Araştırma Makalesi

0-6 Yaş Grubu Çocuk Sahibi Olmanın Kadınların İş-Yaşam Dengesine Etkisi: Ardahan Örneği

Sayı: 10 30 Aralık 2023
PDF İndir
TR EN

0-6 Yaş Grubu Çocuk Sahibi Olmanın Kadınların İş-Yaşam Dengesine Etkisi: Ardahan Örneği

Öz

Günümüzde kadınların iş hayatında aktif olarak yer almaları bazı zorlukları da beraberinde getirmiştir. Bu zorlukların hem ev hem de iş yerinden kaynaklanması ile birlikte, kadınların en çok zorlandığı dönem anne olmasıyla başlamakta ve çocuğu belli bir özgün yeterlilik seviyesine gelene dek sürmektedir. Bu çalışmanın amacı, 0-6 yaş arası dönemde insan hayatında “Altın Yıllar” olarak bilinen çocukların bedensel, zihinsel ve sosyal gelişimin en hızlı, kritik ve bakıma muhtaç oldukları zamanda kadınların iş-yaşam dengesini 6 ana tema altında incelemektir. Bu amaçla, Ardahan ilinde kamuda çeşitli unvanlarda çalışan 14 kadın ile yarı yapılandırılmış açık uçlu soruları içeren görüşme gerçekleştirilmiştir. Bu araştırmanın sonucunda, çocuk bakımında kreş veya bakıcı desteği alan kadınlar iş hayatının stresinden daha çok ev işlerindeki sorumluluklarının ve bakıma muhtaç çocuğun olması kadınlar üzerinde stres yaratması durumunda kendilerini yetersiz, mutsuz, yorgun, ucu kapalı bir labirentte kalmış gibi annelik ile çalışma hayatının arasında sıkıştıklarından dolayı hayatlarının her alanına bu duyguların sirayet ettiğini; kendilerine, eşlerine ve sosyal çevrelerine zaman ayıramadıklarını ifade etmişlerdir. Büyük ebeveynlerinden destek alan kadınların iş-yaşam dengesini daha rahat sağladığı gözlenmiştir. Ebeveyn desteği alan kadınlar işyerlerinde verimli olduklarını, kendilerine zaman ayırma, eş ve sosyal çevresi ile vakit geçirme imkânlarının olduğunu ortaya koymuşlardır. Çocuk bakımında bütün katılımcılarda anneliğe dair “iyi bir anne miyim?” gibi sorgulamalarının olduğu, çocuklarında bağlanma temelli olumsuz duygu ve davranışların varlığının kendilerini suçlu olarak görmelerine sebep olduğu görülmüştür.

Anahtar Kelimeler

Kaynakça

  1. AÇEV. (2016). Faaliyet Raporu. https://www.acev.org/yasamin-mucizevi-yillari-erken-cocukluk-donemi/
  2. Akyol, A. (2018). Anneliğin Kadın Çalışanlar Üzerine Etkileri: Yorumsamacı Bir Alan Araştırması. Doktora Tezi, Hacettepe Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, Ankara.
  3. Apaydın, Ç. (2011). Öğretim Üyelerinin İşe Bağımlılık Düzeyi ile İş-Yaşam Dengesi ve İş Aile Yaşam Dengesi Arasındaki İlişki. Doktora Tezi, Ankara Üniversitesi Eğitim Bilimleri Enstitüsü, Ankara.
  4. Babahanoğlu, R. (2020). Çalışan Annelerin Yaşam Doyumlarının İncelenmesi. Uluslararası Kültürel ve Sosyal Araştırmalar Dergisi (UKSAD), 6(2), 518-530.
  5. Baltacı, A. (2017). Nitel veri analizinde Miles-Huberman modeli. Ahi Evran Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, 3(1), 1-15.
  6. Durualp, E., Kaytez, N. ve Girgin, B. A. (2017). Evlilik doyumu ve maternal bağlanma arasındaki ilişkinin incelenmesi. Anadolu Psikiyatri Dergisi, 18, 129-138.
  7. Evirgen G. N. ve Gözün Kahraman, Ö. (2018). Okul öncesi dönem çocuklarında bağlanma ve benlik algısı arasındaki ilişkinin incelenmesi. Hitit Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, 11(3), 2446-2454.
  8. Güder, S. (2019). Türkiye’de Çalışan Kadın ve İş Yaşam Dengesi. Yüksek Lisans Tezi, Marmara Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, İstanbul.

Ayrıntılar

Birincil Dil

Türkçe

Konular

Cinsiyet, Politika ve Yönetim

Bölüm

Araştırma Makalesi

Erken Görünüm Tarihi

28 Aralık 2023

Yayımlanma Tarihi

30 Aralık 2023

Gönderilme Tarihi

24 Temmuz 2023

Kabul Tarihi

5 Ekim 2023

Yayımlandığı Sayı

Yıl 2023 Sayı: 10

Kaynak Göster

APA
Bilgin Kılıç, Ö. (2023). 0-6 Yaş Grubu Çocuk Sahibi Olmanın Kadınların İş-Yaşam Dengesine Etkisi: Ardahan Örneği. Iğdır Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi, 10, 23-34. https://doi.org/10.58618/igdiriibf.1332117
AMA
1.Bilgin Kılıç Ö. 0-6 Yaş Grubu Çocuk Sahibi Olmanın Kadınların İş-Yaşam Dengesine Etkisi: Ardahan Örneği. Iğdır İİBF Dergi. 2023;(10):23-34. doi:10.58618/igdiriibf.1332117
Chicago
Bilgin Kılıç, Özge. 2023. “0-6 Yaş Grubu Çocuk Sahibi Olmanın Kadınların İş-Yaşam Dengesine Etkisi: Ardahan Örneği”. Iğdır Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi, sy 10: 23-34. https://doi.org/10.58618/igdiriibf.1332117.
EndNote
Bilgin Kılıç Ö (01 Aralık 2023) 0-6 Yaş Grubu Çocuk Sahibi Olmanın Kadınların İş-Yaşam Dengesine Etkisi: Ardahan Örneği. Iğdır Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi 10 23–34.
IEEE
[1]Ö. Bilgin Kılıç, “0-6 Yaş Grubu Çocuk Sahibi Olmanın Kadınların İş-Yaşam Dengesine Etkisi: Ardahan Örneği”, Iğdır İİBF Dergi, sy 10, ss. 23–34, Ara. 2023, doi: 10.58618/igdiriibf.1332117.
ISNAD
Bilgin Kılıç, Özge. “0-6 Yaş Grubu Çocuk Sahibi Olmanın Kadınların İş-Yaşam Dengesine Etkisi: Ardahan Örneği”. Iğdır Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi. 10 (01 Aralık 2023): 23-34. https://doi.org/10.58618/igdiriibf.1332117.
JAMA
1.Bilgin Kılıç Ö. 0-6 Yaş Grubu Çocuk Sahibi Olmanın Kadınların İş-Yaşam Dengesine Etkisi: Ardahan Örneği. Iğdır İİBF Dergi. 2023;:23–34.
MLA
Bilgin Kılıç, Özge. “0-6 Yaş Grubu Çocuk Sahibi Olmanın Kadınların İş-Yaşam Dengesine Etkisi: Ardahan Örneği”. Iğdır Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi, sy 10, Aralık 2023, ss. 23-34, doi:10.58618/igdiriibf.1332117.
Vancouver
1.Özge Bilgin Kılıç. 0-6 Yaş Grubu Çocuk Sahibi Olmanın Kadınların İş-Yaşam Dengesine Etkisi: Ardahan Örneği. Iğdır İİBF Dergi. 01 Aralık 2023;(10):23-34. doi:10.58618/igdiriibf.1332117

Iğdır Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi

Iğdır University Journal of the Faculty of Economics and Administrative Sciences

Iğdır İİBF Dergisi

T.C. Iğdır Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi (Iğdır İİBF Dergisi), Türkçe ve İngilizce makaleler yayımlayan uluslararası, hakemli, açık erişimli ve süreli bir akademik dergidir. Dergi, kabul edilen makaleleri sürekli yayın anlayışı doğrultusunda çevrim içi olarak yayımlar.

Dergiye gönderilen çalışmalar, editöryal ön inceleme sürecinin ardından uygun bulunmaları hâlinde çift taraflı kör hakemlik sürecine alınır. Bu süreçte yazar ve hakem kimlikleri karşılıklı olarak gizli tutulur.

Dergide yayımlanan yazıların bilimsel, etik ve hukuki sorumluluğu yazarlarına aittir. Dergide yer alan yazılar, kaynak gösterilmeksizin tamamen veya kısmen alıntılanamaz.

İletişim: iibfdergi@igdir.edu.tr