz

1980’li ve 90’lı yıllar, küreselleşmenin ekonomiyi ve mekânı biçimlendirdiği, kentlerin yeni işlevler kazandıkları ve mekânda saçaklanarak yayıldıkları bir döneme işaret etmektedir. Kentler; büyük ölçekli kentsel projeler yoluyla birbirleriyle yarışmakta ve piyasa ekonomisinin etkisiyle hızla dönüşerek değişmektedir. Bu dönüşüm, ulaşım ve diğer kentsel teknik altyapının varlığının ya da sunumunun daha kolay olduğu kentlerin özellikle saçaklarında gözlenmektedir. Bu alanlarda yeni çalışma ve konut alanlarının gelişmekte, kır kent ayrımına ilişkin tanımların değiştiği bir kentsel yayılma sürei de ortaya çıkmaktadır Kentte sıkışan işlevler merkez alanlarının dışında yer seçmekte, kentin saçaklarındaki kırsal yerleşim ve alanlara sıçrayarak kentin, yayılmasına neden olmaktadır. Kentlerin yayılarak büyümesi, çevresindeki kırsal alanları etkilemesi günümüzde gelişmekte olan ülkeler için üzerinde çalışılması gereken sorunlardan birisi haline gelmiştir. Saçaklanma eğilimleri 1980’li yıllardan sonra ülkemizde de kentleşme sürecinin unsurlarından birisi olarak mekânı biçimlendirmektedir. Ulaşım altyapısındaki gelişmeler, çevre yollarının inşa edilmesi, bu yolların ulaşabildiği alanlarda konut, iş ve alışveriş kullanımlarının gelişmesi metropoliten kentlerimizdeki gelişimin/değişimin yansıması olarak görülebilir. Bu çalışmada 1980 sonrası kentleşme sürecini etkileyen ekonomik ve sosyal yapıdaki dönüşümlerin metropoliten kentlerin saçaklarında ne tür değişimlere neden olduğu, bu değişimin kente yakın kırsal yerleşimlerin içeriğini nasıl etkilediği sorularına Ankara Metropoliten Kenti Pursaklar İlçesi çalışması üzerinden yanıt aranmaktadır.

Anahtar Kelimeler

Kaynakça

  1. Amcoff, J. (2006). Rural population growth in Sweden in the 1990s: Unexpected reality or spatial-statistical chimera. Population Space and Place, (12) 171-185.
  2. Ankara İl Sağlık Müdürlüğü (2007). İl sağlık istatistikleri. Ankara: Ankara İl Sağlık Müdürlüğü, Ankara.
  3. Ankara İl Milli Eğitim Müdürlüğü (2007). İl eğitim istatistikleri. Ankara: Ankara İl Milli Eğitim Müdürlüğü.
  4. Aslanoğlu, R. (2000). Kent, kimlik ve küreselleşme. Bursa: Ezgi Kitabevi.
  5. Bal, H. (2002). Kent sosyolojisi. Isparta: Fakülte Kitabevi.
  6. Beauregard, R. F. (2008). The new metropolitan reality. Journal of Planning History, 7 (2) 158-164.
  7. Berry, B., ve Horton F. (1970). Geographic perpectives on urban systems. New Jersey: Prentice Hall Inc.
  8. Ceritli, İ. (2003). Kentleşme sürecinin ekonomi politiği ve bir Türkiye uygulaması. Ankara: Yargı Yayınevi.

Ayrıntılar

Birincil Dil

Türkçe

Konular

-

Bölüm

Araştırma Makalesi

Yayımlanma Tarihi

31 Mayıs 2013

Gönderilme Tarihi

8 Şubat 2013

Kabul Tarihi

15 Mayıs 2013

Yayımlandığı Sayı

Yıl 2013 Cilt: 4 Sayı: 9

Kaynak Göster

APA
Yenigül, S. B., & Cihangir Çamur, K. (2013). Saçaklanma Dinamiklerinin Yerleşimlerin Dönüşümüne Etkisi: Kırsaldan Kentsele Ankara/Pursaklar. İDEALKENT, 4(9), 198-231. https://izlik.org/JA74SR92BF
AMA
1.Yenigül SB, Cihangir Çamur K. Saçaklanma Dinamiklerinin Yerleşimlerin Dönüşümüne Etkisi: Kırsaldan Kentsele Ankara/Pursaklar. İDEALKENT. 2013;4(9):198-231. https://izlik.org/JA74SR92BF
Chicago
Yenigül, Sevinç Bahar, ve Kübra Cihangir Çamur. 2013. “Saçaklanma Dinamiklerinin Yerleşimlerin Dönüşümüne Etkisi: Kırsaldan Kentsele Ankara/Pursaklar”. İDEALKENT 4 (9): 198-231. https://izlik.org/JA74SR92BF.
EndNote
Yenigül SB, Cihangir Çamur K (01 Mayıs 2013) Saçaklanma Dinamiklerinin Yerleşimlerin Dönüşümüne Etkisi: Kırsaldan Kentsele Ankara/Pursaklar. İDEALKENT 4 9 198–231.
IEEE
[1]S. B. Yenigül ve K. Cihangir Çamur, “Saçaklanma Dinamiklerinin Yerleşimlerin Dönüşümüne Etkisi: Kırsaldan Kentsele Ankara/Pursaklar”, İDEALKENT, c. 4, sy 9, ss. 198–231, May. 2013, [çevrimiçi]. Erişim adresi: https://izlik.org/JA74SR92BF
ISNAD
Yenigül, Sevinç Bahar - Cihangir Çamur, Kübra. “Saçaklanma Dinamiklerinin Yerleşimlerin Dönüşümüne Etkisi: Kırsaldan Kentsele Ankara/Pursaklar”. İDEALKENT 4/9 (01 Mayıs 2013): 198-231. https://izlik.org/JA74SR92BF.
JAMA
1.Yenigül SB, Cihangir Çamur K. Saçaklanma Dinamiklerinin Yerleşimlerin Dönüşümüne Etkisi: Kırsaldan Kentsele Ankara/Pursaklar. İDEALKENT. 2013;4:198–231.
MLA
Yenigül, Sevinç Bahar, ve Kübra Cihangir Çamur. “Saçaklanma Dinamiklerinin Yerleşimlerin Dönüşümüne Etkisi: Kırsaldan Kentsele Ankara/Pursaklar”. İDEALKENT, c. 4, sy 9, Mayıs 2013, ss. 198-31, https://izlik.org/JA74SR92BF.
Vancouver
1.Sevinç Bahar Yenigül, Kübra Cihangir Çamur. Saçaklanma Dinamiklerinin Yerleşimlerin Dönüşümüne Etkisi: Kırsaldan Kentsele Ankara/Pursaklar. İDEALKENT [Internet]. 01 Mayıs 2013;4(9):198-231. Erişim adresi: https://izlik.org/JA74SR92BF