ANDIRIN İLÇESİNDE (KAHRAMANMARAŞ) ARAZİ KULLANIMININ YÜKSELTİ BASAMAKLARINA GÖRE DEĞİŞİMİ
Öz
Andırın ilçesinin güneyinde yer alan Aslantaş Barajı´nın çevresi, tarımsal faaliyetlerle birlikte nüfusu da kendine çekmiştir. Nüfus ve tarımın ön plana çıktığı 200-1200 m yükseltisi, arazi örtüsünün yoğun kullanıldığı bir kuşaktır. İlçede, 1500 m yükseltiden itibaren coğrafi şartların insan faaliyetlerini belirlediği görülmektedir. İlçe kuzeyinin genelde dağlık ve parçalı bir morfolojik yapı oluşturması, bu alanda yürütülen ekonomik faaliyetleri sınırlandırmıştır. Bu durum yerleşme ve tarım alanlarını daraltırken, orman alanlarının kullanımını genişletmiştir. SYM (Sayısal Yükselti Modeli) verileri kullanılarak hazırlanan yükselti basamakları haritası, ArcGIS 10.5 yazılımıyla sayısal ortama aktarılarak CORİNE arazi kullanım veri setleri ile çakıştırılmıştır. Yükseltiye bağlı olarak ortaya çıkan bu değişim, coğrafi planlama çalışmalarında mekân odaklı bir bakış açısının geliştirilmesine olanak sağlamıştır.
Anahtar Kelimeler
Kaynakça
- Aykanat, A. (2019). Şanlıurfa Siverek ilçesinde arazi kullanımı. (Yüksek Lisans Tezi, Afyon Kocatepe Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, Afyonkarahisar). https://tez.yok.gov.tr/UlusalTezMerkezi/, adresinden edinilmiştir.
- Balasubramanian, A. (2015). Categories of landuse. University of Mysore, https://www.researchgate.net/publication/309785988, 1-6.
- Bayındır, F. (2006). Malatya İlindeki Genel Arazi Kullanımının Yükselti Kuşaklarına Göre Değişimi. (Yüksek Lisans Tezi, Fırat Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, Elâzığ). https://tez.yok.gov.tr/UlusalTezMerkezi/, adresinden edinilmiştir.
- Benek, S. & Şahap, A. (2016). Uzaktan algılama ve coğrafi bilgi sistemleri kullanılarak şehirsel gelişimin arazi kullanımına etkisinin incelenmesi: Şanlıurfa şehri örneği. Turkish Studies, 11(8), 79-102.
- Dağlı, D. & Çağlayan, A. (2016). Analitik hiyerarşi süreci ile optimal arazi kullanımının belirlenmesi: Melendiz Çayı havzası örneği. Türk Coğrafya Dergisi, 66, 83-92.
- Demirci, S. (2010). Andırın (Kahramanmaraş) ilçesinde etnobotanik bir araştırma. (Yüksek Lisans Tezi, İstanbul Üniversitesi, Sağlık Bilimleri Enstitüsü, İstanbul). https://tez.yok.gov.tr/UlusalTezMerkezi/, adresinden edinilmiştir.
- Dengiz, O. & Demirağ Turan, İ. (2014). Uzaktan algılama ve coğrafi bilgi sistem teknikleri kullanılarak arazi örtüsü/ arazi kullanımı zamansal değişimin belirlenmesi: Samsun Merkez İlçesi örneği (1984-2011), Türkiye Tarımsal Araştırmalar Dergisi (TÜTAD), 1(1), 78-90.
- Dindaroğlu, T. & Vermez, Y. (2019). Karstik ekosistemlerde bazı yetişme ortamı özelliklerinin sınıflandırılması ve haritalanması (Kahramanmaraş-Andırın Sarımsak Dağı örneği), Turkish Journal of Forest Science, 3(1), 60-83.
Ayrıntılar
Birincil Dil
Türkçe
Konular
Beşeri Coğrafya
Bölüm
Araştırma Makalesi
Yazarlar
Nadire Karademir
0000-0002-5850-0580
Türkiye
Şeyma Nacar
*
0000-0002-1009-5838
Türkiye
Şerife Bilinir
0000-0002-7135-3984
Türkiye
Yayımlanma Tarihi
25 Temmuz 2020
Gönderilme Tarihi
9 Mart 2020
Kabul Tarihi
18 Mayıs 2020
Yayımlandığı Sayı
Yıl 2020 Sayı: 42
Cited By
CBS Yardımıyla Giresun İli Bulancak İlçesinin Arazi Örtüsü ve Topoğrafik Özelliklerinin Tarımsal Yönden Değerlendirilmesi
Karadeniz Fen Bilimleri Dergisi
https://doi.org/10.31466/kfbd.1142225Temporal Change Of Land Use In Pazarcık (Kahramanmaraş) District (1990-2018)
Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi
https://doi.org/10.33437/ksusbd.1080215Yaratıcı Turizm Uygulamaları ile Andırın'da Deprem Yaralarını Sarabiliriz
Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi
https://doi.org/10.33437/ksusbd.1397067