Araştırma Makalesi

Yardımlaşma ve Dayanışma Ağlarını Bir Kent Yoksulluğu Örneği Üzerinden Okumak: Konya

Cilt: 4 Sayı: 8 31 Ocak 2013
PDF İndir
TR

Yardımlaşma ve Dayanışma Ağlarını Bir Kent Yoksulluğu Örneği Üzerinden Okumak: Konya

Öz

Günümüzde yoksulluk önemli ölçüde kentle özdeşleşmiştir. Kentsel yaşamın değişimi ile birlikte yoksulluğun farklı boyutlarda yaşanması söz konusu olmuştur. Literatürde modernleşmeye yapılan atıflarda kentsel modern yaşamın insanları daha bireyci hale getirerek toplumsal ilişkilerden uzaklaştıran yapısına değinilmektedir. Bu anlamda toplumda geleneksel ilişkilerin zayıfladığı, toplumsal bağı oluşturan ana öğelerden biri olarak yardımlaşma ve dayanışma ilişkileri-nin bozulduğu ifade edilir. Bu durum, toplumda kırılgan bir grup olan yoksullar için negatif bir etkiye sahiptir. Günü-müz metropol kentlerinin yoksulları marjinalleşme ve dışlanma kavramlarla değerlendirilmekte, yoksulluk mekansal ayrışmaya bağlı olarak da gitgide derinleşmektedir. Dolayısıyla toplumu bir arada tutan öğelerin her toplumsal sorunda olduğu gibi yoksullukta da büyük ölçüde belirleyici olduğu ortaya çıkmaktadır. Bu çalışma, kent yoksulluğunu yardım-laşma ve dayanışma ilişkileri ekseninde ele almaktadır. Kentteki sivil unsurların önemli çeşitlilik gösterdiği Konya kenti geleneksel ilişkilerin modernle melezleştiği fakat farklı motivasyonların etkisiyle büyük ölçüde sürdüğü bir kent olarak öne çıkmaktadır. Bu bağlamda çalışma, kentsel yoksulluk ile yardımlaşma ve dayanışma bağları arasındaki ilişkiyi Konya özelinde anlamlandırma çabası olarak düşünülebilir.

Anahtar Kelimeler

Kaynakça

  1. Akkaya, Y. (2002). Göç, yoksulluk ve kentsel şiddet. Y. Özdek (Der.) Yoksulluk, şiddet ve insan hakları içinde (s. 203-215). Ankara: TODAİE Yayınları.
  2. Aksan, G. (2012). Yoksulluk ve yoksulluk kültürünün toplumsal görünümleri. Selçuk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, 27, 9-20.
  3. Aktay, Y. ve Topçuoğlu, A.(2007). Civil society and its cultural origins in a Turkish city: Konya. Critique: Critical Middle Eastern Studies, 16 (3), 273-289.
  4. Berner, E. (2005). Metropol ikilemi: Küresel toplum, yerellikler ve Manila’da kent arazisi için yürütülen mücadele. A Öncü ve P. Weyland (Der.) Mekan, kültür, ikti-dar içinde (ss. 137-163). İstanbul: İletişim Yayınları.
  5. Champlin, D. (1999). Social capital and privatization of public goods. International Journal of Social Economics, 26, 1302-1314.
  6. Çolakoğlu, E. (2003). Kentsel yoksulluk. M. A. Çukurçayır ve A. Tekel (Der.) Yerel ve kentsel politikalar içinde (ss. 463-490). Konya: Çizgi Kitapevi.
  7. Demir, E. (2002). Yeni kentli ailelerde geçimlik üretim ve yoksulluk. Y. Özdek (Der.) Yoksulluk, şiddet ve insan hakları, içinde (ss:291-302). Ankara: TODAİE Yayınları.
  8. Demir, Ö. ve Acar, M. (2002). Sosyal bilimler sözlüğü. Ankara: Vadi Yayınları.

Ayrıntılar

Birincil Dil

Türkçe

Konular

-

Bölüm

Araştırma Makalesi

Yazarlar

Abdullah Topçuoğlu * Bu kişi benim
Türkiye

Yayımlanma Tarihi

31 Ocak 2013

Gönderilme Tarihi

1 Eylül 2012

Kabul Tarihi

28 Aralık 2012

Yayımlandığı Sayı

Yıl 2013 Cilt: 4 Sayı: 8

Kaynak Göster

APA
Aksan, G., & Topçuoğlu, A. (2013). Yardımlaşma ve Dayanışma Ağlarını Bir Kent Yoksulluğu Örneği Üzerinden Okumak: Konya. İDEALKENT, 4(8), 250-269. https://izlik.org/JA88CE34KB
AMA
1.Aksan G, Topçuoğlu A. Yardımlaşma ve Dayanışma Ağlarını Bir Kent Yoksulluğu Örneği Üzerinden Okumak: Konya. İDEALKENT. 2013;4(8):250-269. https://izlik.org/JA88CE34KB
Chicago
Aksan, Gamze, ve Abdullah Topçuoğlu. 2013. “Yardımlaşma ve Dayanışma Ağlarını Bir Kent Yoksulluğu Örneği Üzerinden Okumak: Konya”. İDEALKENT 4 (8): 250-69. https://izlik.org/JA88CE34KB.
EndNote
Aksan G, Topçuoğlu A (01 Ocak 2013) Yardımlaşma ve Dayanışma Ağlarını Bir Kent Yoksulluğu Örneği Üzerinden Okumak: Konya. İDEALKENT 4 8 250–269.
IEEE
[1]G. Aksan ve A. Topçuoğlu, “Yardımlaşma ve Dayanışma Ağlarını Bir Kent Yoksulluğu Örneği Üzerinden Okumak: Konya”, İDEALKENT, c. 4, sy 8, ss. 250–269, Oca. 2013, [çevrimiçi]. Erişim adresi: https://izlik.org/JA88CE34KB
ISNAD
Aksan, Gamze - Topçuoğlu, Abdullah. “Yardımlaşma ve Dayanışma Ağlarını Bir Kent Yoksulluğu Örneği Üzerinden Okumak: Konya”. İDEALKENT 4/8 (01 Ocak 2013): 250-269. https://izlik.org/JA88CE34KB.
JAMA
1.Aksan G, Topçuoğlu A. Yardımlaşma ve Dayanışma Ağlarını Bir Kent Yoksulluğu Örneği Üzerinden Okumak: Konya. İDEALKENT. 2013;4:250–269.
MLA
Aksan, Gamze, ve Abdullah Topçuoğlu. “Yardımlaşma ve Dayanışma Ağlarını Bir Kent Yoksulluğu Örneği Üzerinden Okumak: Konya”. İDEALKENT, c. 4, sy 8, Ocak 2013, ss. 250-69, https://izlik.org/JA88CE34KB.
Vancouver
1.Gamze Aksan, Abdullah Topçuoğlu. Yardımlaşma ve Dayanışma Ağlarını Bir Kent Yoksulluğu Örneği Üzerinden Okumak: Konya. İDEALKENT [Internet]. 01 Ocak 2013;4(8):250-69. Erişim adresi: https://izlik.org/JA88CE34KB