Araştırma Makalesi

DENEYSEL BİR ÇALIŞMA: ÖRNEK OLAYLAR İLE COĞRAFYA ÖĞRETİMİ

Sayı: 42 25 Temmuz 2020
PDF İndir
EN TR

DENEYSEL BİR ÇALIŞMA: ÖRNEK OLAYLAR İLE COĞRAFYA ÖĞRETİMİ

Öz

Bu araştırmanın amacı, örnek olay öğretim yönteminin öğrencilerin akademik başarıları ile öğrenmede kalıcılık üzerindeki etkisini incelemek ve örnek olay öğretim yöntemine ilişkin öğrenci görüşlerini belirlemektir. Araştırmada nitel ve nicel araştırma yaklaşımlarının birlikte kullanıldığı karma araştırma yöntemlerinden gömülü desen kullanılmıştır. Araştırmanın çalışma grubunu, Bayburt ilinde bir lisenin üç farklı şubesinde öğrenim gören toplam 101 (DG=34, KG1=35, KG2=32) 10. sınıf öğrencisi oluşturmaktadır. Veri toplama aracı olarak öğrencilerin akademik başarılarını ve öğrenmede kalıcılığı belirlemek için Doğal Afetler Başarı Testi (DABT), örnek olay öğretim yöntemi ile ilgili öğrenci görüşlerini tespit etmek amacıyla yarı yapılandırılmış görüşme formu ve öğrenci günlükleri kullanılmıştır. DABT’dan elde edilen verilerin analizinde Tek Yönlü Varyans Analizi (ANOVA) ve çoklu karşılaştırma Tukey testi; yarı yapılandırılmış görüşme formu ve öğrenci günlüklerinden elde edilen verilerin analizinde ise içerik analizi kullanılmıştır. Araştırma sonucunda, örnek olay öğretim yönteminin, öğrencilerin akademik başarıları ile öğrenmede kalıcılık üzerinde olumlu bir etkiye sahip olduğu ve öğrencilerin örnek olay öğretim yöntemine ilişkin görüşlerinin olumlu olduğu tespit edilmiştir.

Anahtar Kelimeler

Kaynakça

  1. Açıkgöz, K. Ü. (2014). Aktif Öğrenme. İzmir: Biliş Yayınevi.
  2. Adalı, B. (2005). İlköğretim 5. sınıf fen bilgisi dersinde virüsler-bakteriler-mantarlar ve protistler konularının öğreniminde örnek olaya dayalı öğrenme yöntemi kullanılmasının öğrencilerin akademik başarılarına ve fen bilgisi dersine yönelik tutumlarına etkisi. (Yüksek lisans tezi, Mustafa Kemal Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, Hatay). https://tez.yok.gov.tr/UlusalTezMerkezi/, adresinden edinilmiştir.
  3. Akgün, İ. H. (2013). Sekizinci sınıf vatandaşlık ve demokrasi eğitimi dersinde örnek olay yöntemiyle öğretimin öğrenme düzeyine ve kalıcılığa etkisi. (Doktora tezi, Fırat Üniversitesi, Eğitim Bilimleri Enstitüsü, Elâzığ). https://tez.yok.gov.tr/UlusalTezMerkezi/, adresinden edinilmiştir.
  4. Aksar, M. (2018). İlköğretim fen bilimleri dersinde kullanılan yansıtıcı düşünmeyi geliştirici öğrenme günlükleriyle sürecin değerlendirilmesi ve günlükler hakkında öğrenci görüşleri. (Yüksek lisans tezi, Erciyes Üniversitesi, Eğitim Bilimleri Enstitüsü, Kayseri). https://tez.yok.gov.tr/UlusalTezMerkezi/, adresinden edinilmiştir.
  5. Altundaş, M. (2019). Örnek olay öğretim yönteminin 10. sınıf coğrafya dersi çevre ve toplum ünitesindeki akademik başarı ve kalıcılığa etkisi. (Yüksek lisans tezi, Atatürk Üniversitesi, Eğitim Bilimleri Enstitüsü, Erzurum). https://tez.yok.gov.tr/UlusalTezMerkezi/, adresinden edinilmiştir.
  6. Atılgan, H. (2017). Madde ve test istatistikleri. H. Atılgan (Ed.), Eğitimde ölçme ve değerlendirme içinde (s. 259-280). Ankara: Anı Yayıncılık.
  7. Aydemir, G. (2010). Sosyal bilgiler öğretiminde örnek olay yönteminin öğrencilerin çevre bilincine ve çevreye yönelik tutumlarına etkisi. (Yüksek lisans tezi, Marmara Üniversitesi, Eğitim Bilimleri Enstitüsü, İstanbul). https://tez.yok.gov.tr/UlusalTezMerkezi/, adresinden edinilmiştir.
  8. Aydın, F. & Güngördü, E. (2015). Coğrafya eğitiminde özel öğretim yöntemleri. Ankara: Pegem Akademi.

Ayrıntılar

Birincil Dil

Türkçe

Konular

Beşeri Coğrafya

Bölüm

Araştırma Makalesi

Yayımlanma Tarihi

25 Temmuz 2020

Gönderilme Tarihi

26 Nisan 2020

Kabul Tarihi

26 Mayıs 2020

Yayımlandığı Sayı

Yıl 2020 Sayı: 42

Kaynak Göster

APA
Alım, M., & Altundaş, M. (2020). DENEYSEL BİR ÇALIŞMA: ÖRNEK OLAYLAR İLE COĞRAFYA ÖĞRETİMİ. International Journal of Geography and Geography Education, 42, 25-51. https://doi.org/10.32003/igge.727229
AMA
1.Alım M, Altundaş M. DENEYSEL BİR ÇALIŞMA: ÖRNEK OLAYLAR İLE COĞRAFYA ÖĞRETİMİ. IGGE. 2020;(42):25-51. doi:10.32003/igge.727229
Chicago
Alım, Mete, ve Müslüm Altundaş. 2020. “DENEYSEL BİR ÇALIŞMA: ÖRNEK OLAYLAR İLE COĞRAFYA ÖĞRETİMİ”. International Journal of Geography and Geography Education, sy 42: 25-51. https://doi.org/10.32003/igge.727229.
EndNote
Alım M, Altundaş M (01 Temmuz 2020) DENEYSEL BİR ÇALIŞMA: ÖRNEK OLAYLAR İLE COĞRAFYA ÖĞRETİMİ. International Journal of Geography and Geography Education 42 25–51.
IEEE
[1]M. Alım ve M. Altundaş, “DENEYSEL BİR ÇALIŞMA: ÖRNEK OLAYLAR İLE COĞRAFYA ÖĞRETİMİ”, IGGE, sy 42, ss. 25–51, Tem. 2020, doi: 10.32003/igge.727229.
ISNAD
Alım, Mete - Altundaş, Müslüm. “DENEYSEL BİR ÇALIŞMA: ÖRNEK OLAYLAR İLE COĞRAFYA ÖĞRETİMİ”. International Journal of Geography and Geography Education. 42 (01 Temmuz 2020): 25-51. https://doi.org/10.32003/igge.727229.
JAMA
1.Alım M, Altundaş M. DENEYSEL BİR ÇALIŞMA: ÖRNEK OLAYLAR İLE COĞRAFYA ÖĞRETİMİ. IGGE. 2020;:25–51.
MLA
Alım, Mete, ve Müslüm Altundaş. “DENEYSEL BİR ÇALIŞMA: ÖRNEK OLAYLAR İLE COĞRAFYA ÖĞRETİMİ”. International Journal of Geography and Geography Education, sy 42, Temmuz 2020, ss. 25-51, doi:10.32003/igge.727229.
Vancouver
1.Mete Alım, Müslüm Altundaş. DENEYSEL BİR ÇALIŞMA: ÖRNEK OLAYLAR İLE COĞRAFYA ÖĞRETİMİ. IGGE. 01 Temmuz 2020;(42):25-51. doi:10.32003/igge.727229

Cited By

© 2026 International Journal of Geography and Geography Education (IGGE) e-ISSN: 2630-6336 | Creative Commons (CC BY-NC 4.0)