Aim: This study compares the level of nutritional knowledge, eating addiction, and intuitive eating behaviors in individuals receiving online and face-to-face nutrition counseling.
Method: This cross-sectional, descriptive research was conducted with 51 online and 51 face-to-face counselees who applied to the nutrition and counseling center in İstanbul for 12 weeks. The demographic characteristic information, Intuitive Eating Scale (IES-2), Yale Food Addiction Scale (YFAS), and Nutrition Knowledge Level Scale for Adults (NKLSA) were recorded, and anthropometric measurements were taken. Statistical analyses were performed with SPSS-27.
Results: 12 weeks of nutritional counseling resulted in a decrease in anthropometric measurements in both groups (p<0.05). Also, statistically significant improvement was observed in IES-2 and YFAS scores for both groups; however, no change was observed in NKLSA. There was no difference between the groups (p>0.05). A negative correlation was found between IES-2 and YFAS subscales in the face-to-face group (s:-0.162).
Conclusion: Both online and face-to-face nutrition counseling methods have similar effects on weight loss, increasing intuitive eating, and reducing eating addiction. Also, an intuitive eating approach can be recommended to control eating addiction. Future studies should focus on the effect of nutrition counseling on lasting behavior changes with longer-term interventions.
Nutrition counseling nutrition knowledge level intuitive eating food addiction
Amaç: Bu çalışma, çevrimiçi ve yüz yüze beslenme danışmanlığı alan bireylerin beslenme bilgi düzeylerini, yeme bağımlılıklarını ve sezgisel yeme davranışlarını karşılaştırmayı amaçlamaktadır.
Yöntem: Bu kesitsel, tanımlayıcı araştırma, İstanbul'daki beslenme ve danışmanlık merkezine başvuran 51 çevrimiçi ve 51 yüz yüze danışan ile 12 hafta boyunca yürütülmüştür. Demografik özellikler, Sezgisel Yeme Ölçeği (SYÖ), Yale Besin Bağımlılığı Ölçeği (YBBÖ), Yetişkinler için Beslenme Bilgi Düzeyi Ölçeği (YETBİD) yanıtları kaydedilmiş ve antropometrik ölçümleri alınmıştır. İstatistiksel analizler SPSS 27 ile yapılmıştır.
Bulgular: 12 haftalık beslenme danışmanlığı her iki grupta da antropometrik ölçümlerde azalma ile sonuçlanmıştır (p<0,05). Ayrıca, her iki grup için SYÖ ve YBBÖ skorlarında istatistiksel olarak anlamlı iyileşme gözlenirken, YETBİD'de herhangi bir değişiklik gözlenmemiştir. Gruplar arasında fark bulunmamıştır (p>0,05). SYÖ ve YBBÖ alt ölçekleri arasında yüz yüze grupta negatif korelasyon bulunmuştur (s:-0,162).
Sonuç: Hem çevrimiçi hem de yüz yüze beslenme danışmanlığı yöntemlerinin ağırlık kaybının sağlanması, sezgisel yemenin artırılması ve yeme bağımlılığının azaltılması üzerinde benzer etkileri vardır. Ayrıca, yeme bağımlılığını kontrol etmek için sezgisel yeme yaklaşımı önerilebilir. Gelecekteki çalışmalar, daha uzun süreli müdahalelerle beslenme danışmanlığının kalıcı davranış değişiklikleri üzerindeki etkisine odaklanabilir.
Beslenme danışmanlığı beslenme bilgi düzeyi sezgisel yeme yeme bağımlılığı
Birincil Dil | İngilizce |
---|---|
Konular | Beslenme Bilimi, Beslenme ve Diyetetik (Diğer) |
Bölüm | Makaleler |
Yazarlar | |
Erken Görünüm Tarihi | 30 Ağustos 2025 |
Yayımlanma Tarihi | 31 Ağustos 2025 |
Gönderilme Tarihi | 7 Ekim 2024 |
Kabul Tarihi | 7 Temmuz 2025 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2025 Sayı: 26 |
Alıntı-Gayriticari-Türetilemez 4.0 Uluslararası (CC BY-NC-ND 4.0)