Araştırma Makalesi
BibTex RIS Kaynak Göster

Evaluation of Changes in Nutritional Habits of Healthcare Workers in the COVID-19 Pandemic

Yıl 2022, , 948 - 962, 31.12.2022
https://doi.org/10.38079/igusabder.994953

Öz

Aim: This study was conducted to evaluate the changes in the nutritional habits of health personnel working during the COVID-19 pandemic.
Methods: In this study 200 health personnel working in the province of Ankara, who agreed to participate in the study and answered the questions completely, were included. Socio-demographic characteristics, general health status, nutritional habits and anthropometric measurements of the individuals were questioned. Statistical analyzes were made using a package program called SPSS.
Results: When gender distribution was examined. 84,5% of the individuals were female and 15,5% were male. The mean age of the men participating in the study was 29,68±6,75 years, while the women were 31,31±8,95 years. Average BMI (kg/m2) in men was 25,60±3,00kg/m2; it is 23,03±3,40kg/m2 in women. The daily main meal consumption of 56,5% of the individuals is three meals. It was determined that the food consumption of 54,8% of men and 61,5% of women decreased in case of stress. 19,5% of individuals use herbal products, It was determined that the most frequently used products were vitamin D (40,4%) and vitamin C (26,6%). In the COVID-19 pandemic, it was determined that individuals' night eating and eating out habits increased by 51,0% and 56,5%, respectively.
Conclusion: It is necessary to increase awareness of healthy nutrition in order to ensure adequate and balanced nutrition of individuals and to maintain normal functions of the immune system during the pandemic period. More studies are needed on the effects of the pandemic period on nutritional habits.

Kaynakça

  • Gençalp DK. Covid-19 salgını döneminde ilk ve acil yardım öğrencilerinin beslenme alışkanlıkları ve fiziksel aktivite durumlarının değerlendirilmesi. Paramedik ve Acil Sağlık Hizmetleri Dergisi. 2020;1(1):1-15.
  • Neira C, Godinho R, Rincón F, Mardones R, & Pedroso J. Consequences of the COVID-19 Syndemic for Nutritional Health: A Systematic Review. Nutrients. 2021;13(4):1168.
  • Zhang L, & Liu Y. Potential interventions for novel coronavirus in China: A systematic review. Journal of Medical Virology. 2020;92(5):479-490.
  • Naja F, Hamadeh R. Nutrition amid the COVID-19 pandemic: a multi-level framework for action. European Journal of Clinical Nutrition. 2020;74(8):1117-1121.
  • Sharma L. Dietary management to build adaptive immunity against COVID-19. Journal of PeerScientist. 2020;2(2):e1000016.
  • Maffoni SI, Kalmpourtzidou Α, Cena H. The potential role of nutrition in mitigating the psychological impact of COVID-19 in healthcare workers. Nfs Journal. 2021;22:6-8.
  • Saatçı E. COVID-19 Pandemisi ve sağlık çalışanları: Yaşatmak mı yaşamak mı? Türkiye Aile Hekimliği Dergisi. 2020;24(3):153-166.
  • Eren E, Çelik İ, Yıldız M, Topaloğlu U S, Kılınç-Toker A, Arman-Fırat E. COVID-19 geçiren sağlık çalışanlarının değerlendirilmesi. Klimik Journal/Klimik Dergisi. 2020;33(3):230-4.
  • Ergün E, Ergün Ş, Çelebi İ. Acil sağlik hizmetleri personellerinin covid-19 hakkinda bilgi, korunma düzeyleri ve etkileyen etmenler. Paramedik ve Acil Sağlık Hizmetleri Dergisi. 2020;1(1):16-27.
  • Akalın B, Modanlıoğlu A. Covid-19 sürecinde yoğun bakımda çalışan sağlık profesyonellerinin duygu-durum ve tükenmişlik düzeylerinin değerlendirilmesi. Acıbadem Üniversitesi Sağlık Bilimleri Dergisi. 2021;12(2):346-352.
  • Kılıç M, Çetinkaya F. Yozgat il merkezindeki sağlık çalışanlarında sağlık sorunları görülme durumu ve etkileyen faktörler. JHS. 2011;20(3):184-194.
  • Erbaycu AE, Aksel N, Çakan A, Özsöz A. İzmir ilinde sağlık çalışanlarının sigara içme alışkanlıkları. Toraks Dergis. 2009;16(2):32-38.
  • Aydın Z. Toplum ve birey için sağlıklı yaşlanma: Yaşam biçiminin rolü. SDÜ Tıp Fakültesi Dergisi. 2006;13(4):43-46.
  • Pendergast FJ, Livingstone KM, Worsley A, McNaughton SA. Examining the correlates of meal skipping in Australian young adults. Nutrition Journal. 2019;18(1):1-10.
  • Yücel B. Sağlık Çalışanlarının Beslenme Alışkanları Ve Beslenme Bilgi Düzeylerinin Incelenmesi [yüksek lisans tezi]. Ankara: Başkent Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü;2020.
  • Kutlu N, Ekin MM, Aslıhan A, Ceylan Z, Meral R. Covid-19 pandemi sürecinde. bireylerin beslenme alışkanlığında meydana gelen değişimin belirlenmesi üzerine bir araştırma. International Journal of Social, Political And Economic Research. 2021;8(1):173-187.
  • TÜBER 2022, T.C. Sağlık Bakanlığ, TSHG Müdürlüğü (2022). Türkiye Beslenme Rehberi. T.C. Sağlık Bakanlığı Yayınları, Ankara.
  • Macit MS. Covid-19 salgını sonrası yetişkin bireylerin beslenme alışkanlıklarındaki değişikliklerin değerlendirilmesi. Mersin Univ Saglık Bilim Derg. 2020;13(3):277-288.
  • Wang L, Wang Y, Ye D, Liu Q. Review of the 2019 novel coronavirus (SARS-CoV-2) based on current evidence [published correction appears in Int J Antimicrob Agents. Int J Antimicrob Agents. 2020;55(6):105948. doi:10.1016/j.ijantimicag.
  • Carr AC. A new clinical trial to test high-dose vitamin C in patients with COVID-19. Critical Care. 2020;24(1):133
  • Özçelik AÖ. Sağlık Personelinin beslenme alışkanlıkları üzerinde bir araştırma. GIDA. 2000;25(2):93-99.

COVID-19 Salgınında Sağlık Personelinin Beslenme Alışkanlıklarındaki Değişikliklerin Değerlendirilmesi

Yıl 2022, , 948 - 962, 31.12.2022
https://doi.org/10.38079/igusabder.994953

Öz

Amaç: Bu çalışma COVID-19 salgını sürecinde çalışan sağlık personelinin beslenme alışkanlıklarındaki değişiklikleri değerlendirmek amacıyla yapılmıştır.
Yöntem: Çalışmaya Ankara ilinde çalışan, çalışmaya katılmayı kabul eden, soruları eksiksiz yanıtlayan 200 sağlık personeli dâhil edilmiştir. Çalışmada bireylerin sosyo demografik özellikleri, genel sağlık durumları, beslenme alışkanlıkları ve antropometrik ölçümleri sorgulanmıştır. İstatistiksel analizler SPSS adlı paket program kullanılarak yapılmıştır.
Bulgular: Bireylerin %84,5’i kadın, %15,5’i erkektir. Çalışmaya katılan erkeklerin yaş ortalaması 29,68±6,75 yıl, kadınların ise 31,31±8,95 yıldır. Erkeklerde Beden Kütle İndeksi (BKİ kg/m2) ortalaması 25,60±3,00kg/m2; kadınlarda 23,03±3,40’kg/m2’dir. Bireylerin %56,5’inin günlük ana öğün tüketimi üç öğündür. Stres durumunda, erkeklerin %54,8’inin, kadınların %61,5’inin yemek tüketiminin azaldığı belirlenmiştir. Bireylerin %19,5’i bitkisel ürün kullanmaktadır. En sık kullanılan ürünlerin, D vitamini (%40,4) ile C vitamini (%26,6) olduğu belirlenmiştir. COVID-19 pandemisinde bireylerin gece yeme ve dışarıdan yemek yeme alışkanlığının sırasıyla %51,0 ve %56,5 oranında arttığı saptanmıştır.
Sonuç: Pandemi döneminde bireylerin yeterli ve dengeli beslenmelerinin sağlanması ve bağışıklık sistemi normal fonksiyonlarını sürdürebilmesi için sağlıklı beslenme farkındalığının artırılması gerekmektedir. Pandemi döneminin beslenme alışkanlıklarındaki etkileri hakkında daha fazla çalışmaya ihtiyaç duyulmaktadır. 

Kaynakça

  • Gençalp DK. Covid-19 salgını döneminde ilk ve acil yardım öğrencilerinin beslenme alışkanlıkları ve fiziksel aktivite durumlarının değerlendirilmesi. Paramedik ve Acil Sağlık Hizmetleri Dergisi. 2020;1(1):1-15.
  • Neira C, Godinho R, Rincón F, Mardones R, & Pedroso J. Consequences of the COVID-19 Syndemic for Nutritional Health: A Systematic Review. Nutrients. 2021;13(4):1168.
  • Zhang L, & Liu Y. Potential interventions for novel coronavirus in China: A systematic review. Journal of Medical Virology. 2020;92(5):479-490.
  • Naja F, Hamadeh R. Nutrition amid the COVID-19 pandemic: a multi-level framework for action. European Journal of Clinical Nutrition. 2020;74(8):1117-1121.
  • Sharma L. Dietary management to build adaptive immunity against COVID-19. Journal of PeerScientist. 2020;2(2):e1000016.
  • Maffoni SI, Kalmpourtzidou Α, Cena H. The potential role of nutrition in mitigating the psychological impact of COVID-19 in healthcare workers. Nfs Journal. 2021;22:6-8.
  • Saatçı E. COVID-19 Pandemisi ve sağlık çalışanları: Yaşatmak mı yaşamak mı? Türkiye Aile Hekimliği Dergisi. 2020;24(3):153-166.
  • Eren E, Çelik İ, Yıldız M, Topaloğlu U S, Kılınç-Toker A, Arman-Fırat E. COVID-19 geçiren sağlık çalışanlarının değerlendirilmesi. Klimik Journal/Klimik Dergisi. 2020;33(3):230-4.
  • Ergün E, Ergün Ş, Çelebi İ. Acil sağlik hizmetleri personellerinin covid-19 hakkinda bilgi, korunma düzeyleri ve etkileyen etmenler. Paramedik ve Acil Sağlık Hizmetleri Dergisi. 2020;1(1):16-27.
  • Akalın B, Modanlıoğlu A. Covid-19 sürecinde yoğun bakımda çalışan sağlık profesyonellerinin duygu-durum ve tükenmişlik düzeylerinin değerlendirilmesi. Acıbadem Üniversitesi Sağlık Bilimleri Dergisi. 2021;12(2):346-352.
  • Kılıç M, Çetinkaya F. Yozgat il merkezindeki sağlık çalışanlarında sağlık sorunları görülme durumu ve etkileyen faktörler. JHS. 2011;20(3):184-194.
  • Erbaycu AE, Aksel N, Çakan A, Özsöz A. İzmir ilinde sağlık çalışanlarının sigara içme alışkanlıkları. Toraks Dergis. 2009;16(2):32-38.
  • Aydın Z. Toplum ve birey için sağlıklı yaşlanma: Yaşam biçiminin rolü. SDÜ Tıp Fakültesi Dergisi. 2006;13(4):43-46.
  • Pendergast FJ, Livingstone KM, Worsley A, McNaughton SA. Examining the correlates of meal skipping in Australian young adults. Nutrition Journal. 2019;18(1):1-10.
  • Yücel B. Sağlık Çalışanlarının Beslenme Alışkanları Ve Beslenme Bilgi Düzeylerinin Incelenmesi [yüksek lisans tezi]. Ankara: Başkent Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü;2020.
  • Kutlu N, Ekin MM, Aslıhan A, Ceylan Z, Meral R. Covid-19 pandemi sürecinde. bireylerin beslenme alışkanlığında meydana gelen değişimin belirlenmesi üzerine bir araştırma. International Journal of Social, Political And Economic Research. 2021;8(1):173-187.
  • TÜBER 2022, T.C. Sağlık Bakanlığ, TSHG Müdürlüğü (2022). Türkiye Beslenme Rehberi. T.C. Sağlık Bakanlığı Yayınları, Ankara.
  • Macit MS. Covid-19 salgını sonrası yetişkin bireylerin beslenme alışkanlıklarındaki değişikliklerin değerlendirilmesi. Mersin Univ Saglık Bilim Derg. 2020;13(3):277-288.
  • Wang L, Wang Y, Ye D, Liu Q. Review of the 2019 novel coronavirus (SARS-CoV-2) based on current evidence [published correction appears in Int J Antimicrob Agents. Int J Antimicrob Agents. 2020;55(6):105948. doi:10.1016/j.ijantimicag.
  • Carr AC. A new clinical trial to test high-dose vitamin C in patients with COVID-19. Critical Care. 2020;24(1):133
  • Özçelik AÖ. Sağlık Personelinin beslenme alışkanlıkları üzerinde bir araştırma. GIDA. 2000;25(2):93-99.
Toplam 21 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Konular Klinik Tıp Bilimleri
Bölüm Makaleler
Yazarlar

Nural Erzurum Alim 0000-0001-9931-0639

Öykü Peren Türk Fidan 0000-0003-1215-2581

Rana Betül Türkmen 0000-0001-5091-9486

Gizem Yumurt 0000-0001-9432-6754

Haticenur Çapçı 0000-0002-2190-8013

Hüseyin Taşar 0000-0001-6441-4710

Berk Kaan Alma 0000-0001-9994-8616

Yayımlanma Tarihi 31 Aralık 2022
Kabul Tarihi 16 Aralık 2022
Yayımlandığı Sayı Yıl 2022

Kaynak Göster

JAMA Erzurum Alim N, Türk Fidan ÖP, Türkmen RB, Yumurt G, Çapçı H, Taşar H, Alma BK. COVID-19 Salgınında Sağlık Personelinin Beslenme Alışkanlıklarındaki Değişikliklerin Değerlendirilmesi. IGUSABDER. 2022;:948–962.

 Alıntı-Gayriticari-Türetilemez 4.0 Uluslararası (CC BY-NC-ND 4.0)