Amaç: Ceviz tüketiminin sağlık üzerinde olumlu etkileri olduğu bilinmektedir. Cevizin doymamış yağ asitleri ve bitkisel omega-3 yağ asitleri açısından zengin bir besin olduğu bilinmektedir. Bu çalışmada, ceviz (bitkisel omega-3) tüketiminin fiziksel aktivite düzeyi belli sağlıklı yetişkinlerin hematolojik faktörleri üzerindeki etkileri araştırılmıştır.
Yöntem: Bu çalışmada sağlıklı katılımcılara üç hafta boyunca günde otuz gram ceviz sunulmuştur. Ceviz üç hafta boyunca her sabah aç karnına veya kahvaltı ile birlikte tüketildi. Çalışmanın başında ve sonunda kişilerin kan değerleri ölçülmüştür. Alınan kanlardan rutin kan testinde hematolojik parametreler ölçüldü.
Bulgular: Bitkisel omega-3 üründen zengin bir tüketimin hematolojik faktör düzeyleri üzerindeki etkisi MCH (p=0,001), MCHC (p=0,001) ve LENFOSIT (p=0,001) düzeylerinde anlamlı bir fark oluşturmuştur. HCT düzeylerinde sadece erkek bireylerde anlamlı bir artış olduğu tespit edilmiştir. Diğer hematolojik parametre düzeylerinde anlamlı bir değişiklik gözlenmemiştir. Buna ek olarak aktif bireylerin bitkisel omega-3 tüketiminden sonra TC seviyelerinde düşüş (p=0,023), MONOSITE seviyelerinde artış gözlense de (p=0,027), sedanter bireylerde bu fark görülmemiştir. Diğer taraftan, sedanter bireylerin bitikisel omega-3 tüketiminden sonra LENFOSIT seviyelerinde artış (p=0,016), aktif bireylerde bu fark oluşmamıştır. Ayrıca, karbonhidrat, PUFA ve a-linolenik asit alımında TBSA'ya kıyasla istatistiksel olarak anlamlı bir fark vardı. Bireylerin enerji, kolesterol, tekli doymamış yağ asidi ve doymuş yağ asidi alımlarında anlamlı bir fark bulunmamıştır.
Sonuç: Bu çalışmada, sağlıklı gönüllülerin diyetine bitkisel omega-3 yağ asitleri ilavesi bazı hematolojik faktörleri etkilemiştir ve vücudu savunan hücrelere karşı uyarıcı bir etkisi olduğu düşünülmektedir. Düzenli fiziksel aktivite yapan bireylere bitkisel omega-3 takviyesi yapıldığında hematolojik faktörler ve kolesterol seviyelerindeki etkisinin daha yüksek olduğu da görülmüştür. Bitkisel omega-3 yağ asitlerinin hematolojik faktörler üzerindeki etkisinin daha fazla araştırılması gerektiğini düşünüyoruz.
Ceviz tüketimi bitkisel omega-3 yağ asitleri a-linolenik asit Fiziksel aktivite hematolojik parametreler
Objective: It is known that walnut consumption has favorable effects on health. Walnuts are known to be a food rich in unsaturated fatty acids and herbal omega-3 fatty acids. This study investigated the effects of walnut (plant omega-3) consumption on hematologic factors in healthy adults with a certain physical activity level.
Methods: Healthy participants in this study were offered thirty grams of walnuts per day for three weeks. Walnuts were consumed on an empty stomach or with breakfast every morning for three weeks. The blood values of people were measured at the beginning and the end of the study. Hematological parameters were measured in the routine blood test from blood taken.
Results: The effect of a consumption rich in vegetable omega-3 products on hematologic factor levels caused a significant difference in MCH (p=0.001), MCHC (p=0.001) and LENFOSIT (p=0.001) levels. A significant increase in HCT levels was found only in male subjects. No significant changes were observed in other hematologic parameters. In addition, although a decrease in TC levels (p=0.023) and an increase in MONOSITE levels (p=0.027) were observed after consumption of plant omega-3 in active individuals, this difference was not observed in sedentary individuals. On the other hand, sedentary individuals showed an increase in LENFOSITE levels after consumption of plant-based omega-3 (p=0.016), whereas this difference was not observed in active individuals. There was also a statistically significant difference in carbohydrate, PUFA and a-linolenic acid intake compared to TBSA. There were no significant differences in energy, cholesterol, monounsaturated fatty acid and saturated fatty acid intakes.
Conclusion: In this study, the addition of plant omega-3 fatty acids to the diet of healthy volunteers affected some hematologic factors and is thought to have a stimulating effect against cells that defend the body. It was also observed that the effect on hematologic factors and cholesterol levels was higher when plant omega-3 supplements were given to individuals who engaged in regular physical activity. We think that the effect of plant omega-3 fatty acids on hematologic factors should be further investigated.
Walnut consumption herbal omega-3 fatty acids a-linolenic acid Physical activity hematological parameters
Birincil Dil | İngilizce |
---|---|
Konular | Beslenme Bilimi |
Bölüm | Makaleler |
Yazarlar | |
Erken Görünüm Tarihi | 31 Ağustos 2024 |
Yayımlanma Tarihi | 31 Ağustos 2024 |
Kabul Tarihi | 16 Temmuz 2024 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2024 |
Alıntı-Gayriticari-Türetilemez 4.0 Uluslararası (CC BY-NC-ND 4.0)