Araştırma Makalesi
BibTex RIS Kaynak Göster

Multiple Skleroz (MS) Hastalığı Öncesi ve Sonrası Beslenme Alışkanlıklarının Karşılaştırılması, Yeterli ve Dengeli Beslenmenin MS Ataklarına Olan Etkisinin İrdelenmesi

Yıl 2018, Sayı: 6, 535 - 550, 30.12.2018
https://doi.org/10.38079/igusabder.431655

Öz

Amaç: Bu çalışmada Multiple Skleroz
(
MS) hastalığı öncesi ve MS hastalığı sonrası beslenme
alışkanlıklarının karşılaştırılması, yeterli ve dengeli beslenmenin MS
ataklarına olan etkisi incelenmiştir.



Yöntem: Bu
çalışma internet üzerinden oluşturulan veri toplama formu doğrultusunda yer
gözetmeksizin ulaşılan, MS tanısı almış yaş ortalaması
34,08±7,93 yıl olan 98 hastanın katılımı ile oluşmuştur. Katılımcıların MS öncesi ve sonrası beslenme
durumları, genel bilgileri, ağırlık ve boyları, eğitim düzeyleri, çalışma
durumları ve fiziksel aktivite düzeyleri değerlendirilmiştir. Veriler
değerlendirilirken SPSS programı kullanılmıştır.



Bulgular: Sonuçlara göre atak sıklığını azaltmada probiyotik,
prebiyotik, posa, B1 vitamini ve selenyum kaynağı ürünleri tüketiminin olumlu
etkisi gözlenmiştir. Sadece B1 vitamini kaynaklarının atak sıklığı ile
istatistiksel olarak anlamlı bir ilişkisi olduğu saptanmıştır.  Omega-3 ve D vitamini takviyesi alım
durumlarının atakların sıklığı ve çeşidine etkisi gözlenmemiştir.



Sonuç: Bütün hastalıklarda
olduğu gibi MS oluşumunda, atakların sıklığında ve çeşidinde yeterli ve dengeli
beslenmenin ne kadar önemli olduğu bu çalışmada da görülmüştür. Sadece yeterli
ve dengeli beslenmenin değil sağlıklı bağırsak mikrobiyota oluşumunu etkileyen
probiyotik, prebiyotik ürünlerin, posanın, fonksiyonel besinlerin de
antioksidan özelliklerinden dolayı mutlaka tüketilmesi gerekmektedir.

Kaynakça

  • Altındal A. Multipl Sklerozu immunopatogenezi ve patalojisi. Türkiye Klinikleri Nöroloji Özel Sayı. 2009;2(2):1-5.
  • Mirza M. Multip Sklerozun etyolojisi ve epidemiyolojisi. Erciyes Medical Journal. 2002;24(1):40-47.
  • Bayazit T. Multipl Skleroz’da Yorgunluğun ve Kognitif Fonksiyonların Manyetik Rezonans Bulgularıyla ve Tiroid Hormon ve Otoantikorlarıyla İlişkisi. [uzmanlık tezi]. Bolu, Türkiye: Abant İzzet Baysal Üniversitesi Tıp Fakültesi Nöroloji Anabilim Dalı, 2010.
  • Confavreux C, Vukusic S, Adeleine P. Early clinical predictors and progression of irreversibl diability in multiple scleosis: an amnesic process. Brain. 2003;126:770-782. https://doi.org/10.1093/brain/awg081.
  • Aydar G. Multipl Skleroz Hastalarında Huzursuz Bacak Sendromu Sıklığı. [uzmanlık tezi]. Tokat, Türkiye: Gaziosmanpaşa Üniversitesi Tıp Fakültesi Nöroloji Anabilim Dalı, 2010.
  • Şahin O. Multipl Sklerozlu Hastaların Bellek, Dikkat, Yürütücü İşlemler ve İnce Motor Hareket Yönünden Değerlendirilmesi. [uzmanlık tezi]. Kırıkkale, Türkiye: Kırıkkale Üniversitesi Tıp Fakültesi, 2013.
  • Tokgöz E. Multipl Sklerozda Serum Vitamin B12 Düzeyinin Klinik ve Laboratuvar Üzerine Etkisinin Araştırılması. [uzmanlık tezi]. Ankara: Türkiye: Gülhane Askeri Tıp Akademisi Nöroloji Anabilim Dalı, 2012.
  • International Multiple Sclerosis Genetics Consortium (IMSGC). Refining genetic associations in multiple sclerosis. Lancet Neurol. 2008;7(7):567-569. doi: 10.1016/S1474-4422(08)70122-4.
  • Karabudak R. Multipl Skleroz tanısında MR görüntülemenin değerlendirilmesi. Türkiye Klinikleri Nöroloji Özel Sayı. 2009;2(2):45-49.
  • İdiman E. Multipl Sklerozda beyin omurilik sıvısı. Türkiye Klinikleri Nöroloji Özel Sayı. 2009;2(2):50-55.
  • Dittel BN. CD4 T cells: Balancing the coming and going of autoimmunemediated inflammation in the CNS. Brain Behav Immun. 2008;22(4):421-430. doi: 10.1016/j.bbi.2007.11.010.
  • Çeçen İ. Multipl Skleroz Hastalarında Hijyen ve Yaşam Şartları. [uzmanlık tezi]. Afyonkarahisar, Türkiye: Afyon Kocatepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Nöroloji Anabilim Dalı, 2013.
  • Hanneman KK, Cooper KD, Baron ED. Ultraviolet immunosuppression: mechanisms and consequences. Dermatol Clin. 2006;24:19-25. doi: 10.1016/j.det.2005.08.003.
  • Coles A. The curious incident of disability in multiple sclerosis trials. Lancet Neurol. 2006;5(11):899-900. doi: 10.1016/S1474-4422(06)70585-3.
  • Kartı Üstün S. Multipl Sklerozlu Hastalarda Yorgunluk ile Mizaç Karakter Profili Arasındaki İlişkisi. [uzmanlık tezi]. Elazığ, Türkiye: Fırat Üniversitesi Nöroloji Anabilim Dalı, 2010.
  • Türker FP. MS’de Beslenme. In: Katz DL, Friedman RSC, Lucan SC, eds. Çev. Kalkan İ, Akman M. Klinik Uygulamalarda Beslenme. 3. baskı. İstanbul: İstanbul Medikal Yayıncılık; 2018:329-330.
  • Pula JH, Reder AT. Multiple sclerosis. Part I: neuro-ophthalmic manifestations. Curr Opin Ophthalmol. 2009;20(6):467-75. doi: 10.1097/ICU.0b013e328331913b.
  • Demir A, Yıldız E. Multiple Skleroz ve Beslenme. Ortadoğu Medical Journal. 2015;7(3):144-148.
  • Yadav V, Marracci G, Kim E, et al. Low-fat,plant-based diet in Multiple Sclerosis: A randomized controlled trial. Multiple Sclerosis and Related Disorders. 2016;9:80-90. http://dx.doi.org/10.1016/j.msard.2016.07.001.
  • Van der Mei IA, Ponsonby AL, Dwyer T, et al. Past exposure to sun, skin phenotype, and risk of multiple sclerosis case-control study. BMJ. 2003;327(7410):316. doi: 10.1136/bmj.327.7410.316.
  • Nishijima S, Suda W, Oshima K, et al. The gut microbiome of healthy Japanese and its microbial and functional uniqueness. DNA Res. 2016;23(2):125-133. doi: 10.1093/dnares/dsw002.
  • Conlon MA, Bird AR. The impact of diet and lifestyle on gut microbiota and human health. Nutrients. 2015;7(1):17-44. doi:10.3390/nu7010017.
  • Swank RL, Dugan BB. Effect of low saturated fat diet in early and late cases of multiple sclerosis. The Lancet. 1990;336(8706):37-39. https://doi.org/10.1016/0140-6736(90)91533-G.
  • Habek M, Hojsak I, Brinar VV. Nutrition in multiple sclerosis. Clinical Neurology and Neurosurgery. 2010;112:616-620. doi:10.1016/j.clineuro.2010.03.029.

Comparison of Nutrition Habits Before and After Multiple Sklerosis (MS) Disease, Investigation of the Effects of Quality and Balanced Nutrition on the MS Attacks

Yıl 2018, Sayı: 6, 535 - 550, 30.12.2018
https://doi.org/10.38079/igusabder.431655

Öz

Aim: In this study, we compared the
nutritional habits of before and after MS and the effect of adequate and
balanced nutrition on MS attacks was investigated.



Method: This
study was conducted in accordance with the data collection form on the internet
without the place. It was formed with the participation of 98 patients
diagnosed with MS and the mean age was 34.08 ± 7.93 years. Nutritional status
of before and after MS, general information, anthropometric measurements,
educational level, working status and physical activity levels of the
participants were evaluated. SPSS program was used to evaluate the data.



Findings:
According to the results, positive effects of consumption of probiotic,
prebiotic, fiber, vitamin B1 and selenium source products were observed in
decreasing attack frequency. It was found that only vitamin B1 sources had a
statistically significant relationship with the frequency of attacks. The
effects of supplementation of Omega-3 and vitamin D on the frequency and type
of attacks were not observed.



Conclusion: In
this study, the importance of adequate and balanced nutrition on MS formation,
frequency and variety of attacks has seen, as in all diseases. Not just
adequate and balanced nutrition, but also probiotic, prebiotic products, fiber
and functional foods that affect the formation of healthy intestinal microbiota
should be consumed due to their antioxidant properties.

Kaynakça

  • Altındal A. Multipl Sklerozu immunopatogenezi ve patalojisi. Türkiye Klinikleri Nöroloji Özel Sayı. 2009;2(2):1-5.
  • Mirza M. Multip Sklerozun etyolojisi ve epidemiyolojisi. Erciyes Medical Journal. 2002;24(1):40-47.
  • Bayazit T. Multipl Skleroz’da Yorgunluğun ve Kognitif Fonksiyonların Manyetik Rezonans Bulgularıyla ve Tiroid Hormon ve Otoantikorlarıyla İlişkisi. [uzmanlık tezi]. Bolu, Türkiye: Abant İzzet Baysal Üniversitesi Tıp Fakültesi Nöroloji Anabilim Dalı, 2010.
  • Confavreux C, Vukusic S, Adeleine P. Early clinical predictors and progression of irreversibl diability in multiple scleosis: an amnesic process. Brain. 2003;126:770-782. https://doi.org/10.1093/brain/awg081.
  • Aydar G. Multipl Skleroz Hastalarında Huzursuz Bacak Sendromu Sıklığı. [uzmanlık tezi]. Tokat, Türkiye: Gaziosmanpaşa Üniversitesi Tıp Fakültesi Nöroloji Anabilim Dalı, 2010.
  • Şahin O. Multipl Sklerozlu Hastaların Bellek, Dikkat, Yürütücü İşlemler ve İnce Motor Hareket Yönünden Değerlendirilmesi. [uzmanlık tezi]. Kırıkkale, Türkiye: Kırıkkale Üniversitesi Tıp Fakültesi, 2013.
  • Tokgöz E. Multipl Sklerozda Serum Vitamin B12 Düzeyinin Klinik ve Laboratuvar Üzerine Etkisinin Araştırılması. [uzmanlık tezi]. Ankara: Türkiye: Gülhane Askeri Tıp Akademisi Nöroloji Anabilim Dalı, 2012.
  • International Multiple Sclerosis Genetics Consortium (IMSGC). Refining genetic associations in multiple sclerosis. Lancet Neurol. 2008;7(7):567-569. doi: 10.1016/S1474-4422(08)70122-4.
  • Karabudak R. Multipl Skleroz tanısında MR görüntülemenin değerlendirilmesi. Türkiye Klinikleri Nöroloji Özel Sayı. 2009;2(2):45-49.
  • İdiman E. Multipl Sklerozda beyin omurilik sıvısı. Türkiye Klinikleri Nöroloji Özel Sayı. 2009;2(2):50-55.
  • Dittel BN. CD4 T cells: Balancing the coming and going of autoimmunemediated inflammation in the CNS. Brain Behav Immun. 2008;22(4):421-430. doi: 10.1016/j.bbi.2007.11.010.
  • Çeçen İ. Multipl Skleroz Hastalarında Hijyen ve Yaşam Şartları. [uzmanlık tezi]. Afyonkarahisar, Türkiye: Afyon Kocatepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Nöroloji Anabilim Dalı, 2013.
  • Hanneman KK, Cooper KD, Baron ED. Ultraviolet immunosuppression: mechanisms and consequences. Dermatol Clin. 2006;24:19-25. doi: 10.1016/j.det.2005.08.003.
  • Coles A. The curious incident of disability in multiple sclerosis trials. Lancet Neurol. 2006;5(11):899-900. doi: 10.1016/S1474-4422(06)70585-3.
  • Kartı Üstün S. Multipl Sklerozlu Hastalarda Yorgunluk ile Mizaç Karakter Profili Arasındaki İlişkisi. [uzmanlık tezi]. Elazığ, Türkiye: Fırat Üniversitesi Nöroloji Anabilim Dalı, 2010.
  • Türker FP. MS’de Beslenme. In: Katz DL, Friedman RSC, Lucan SC, eds. Çev. Kalkan İ, Akman M. Klinik Uygulamalarda Beslenme. 3. baskı. İstanbul: İstanbul Medikal Yayıncılık; 2018:329-330.
  • Pula JH, Reder AT. Multiple sclerosis. Part I: neuro-ophthalmic manifestations. Curr Opin Ophthalmol. 2009;20(6):467-75. doi: 10.1097/ICU.0b013e328331913b.
  • Demir A, Yıldız E. Multiple Skleroz ve Beslenme. Ortadoğu Medical Journal. 2015;7(3):144-148.
  • Yadav V, Marracci G, Kim E, et al. Low-fat,plant-based diet in Multiple Sclerosis: A randomized controlled trial. Multiple Sclerosis and Related Disorders. 2016;9:80-90. http://dx.doi.org/10.1016/j.msard.2016.07.001.
  • Van der Mei IA, Ponsonby AL, Dwyer T, et al. Past exposure to sun, skin phenotype, and risk of multiple sclerosis case-control study. BMJ. 2003;327(7410):316. doi: 10.1136/bmj.327.7410.316.
  • Nishijima S, Suda W, Oshima K, et al. The gut microbiome of healthy Japanese and its microbial and functional uniqueness. DNA Res. 2016;23(2):125-133. doi: 10.1093/dnares/dsw002.
  • Conlon MA, Bird AR. The impact of diet and lifestyle on gut microbiota and human health. Nutrients. 2015;7(1):17-44. doi:10.3390/nu7010017.
  • Swank RL, Dugan BB. Effect of low saturated fat diet in early and late cases of multiple sclerosis. The Lancet. 1990;336(8706):37-39. https://doi.org/10.1016/0140-6736(90)91533-G.
  • Habek M, Hojsak I, Brinar VV. Nutrition in multiple sclerosis. Clinical Neurology and Neurosurgery. 2010;112:616-620. doi:10.1016/j.clineuro.2010.03.029.
Toplam 24 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Konular Klinik Tıp Bilimleri
Bölüm Makaleler
Yazarlar

Ayşe Huri Özkarabulut 0000-0002-4977-6753

Hande Nur Onur 0000-0001-6445-0519

İpek Yaşar 0000-0002-3054-2340

Yayımlanma Tarihi 30 Aralık 2018
Kabul Tarihi 30 Temmuz 2018
Yayımlandığı Sayı Yıl 2018 Sayı: 6

Kaynak Göster

JAMA Özkarabulut AH, Onur HN, Yaşar İ. Multiple Skleroz (MS) Hastalığı Öncesi ve Sonrası Beslenme Alışkanlıklarının Karşılaştırılması, Yeterli ve Dengeli Beslenmenin MS Ataklarına Olan Etkisinin İrdelenmesi. IGUSABDER. 2018;:535–550.

 Alıntı-Gayriticari-Türetilemez 4.0 Uluslararası (CC BY-NC-ND 4.0)