Konferans Bildirisi

Akuaponik (Biyolojik Arıtma Tekniği) Tekniği ile Balık Atıksularının Arıtılması

Cilt: 3 Sayı: 2 15 Ekim 2018
PDF İndir
TR

Akuaponik (Biyolojik Arıtma Tekniği) Tekniği ile Balık Atıksularının Arıtılması

Öz

Akuaponik sistemler; geleneksel akuakültür (akuatik canlılardan olan balık, kerevit, karides üretimi) ile hidroponik sistemin (topraksız tarım/ bitkilerin su ve besin eriyikleri ile beslenmesi) birleşmesi ile sürdürülebilir gıda üretim sistemi alternatiflerindendir. Bu çalışmanın temel amacı azot, fosfor, askıda katı madde ve organik madde açısından zengin olan balık atıksularının, bir doğal arıtım yöntemi olan akuaponik tekniğiyle arıtılmasıdır.

Akuaponik tanklarındaki giriş ve çıkış sularından 3 günde bir numune alınarak analizler yapılmıştır. Çözünmüş oksijen, sıcaklık, pH ölçümleri anlık, nitrit azotu (NO2-N), amonyum azotu (NH4-N), toplam fosfor (TP) ve kimyasal oksijen ihtiyacı (KOİ) ölçümleri ise örnek alındıktan sonra süzülerek laboratuvarda kitler kullanılarak spektrofotometrik olarak ölçülmüştür. Bitki büyümeleri ise belirli zaman aralığında fotoğraflanmıştır.

Akuaponik sistemin KOİ giderim verimlerine bakıldığında ilk ölçüm ile beşinci ölçüm arasında ciddi bir KOİ giderimi görülmektedir. Bu sonuçlar bize akuaponik sistemde kullanılan bitkiler tarafından maliyetsiz olarak bir giderimin olduğunu göstermektedir. İlk ölçümde KOİ giderimi %2,1 iken 5. ölçümde giderim %36,1 değerlerine çıkmıştır. Akuaponik sistemin TP giderim verimlerine bakıldığında ilk ölçüm ile beşinci ölçüm arasında doğrusal bir TP giderimi görülmekte olup, akuaponik sistemin adaptasyonunun henüz tamamlanmadığı ve giderimin devam edeceğini göstermektedir. Bu sonuçlar bize akuaponik sistemde kullanılan bitkiler tarafından maliyetsiz olarak bir giderimin olduğunu göstermektedir. İlk ölçümde TP giderimi %2,2 iken 5. ölçümde giderim %23,4 değerlerine çıkmıştır.

Anahtar Kelimeler

Kaynakça

  1. Bartelme, R. P., B. O. Oyserman, J. E. Blom, O. J. Sepulveda-Villet and R. J. Newton (2018). "Stripping Away the Soil: Plant Growth Promoting Microbiology Opportunities in Aquaponics." Frontiers in Microbiology 9: 8.
  2. Datta, S., B. Mahapatra, J. Bhakta, S. Bag, S. Lahiri, R. Mandal and B. Jana (2018). Aquaponics: A Green and Sustainable Eco-tech for Environmental Cum Economic Benefits Through Integration of Fish and Edible Crop Cultivation. Wastewater Management Through Aquaculture, Springer: 207-224.
  3. Diver, S. (2000). Aquaponics-Integration of hydroponics with aquaculture, Attra.
  4. Fernández Cañero, R., L. Pérez Urrestarazu and G. Egea Cegarra (2015). Design and preliminary assessment of a vertical aquaponics system for ornamental purposes. International Conference on Living Walls and Ecosystems Services (2015), p 1-41.
  5. Goddek, S., B. Delaide, U. Mankasingh, K. V. Ragnarsdottir, H. Jijakli and R. Thorarinsdottir (2015). "Challenges of sustainable and commercial aquaponics." Sustainability 7(4): 4199-4224.
  6. Goodman, E. R. (2011). Aquaponics: community and economic development, Massachusetts Institute of Technology.
  7. König, B., J. Janker, T. Reinhardt, M. Villarroel and R. Junge (2018). "Analysis of aquaponics as an emerging technological innovation system." Journal of Cleaner Production 180: 232-243.
  8. Maucieri, C., A. A. Forchino, C. Nicoletto, R. Junge, R. Pastres, P. Sambo and M. Borin (2018). "Life cycle assessment of a micro aquaponic system for educational purposes built using recovered material." Journal of Cleaner Production 172: 3119-3127.

Ayrıntılar

Birincil Dil

Türkçe

Konular

Çevre Mühendisliği

Bölüm

Konferans Bildirisi

Yayımlanma Tarihi

15 Ekim 2018

Gönderilme Tarihi

23 Temmuz 2018

Kabul Tarihi

11 Ağustos 2018

Yayımlandığı Sayı

Yıl 2018 Cilt: 3 Sayı: 2

Kaynak Göster

APA
Pamukoğlu, M. Y. (2018). Akuaponik (Biyolojik Arıtma Tekniği) Tekniği ile Balık Atıksularının Arıtılması. İklim Değişikliği ve Çevre, 3(2), 1-9. https://izlik.org/JA35PW82NX
AMA
1.Pamukoğlu MY. Akuaponik (Biyolojik Arıtma Tekniği) Tekniği ile Balık Atıksularının Arıtılması. İklim Değişikliği ve Çevre. 2018;3(2):1-9. https://izlik.org/JA35PW82NX
Chicago
Pamukoğlu, M. Yunus. 2018. “Akuaponik (Biyolojik Arıtma Tekniği) Tekniği ile Balık Atıksularının Arıtılması”. İklim Değişikliği ve Çevre 3 (2): 1-9. https://izlik.org/JA35PW82NX.
EndNote
Pamukoğlu MY (01 Ekim 2018) Akuaponik (Biyolojik Arıtma Tekniği) Tekniği ile Balık Atıksularının Arıtılması. İklim Değişikliği ve Çevre 3 2 1–9.
IEEE
[1]M. Y. Pamukoğlu, “Akuaponik (Biyolojik Arıtma Tekniği) Tekniği ile Balık Atıksularının Arıtılması”, İklim Değişikliği ve Çevre, c. 3, sy 2, ss. 1–9, Eki. 2018, [çevrimiçi]. Erişim adresi: https://izlik.org/JA35PW82NX
ISNAD
Pamukoğlu, M. Yunus. “Akuaponik (Biyolojik Arıtma Tekniği) Tekniği ile Balık Atıksularının Arıtılması”. İklim Değişikliği ve Çevre 3/2 (01 Ekim 2018): 1-9. https://izlik.org/JA35PW82NX.
JAMA
1.Pamukoğlu MY. Akuaponik (Biyolojik Arıtma Tekniği) Tekniği ile Balık Atıksularının Arıtılması. İklim Değişikliği ve Çevre. 2018;3:1–9.
MLA
Pamukoğlu, M. Yunus. “Akuaponik (Biyolojik Arıtma Tekniği) Tekniği ile Balık Atıksularının Arıtılması”. İklim Değişikliği ve Çevre, c. 3, sy 2, Ekim 2018, ss. 1-9, https://izlik.org/JA35PW82NX.
Vancouver
1.M. Yunus Pamukoğlu. Akuaponik (Biyolojik Arıtma Tekniği) Tekniği ile Balık Atıksularının Arıtılması. İklim Değişikliği ve Çevre [Internet]. 01 Ekim 2018;3(2):1-9. Erişim adresi: https://izlik.org/JA35PW82NX