Araştırma Makalesi

Bir Siyasal Değişme Etkeni Olarak Göç: Kürt Kimliğinin Siyasal Evriminde Göç Dinamiği Örneği - Nedenler ve Sonuçlar-

Cilt: 6 Sayı: 15 31 Ocak 2015
PDF İndir
TR EN

Bir Siyasal Değişme Etkeni Olarak Göç: Kürt Kimliğinin Siyasal Evriminde Göç Dinamiği Örneği - Nedenler ve Sonuçlar-

Öz

Kürt etno-kültürel kimliğinin yoğunluk gösterdiği Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgesindeki göç etkinliğinin, coğrafî bakımdan, kırsaldan bölge kentlerine, ülkenin batısındaki metropollere ve nihayet, Kuzey Irak Özerk Bölgesi ile Avrupa ülkelerine yönelik yurtdışına olmak üzere dört boyutlu gerçekleştiği gözlemlenmektedir.

Kente ve yurt dışına göçle oluşan demografik, toplumsal ve ekonomik değişme süreçleri, toplumsal yapıdaki değişime bağlı olarak, siyasal üst yapıda değişimi de kaçınılmaz olarak beraberinde getirmektedir. Üretim araçları, biçimleri ve ilişkileri bakımından kırsal tarım toplumundan kentli sanayi toplumuna geçiş, özetle kapitalistleşme ve kentleşme olgusu, bölgedeki siyasal hayatı oluşturan dinamikleri de aynı yönde yeniden yapılandırmaktadır. Bu çalışma, bu değişim sürecini göç hareketlerinin nedenleri ve sonuçları bağlamında incelemek ve tartışmak amacıyla üretilmiştir.

Anahtar Kelimeler

Kaynakça

  1. Aker, T. vd. (2002), “Zorunlu İç Göç: Ruhsal ve Toplumsal Sonuçları”, Anadolu Psikiyatri Dergisi, (3), ss.97-103.
  2. Arı, K. (1995) Büyük Mübadele, Türkiye’ye Zorunlu Göç, İstanbul: Tarih Vakfı Yurt Yayınları.
  3. Akçura, B. (2009) Devletin Kürt Filmi, 1925-2007 Kürt Raporu, İstanbul: Ayraç Yayınları.
  4. Ayata, B. (2011) The Politics of Displacement: A Transnational Analysis of the Forced Migration of the Kurds in Turkey and Europe, (Yayımlanmamış Doktora Tezi), Baltimore: The Johns Hopkins University.
  5. Babuş, F. (2006) Osmanlı’dan Günümüze Göç ve İskân, İstanbul: Ozan Yayıncılık.
  6. Bahar, O.&F.K. Bingöl (2010) “Türkiye’de İç Göç Hareketlerinin İstihdam ve İşgücü Piyasalarına Etkileri”, Süleyman Demirel Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi, 15/(2), ss. 43-61.
  7. Bayrak, M. (1994) Kürdoloji Belgeleri, Ankara: Özge Yayınları.
  8. Beşikçi, İ. (2013) Kürtlerin Mecburi İskanı, İsmail Beşikçi Vakfı Yayınları.Candan, M.& H.Uwe (2008) “Nation Building Online: A Case Study of Kurdish Migrants in Germany”, German Policy Studies/Politik feldanalyse; 4/(4), ss.125-153.

Ayrıntılar

Birincil Dil

Türkçe

Konular

-

Bölüm

Araştırma Makalesi

Yazarlar

Yayımlanma Tarihi

31 Ocak 2015

Gönderilme Tarihi

20 Kasım 2014

Kabul Tarihi

15 Ocak 2015

Yayımlandığı Sayı

Yıl 2015 Cilt: 6 Sayı: 15

Kaynak Göster

APA
Koçal, A. (2015). Bir Siyasal Değişme Etkeni Olarak Göç: Kürt Kimliğinin Siyasal Evriminde Göç Dinamiği Örneği - Nedenler ve Sonuçlar-. İDEALKENT, 6(15), 214-241. https://izlik.org/JA55BH73LM
AMA
1.Koçal A. Bir Siyasal Değişme Etkeni Olarak Göç: Kürt Kimliğinin Siyasal Evriminde Göç Dinamiği Örneği - Nedenler ve Sonuçlar-. İDEALKENT. 2015;6(15):214-241. https://izlik.org/JA55BH73LM
Chicago
Koçal, A.vedat. 2015. “Bir Siyasal Değişme Etkeni Olarak Göç: Kürt Kimliğinin Siyasal Evriminde Göç Dinamiği Örneği - Nedenler ve Sonuçlar-”. İDEALKENT 6 (15): 214-41. https://izlik.org/JA55BH73LM.
EndNote
Koçal A (01 Ocak 2015) Bir Siyasal Değişme Etkeni Olarak Göç: Kürt Kimliğinin Siyasal Evriminde Göç Dinamiği Örneği - Nedenler ve Sonuçlar-. İDEALKENT 6 15 214–241.
IEEE
[1]A. Koçal, “Bir Siyasal Değişme Etkeni Olarak Göç: Kürt Kimliğinin Siyasal Evriminde Göç Dinamiği Örneği - Nedenler ve Sonuçlar-”, İDEALKENT, c. 6, sy 15, ss. 214–241, Oca. 2015, [çevrimiçi]. Erişim adresi: https://izlik.org/JA55BH73LM
ISNAD
Koçal, A.vedat. “Bir Siyasal Değişme Etkeni Olarak Göç: Kürt Kimliğinin Siyasal Evriminde Göç Dinamiği Örneği - Nedenler ve Sonuçlar-”. İDEALKENT 6/15 (01 Ocak 2015): 214-241. https://izlik.org/JA55BH73LM.
JAMA
1.Koçal A. Bir Siyasal Değişme Etkeni Olarak Göç: Kürt Kimliğinin Siyasal Evriminde Göç Dinamiği Örneği - Nedenler ve Sonuçlar-. İDEALKENT. 2015;6:214–241.
MLA
Koçal, A.vedat. “Bir Siyasal Değişme Etkeni Olarak Göç: Kürt Kimliğinin Siyasal Evriminde Göç Dinamiği Örneği - Nedenler ve Sonuçlar-”. İDEALKENT, c. 6, sy 15, Ocak 2015, ss. 214-41, https://izlik.org/JA55BH73LM.
Vancouver
1.A.vedat Koçal. Bir Siyasal Değişme Etkeni Olarak Göç: Kürt Kimliğinin Siyasal Evriminde Göç Dinamiği Örneği - Nedenler ve Sonuçlar-. İDEALKENT [Internet]. 01 Ocak 2015;6(15):214-41. Erişim adresi: https://izlik.org/JA55BH73LM