BibTex RIS Kaynak Göster

The Perspectives of Employees in Green Marketing Applications in Hotel Business

Yıl 2019, Sayı: 17, 509 - 532, 01.01.2019

Öz

Nowadays, companies are conscious that they cannot sustain their company’s life without having environmental sensitivity. To understand, adopt and practice the green marketing philosophy is getting more important for the tourism establishments whose main capital is natural resources. The consumers’ sensitivity about nature who constitute establishments’ intended population, is the driving force which pushes establishments to be sensitive about nature. The purpose of this study is to examine the perspective of employees for green marketing practices in the hotel according to demographic characteristics. In accordance with this purpose, four and five-star hotel in Nevşehir, are employed in the scope of the study. Four and five-star hotel’s employees have included the field research. T-test and ANOVA were employed. In the result of the analysis, it is carried out that employees' perspective on green marketing practices have been identified some difference according to demographic characteristics.

Kaynakça

  • Alkıbay, S., 2001. Yeşil Pazarlama Faaliyetlerine Üniversite Öğrencile- rinin İlgisi Üzerine Bir Araştırma, Ticaret ve Turizm Eğitim Fa- kültesi Dergisi, Yıl: 2001, Sayı: 4, s. 78.
  • Arıkan, R., 1995. Araştırma Teknikleri ve Rapor Yazma, Tutibay Ltd. Şti., Ankara.
  • Atay, L., Dilek, E. S., 2013. Konaklama İşletmelerinde Yeşil Pazarlama Uy- gulamaları: İbis Otel Örneği, Süleyman Demirel Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi, Cilt: 18/1, s. 203-219.
  • Ayyıldız, H., Genç, K.Y., 2008. Çevreye Duyarlı Pazarlama: Üniversite Öğrencilerinin Çevreye Duyarlı Pazarlama Uygulamaları ile İlgili tutum ve Davranışları Üzerine Bir Araştırma. Atatürk Üniversite- si Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi/Journal of Graduate School of Social Science, 12(2), 505-527.
  • Bernard, H. R., 2000. Social Research Methods. Sage Publications, Londra.
  • Constantin, C. P., Ispas, A., Candrea, A. N., 2013. Identifying Tourists Interested in Eco-Certificated Accomodation Units From braşov, Romania. Managements Dynamics in the Knowledge Economy, 1(3): 521-542.
  • Dilek, S. E., 2012. Turizm İşletmelerinde Yeşil Pazarlama Uygulamaları: Bir Alan Araştırması, Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi, Sosyal Bi- limler Enstitüsü, Yayınlanmamış Yükseklisans Tezi, Çanakkale.
  • Durna, U., Babur, S., 2011. Otel İşletmelerinde Yenilik, Uluslararası Alanya İşletme Fakültesi Dergisi, Cilt: 3/1, s. 73-98.
  • Emeksiz, M. (2007). Küçük Otel İşletmeleri ve Çevre Yönetimi. Balıke- sir Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, Cilt 10, Sayı 18, Aralık 2007, s.141-156.
  • Eren, D. 2007. Örgütsel Hizmet Odaklılığın İşletme Performansı Üze- rindeki Etkisi: Konaklama İşletmelerinde bir Uygulama, Yayım- lanmamış Doktora Tezi, Erciyes Üniversitesi, Sosyal Bilimler Ens- titüsü, İşletme Anabilim Dalı, Kayseri.
  • Eren, D. ve Yılmaz, İ. (2008). Otel İşletmelerinde Yeşil Pazarlama Uy- gulamaları: Nevşehir Örneği, 13. Ulusal Pazarlama Kongresi, 25- 29 Ekim 2008, Nevşehir, 290-300.
  • Güneş, G., 2011. Konaklama Sektöründe Çevre Dostu Yönetimin Öne- mi, KMÜ Sosyal ve Ekonomik Araştırmalar Dergisi 13 (20), s. 45-51.
  • Heung, V., Fei, C., Hu, C., 2006. Customer and Employee Perception of Green Hotel: The Case of Five Star Hotels in China, China Tourism Research, 2(3): 270-297.
  • Horzum, I. Yeşil Reklamlarda Tanıtılan Ürünlerin Gerçekten Doğa Dostu http://perweb.firat.edu.tr/personel/yayinlar/fua_1683/1683_51 558.rtf, Erişim Tarihi: 25.12.2014. Sorgulanması,
  • İslamoğlu, A. H., 2009. Sosyal Bilimlerde Araştırma Yöntemleri. Beta, İzmit.
  • Kalaycı, Ş. 2010. SPSS Uygulamalı Çok Değişkenli İstatistik Teknikleri, Asil Yayın Dağıtım, Ankara.
  • Karaca, Ş., 2013. Tüketicilerin Yeşil Ürünlere İlişkin Tutumlarının İnce- lenmesine Yönelik Bir Araştırma, Ege Akademik Bakış Dergisi, Cilt: 13/1, s. 99-111.
  • Kim, J. Y., Hlee, S., Joun, Y. 2016. Green Practices of The Hotel In- dustry: Analysis Through The Windows of Smart Tourism Sys- tem, International Journal of Information Management, 36: 1340-1349.
  • Kim, S.H., Choi, Y., 2013. Hotel Employees’ Perception of Green Prac- tices, International Journal of Hospitality & Tourism Administration, 14: 157-178.
  • Kurtuluş, K. 2010. Araştırma Yöntemleri. Türkmen Kitabevi, İstanbul.
  • Leblebici Kacur, L. (2008). Yeşil Pazarlama ve Kayseri’deki İşletmeler Üze- rine Bir Uygulama, Doktora Tezi, Kayseri.
  • Lee S., Park, S.Y., 2009. Do Socially Responsible Activities Help Hotels and Casinos Achieve Their Financial Goals?, International Journal of Hospitality Management 28 s. 105-112.
  • Lee, S. M., Honda, H. C., Ren, G., Lo, Y. C., 2013. The Implementation of Green Tourism and Hospitality, Journal of Tourism & Hospitality 5(4), implementation-of-green-tourism-and-hospitality-2167-0269- 1000233.pdf, Erişim Tarihi: 11.11.2018.
  • Marangoz, M., 2004. İşletmelerin Çevresel Sorumluluğu: Türk Otomo- tiv Sanayine Yönelik Bir Araştırma, Dokuz Eylül Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, 6(3): 75-97.
  • Mastny, L., 2001. Traveling Light: New Paths for International Tou- rism, http://www.worldwatch.org/system/files/WP159.pdf, Erişim Tarihi: 11.11.2018.
  • Özkaya, B., 2010. İşletmelerin Sosyal Sorumluluk Anlayışının Uzantısı Olarak Yeşil Pazarlama Bağlamında Yeşil Reklamlar, http://e- dergi.marmara.edu.tr/maruoneri/article/view/1012000246, Eri- şim Tarihi: 25. 12. 2014.
  • Öztürk, A. S., Işın Bahar, F., Korkmaz, S., Eser, Z., 2009. Pazarlama Kavramlar-İlkler-Kararlar, Siyasal Kitabevi, İstanbul.
  • Polonsky, M.J. (2000). An Introduction Green Marketing. Department of http://escholarship.org/uc/item/49n325b7?display=al. Erişim University of Newcastle, Australia. Tarihi: 25.12 2014.
  • Robson, C., 2002. Real Wold Research., Blackwell, Oxford.
  • Seyhan, G., Yılmaz, B. S., 2010. Sürdürülebilir Turizm Kapsamında Konaklama İşletmelerinde Yeşil Pazarlama Uygulamaları: Calista Luxury Resort Hotel, İşletme Fakültesi Dergisi, Cilt: 11/1, s. 51-74.
  • Tarınç, A., 2012. Otel İşletmelerinde Yeşil Pazarlama Uygulamalarına İliş- kin Yönetici ve İşgören Tutumlarının Belirlenmesine Yönelik Bir Araş- tırma, Gazi Üniversitesi, Eğitim bilimleri Enstitüsü, Turizm İşlet- meciliği ABD, Yayınlanmamış Yükseklisans Tezi, Ankara.
  • Uydacı, M., 2002. Yeşil Pazarlama: İş Ahlakı ve Çevresellik Açısından Yaklaşımlar. TürkmenKitabevi, İstanbul.
  • http://www.istanbul.edu.tr/akademedya/orta/kantitatif.html, Eri- şim Tarihi: 25.12.2014.

Otel İşletmelerinde Yeşil Pazarlama Uygulamalarına Personelin Bakış Açısı

Yıl 2019, Sayı: 17, 509 - 532, 01.01.2019

Öz

Günümüzde işletmeler, çevresel sorunlara duyarlı olmadan varlıklarını sürdüremeyeceklerinin bilincindedirler. Yeşil pazarlama felsefesini anlamak, benimsemek ve uygulamak temel sermayesi doğal kaynaklar olan turizm işletmeleri için daha önemli hale gelmektedir. İşletmelerin hedef kitlesini oluşturan tüketicilerin çevreye olan duyarlılıkları ise işletmeleri çevreye duyarlı olmaya zorlayacak itici bir güç niteliğindedir. Bu çalışmanın amacı, otel işletmelerinde çalışanların yeşil pazarlama uygulamalarına bakış açılarının demografik özelliklere göre incelenmesidir. Bu amaç doğrultusunda Nevşehir’de bulunan dört ve beş yıldızlı otellerde çalışan personel araştırma kapsamına alınmıştır. Elde edilen verilere T-testi ve Anova analizi yapılmıştır. Analiz sonucunda otel çalışanlarının yürütülen yeşil pazarlama uygulamalarına bakış açılarının bazı demografik özelliklerine göre farklılık gösterdiği tespit edilmiştir.

Kaynakça

  • Alkıbay, S., 2001. Yeşil Pazarlama Faaliyetlerine Üniversite Öğrencile- rinin İlgisi Üzerine Bir Araştırma, Ticaret ve Turizm Eğitim Fa- kültesi Dergisi, Yıl: 2001, Sayı: 4, s. 78.
  • Arıkan, R., 1995. Araştırma Teknikleri ve Rapor Yazma, Tutibay Ltd. Şti., Ankara.
  • Atay, L., Dilek, E. S., 2013. Konaklama İşletmelerinde Yeşil Pazarlama Uy- gulamaları: İbis Otel Örneği, Süleyman Demirel Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi, Cilt: 18/1, s. 203-219.
  • Ayyıldız, H., Genç, K.Y., 2008. Çevreye Duyarlı Pazarlama: Üniversite Öğrencilerinin Çevreye Duyarlı Pazarlama Uygulamaları ile İlgili tutum ve Davranışları Üzerine Bir Araştırma. Atatürk Üniversite- si Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi/Journal of Graduate School of Social Science, 12(2), 505-527.
  • Bernard, H. R., 2000. Social Research Methods. Sage Publications, Londra.
  • Constantin, C. P., Ispas, A., Candrea, A. N., 2013. Identifying Tourists Interested in Eco-Certificated Accomodation Units From braşov, Romania. Managements Dynamics in the Knowledge Economy, 1(3): 521-542.
  • Dilek, S. E., 2012. Turizm İşletmelerinde Yeşil Pazarlama Uygulamaları: Bir Alan Araştırması, Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi, Sosyal Bi- limler Enstitüsü, Yayınlanmamış Yükseklisans Tezi, Çanakkale.
  • Durna, U., Babur, S., 2011. Otel İşletmelerinde Yenilik, Uluslararası Alanya İşletme Fakültesi Dergisi, Cilt: 3/1, s. 73-98.
  • Emeksiz, M. (2007). Küçük Otel İşletmeleri ve Çevre Yönetimi. Balıke- sir Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, Cilt 10, Sayı 18, Aralık 2007, s.141-156.
  • Eren, D. 2007. Örgütsel Hizmet Odaklılığın İşletme Performansı Üze- rindeki Etkisi: Konaklama İşletmelerinde bir Uygulama, Yayım- lanmamış Doktora Tezi, Erciyes Üniversitesi, Sosyal Bilimler Ens- titüsü, İşletme Anabilim Dalı, Kayseri.
  • Eren, D. ve Yılmaz, İ. (2008). Otel İşletmelerinde Yeşil Pazarlama Uy- gulamaları: Nevşehir Örneği, 13. Ulusal Pazarlama Kongresi, 25- 29 Ekim 2008, Nevşehir, 290-300.
  • Güneş, G., 2011. Konaklama Sektöründe Çevre Dostu Yönetimin Öne- mi, KMÜ Sosyal ve Ekonomik Araştırmalar Dergisi 13 (20), s. 45-51.
  • Heung, V., Fei, C., Hu, C., 2006. Customer and Employee Perception of Green Hotel: The Case of Five Star Hotels in China, China Tourism Research, 2(3): 270-297.
  • Horzum, I. Yeşil Reklamlarda Tanıtılan Ürünlerin Gerçekten Doğa Dostu http://perweb.firat.edu.tr/personel/yayinlar/fua_1683/1683_51 558.rtf, Erişim Tarihi: 25.12.2014. Sorgulanması,
  • İslamoğlu, A. H., 2009. Sosyal Bilimlerde Araştırma Yöntemleri. Beta, İzmit.
  • Kalaycı, Ş. 2010. SPSS Uygulamalı Çok Değişkenli İstatistik Teknikleri, Asil Yayın Dağıtım, Ankara.
  • Karaca, Ş., 2013. Tüketicilerin Yeşil Ürünlere İlişkin Tutumlarının İnce- lenmesine Yönelik Bir Araştırma, Ege Akademik Bakış Dergisi, Cilt: 13/1, s. 99-111.
  • Kim, J. Y., Hlee, S., Joun, Y. 2016. Green Practices of The Hotel In- dustry: Analysis Through The Windows of Smart Tourism Sys- tem, International Journal of Information Management, 36: 1340-1349.
  • Kim, S.H., Choi, Y., 2013. Hotel Employees’ Perception of Green Prac- tices, International Journal of Hospitality & Tourism Administration, 14: 157-178.
  • Kurtuluş, K. 2010. Araştırma Yöntemleri. Türkmen Kitabevi, İstanbul.
  • Leblebici Kacur, L. (2008). Yeşil Pazarlama ve Kayseri’deki İşletmeler Üze- rine Bir Uygulama, Doktora Tezi, Kayseri.
  • Lee S., Park, S.Y., 2009. Do Socially Responsible Activities Help Hotels and Casinos Achieve Their Financial Goals?, International Journal of Hospitality Management 28 s. 105-112.
  • Lee, S. M., Honda, H. C., Ren, G., Lo, Y. C., 2013. The Implementation of Green Tourism and Hospitality, Journal of Tourism & Hospitality 5(4), implementation-of-green-tourism-and-hospitality-2167-0269- 1000233.pdf, Erişim Tarihi: 11.11.2018.
  • Marangoz, M., 2004. İşletmelerin Çevresel Sorumluluğu: Türk Otomo- tiv Sanayine Yönelik Bir Araştırma, Dokuz Eylül Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, 6(3): 75-97.
  • Mastny, L., 2001. Traveling Light: New Paths for International Tou- rism, http://www.worldwatch.org/system/files/WP159.pdf, Erişim Tarihi: 11.11.2018.
  • Özkaya, B., 2010. İşletmelerin Sosyal Sorumluluk Anlayışının Uzantısı Olarak Yeşil Pazarlama Bağlamında Yeşil Reklamlar, http://e- dergi.marmara.edu.tr/maruoneri/article/view/1012000246, Eri- şim Tarihi: 25. 12. 2014.
  • Öztürk, A. S., Işın Bahar, F., Korkmaz, S., Eser, Z., 2009. Pazarlama Kavramlar-İlkler-Kararlar, Siyasal Kitabevi, İstanbul.
  • Polonsky, M.J. (2000). An Introduction Green Marketing. Department of http://escholarship.org/uc/item/49n325b7?display=al. Erişim University of Newcastle, Australia. Tarihi: 25.12 2014.
  • Robson, C., 2002. Real Wold Research., Blackwell, Oxford.
  • Seyhan, G., Yılmaz, B. S., 2010. Sürdürülebilir Turizm Kapsamında Konaklama İşletmelerinde Yeşil Pazarlama Uygulamaları: Calista Luxury Resort Hotel, İşletme Fakültesi Dergisi, Cilt: 11/1, s. 51-74.
  • Tarınç, A., 2012. Otel İşletmelerinde Yeşil Pazarlama Uygulamalarına İliş- kin Yönetici ve İşgören Tutumlarının Belirlenmesine Yönelik Bir Araş- tırma, Gazi Üniversitesi, Eğitim bilimleri Enstitüsü, Turizm İşlet- meciliği ABD, Yayınlanmamış Yükseklisans Tezi, Ankara.
  • Uydacı, M., 2002. Yeşil Pazarlama: İş Ahlakı ve Çevresellik Açısından Yaklaşımlar. TürkmenKitabevi, İstanbul.
  • http://www.istanbul.edu.tr/akademedya/orta/kantitatif.html, Eri- şim Tarihi: 25.12.2014.
Toplam 33 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Bölüm Araştırma Makalesi
Yazarlar

Şule Ardıç Yetiş Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 1 Ocak 2019
Yayımlandığı Sayı Yıl 2019 Sayı: 17

Kaynak Göster

APA Yetiş, Ş. A. (2019). Otel İşletmelerinde Yeşil Pazarlama Uygulamalarına Personelin Bakış Açısı. Iğdır Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi(17), 509-532.