Amaç: Bu çalışmada Multiple Skleroz
(MS) hastalığı öncesi ve MS hastalığı sonrası beslenme
alışkanlıklarının karşılaştırılması, yeterli ve dengeli beslenmenin MS
ataklarına olan etkisi incelenmiştir.
Yöntem: Bu
çalışma internet üzerinden oluşturulan veri toplama formu doğrultusunda yer
gözetmeksizin ulaşılan, MS tanısı almış yaş ortalaması 34,08±7,93 yıl olan 98 hastanın katılımı ile oluşmuştur. Katılımcıların MS öncesi ve sonrası beslenme
durumları, genel bilgileri, ağırlık ve boyları, eğitim düzeyleri, çalışma
durumları ve fiziksel aktivite düzeyleri değerlendirilmiştir. Veriler
değerlendirilirken SPSS programı kullanılmıştır.
Bulgular: Sonuçlara göre atak sıklığını azaltmada probiyotik,
prebiyotik, posa, B1 vitamini ve selenyum kaynağı ürünleri tüketiminin olumlu
etkisi gözlenmiştir. Sadece B1 vitamini kaynaklarının atak sıklığı ile
istatistiksel olarak anlamlı bir ilişkisi olduğu saptanmıştır. Omega-3 ve D vitamini takviyesi alım
durumlarının atakların sıklığı ve çeşidine etkisi gözlenmemiştir.
Sonuç: Bütün hastalıklarda
olduğu gibi MS oluşumunda, atakların sıklığında ve çeşidinde yeterli ve dengeli
beslenmenin ne kadar önemli olduğu bu çalışmada da görülmüştür. Sadece yeterli
ve dengeli beslenmenin değil sağlıklı bağırsak mikrobiyota oluşumunu etkileyen
probiyotik, prebiyotik ürünlerin, posanın, fonksiyonel besinlerin de
antioksidan özelliklerinden dolayı mutlaka tüketilmesi gerekmektedir.
Aim: In this study, we compared the
nutritional habits of before and after MS and the effect of adequate and
balanced nutrition on MS attacks was investigated.
Method: This
study was conducted in accordance with the data collection form on the internet
without the place. It was formed with the participation of 98 patients
diagnosed with MS and the mean age was 34.08 ± 7.93 years. Nutritional status
of before and after MS, general information, anthropometric measurements,
educational level, working status and physical activity levels of the
participants were evaluated. SPSS program was used to evaluate the data.
Findings:
According to the results, positive effects of consumption of probiotic,
prebiotic, fiber, vitamin B1 and selenium source products were observed in
decreasing attack frequency. It was found that only vitamin B1 sources had a
statistically significant relationship with the frequency of attacks. The
effects of supplementation of Omega-3 and vitamin D on the frequency and type
of attacks were not observed.
Conclusion: In
this study, the importance of adequate and balanced nutrition on MS formation,
frequency and variety of attacks has seen, as in all diseases. Not just
adequate and balanced nutrition, but also probiotic, prebiotic products, fiber
and functional foods that affect the formation of healthy intestinal microbiota
should be consumed due to their antioxidant properties.
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Konular | Klinik Tıp Bilimleri |
Bölüm | Makaleler |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 30 Aralık 2018 |
Kabul Tarihi | 30 Temmuz 2018 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2018 Sayı: 6 |
Alıntı-Gayriticari-Türetilemez 4.0 Uluslararası (CC BY-NC-ND 4.0)