Şarap eskiçağ toplumları tarafından hastalıkların tedavisinde ve kutsal törenlerde sıkça kullanılmıştır. Yaygın bir şekilde kullanılması ticaretinin yapılmasına neden olmuştur. Çivi yazılı belgelerden kralların şarap üzerinden de haraç aldıkları anlaşılmaktadır. Şarabın vergi veya haraç olarak alınması ekonomik açıdan değerli bir ürün olduğunu da kanıtlamaktadır. Eskiçağda yapılan törenlerin, eğlencelerin en önemli içeceklerinden biri de şaraptır. Ayrıca günlük yaşantıda ve dini törenlerde tanrılara adak olarak sunulmuştur. Asur Ticaret Kolonileri Çağı’na ait tabletlerden Anadolu halkının bağcılık ve şarap üretimi yaptığı anlaşılmaktadır. Hitit yazılı metinlerinden de Anadolu’da en yaygın bir şekilde kullanılan içkinin şarap olduğu anlaşılmaktadır. Bu makalemizde, törenlerin ve eğlencelerin vazgeçilmez içeceği olan şarabın eskiçağda kullanım alanları, dini, siyasi ve ekonomik açıdan değerini inceleyeceğiz.
The wine had been frequently used by ancient societies in the treatment of diseases and the sacred ceremonies. Its widespread use had led to trade. It was understood from the written documents that the kings received tribute from the wine. That Wine was taken as tax or tribute also proves to be an economically valuable product. One of the most important beverages of ceremonies and entertainment in ancient times was wine. It was also offered as an offering to the gods in daily life and religious ceremonies. It is understood that the Anatolian people produced viticulture and wine from the tablets of the age of the Assyrian Trade Colonies. It is understood that the most commonly used drink is wine in Anatolia from Hittite written texts. In this article, we will examine the use of wine as the indispensable drink of ceremonies and entertainment in ancient times, its religious, political and economic value.
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Bölüm | Araştırma Makalesi |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 1 Temmuz 2019 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2019 Sayı: 19 |