Sivas İli, ülkemizde en fazla şeker pancarı üretiminin yapıldığı ilk
on ilinden biridir. “Sivas İli’nde şeker pancarı üreticilerinin sorunları ve
çözüm önerileri” adlı bu çalışmada şeker pancarı üreticileri ile ilgili olarak
çeşit seçimi, don olaylarına karşı aldıkları önlemler, şeker pancarı üretim
alanlarında karşılaşılan yabani ot ve hastalıklar, sulama yöntemleri, gübre
tercihi, pazarlama ve kota uygulaması ile ilgili alt problemler belirlenmiş ve
bu problemlere yönelik cevaplar aranmıştır. Araştırma nitel araştırma
yöntemlerinden görüşme ve arazi saha gözlemleme yöntemleri ile
gerçekleştirilmiştir. Görüşmede yarı yapılandırılmış anket formu
kullanılmıştır. Araştırma sahasında şeker pancarı üreticileri ile yapılan
görüşmelerden, çeşit seçiminde verim faktöründen başka tohum pazarlaması yapan
firma temsilcilerinin de etkili olduğu tespit edilmiştir. Don olaylarına karşı
üreticilerin ekim zamanı geciktirerek tedbir aldığı, bu yöntemden başka
herhangi bir tedbirlerinin olmadığı belirlenmiştir. Şeker pancarı üretim
sahalarında sirken, yaban yulafı, köygöçüren, hardal gibi ot türleri ile
hastalıklardan ise rhizactonia (kök çürüklüğü), cercospora (yaprak lekesi),
erysiphe betae (külleme) ve rhizomania (kök sakallanması)’ gibi hastalıklara
rastlanılmıştır. Şeker pancarı üretim alanlarında yapılan sulama sayısını iklim
şartları belirlemektedir. Yapılan bilinçsiz sulama ile bazı su kaynaklarının
kuruduğu gözlemlenmiştir. Araştırma sahasında görüşme yapılan şeker pancarı
üreticileri pazarlama sorunlarının bulunmadığını belirtirken, kota uygulamasını
ise kendileri için büyük bir sorun olarak görmektedirler.
Sivas Province is one of the ten provinces with
the largest volume of sugar beet cultivation in our country. The study titled
"Sugar beet producers' problems in Sivas Province and suggestions to
identified problems" determined the sub problems encountered by sugar beet
producers in regards to selection of varieties, precautions taken against
frost, weeds and diseases in sugar beet cultivation areas, irrigation methods,
preference of fertilizers, marketing and quota practice and solutions were
sought to these problems. The research was carried out with the help of
interviews and field observation methods, which are qualitative research
methods. A semi-structured questionnaire was used in the interview. It was
determined in the interviews that representatives of seed companies were also
effective in the selection of variety in addition to yield factor. It was
identified that producers took precautions against frost by delaying sowing
time against and did not use any other methods. The most common weeds in sugar
cultivation areas were found to be goosefoot, mustard, death angel and common wild
oat while root rot, leaf spot, powdery mildew and root bearding were the type
of most common plant diseases respectively found in beet cultivation areas.
Climatic conditions were found to determine the number of irrigations in sugar
beet cultivation areas. Unplanned and senseless irrigation was found to result
in the drying of some water resources. While the sugar beet producers who were
interviewed in the framework of the study indicated that they did not face
marketing problems, they were observed to regard the quota practice as a
significant issue.
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Konular | Beşeri Coğrafya |
Bölüm | ARAŞTIRMA MAKALESİ |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 9 Temmuz 2018 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2018 Sayı: 38 |