Since 2003, the new political order in Iraqi Kurdistan has led evolutions unprecedented at the regional level. The growing autonomy of Iraqi Kurdistan has made appear, in a Middle East always unstable, new dynamics and * Ph.D., Strasbourg University. E-mail: hasan.gungormez@ymail.comgeopolitical issues. The countries of the region, particularly Turkey, attach great importance to bilateral relations that they maintain with this embryonic State. Moreover, the situation of Iraq, particularly the Iraqi Kurdistan, has become a major issue in the foreign policy of Turkey. Indeed, in March 2003, with the US-British invasion in Iraq, the country fell into civil war, ethnic and denominational at dimensions, which still oppose today the various parts between themselves. Iraq is undergoing a major process of change. Thus, it is the only country in which the Kurds have acquired autonomy. In fact, the Kurds of Iraq, Turkey, Iran, Syria and those who are around the world, are observing with a particular attention the events which occur in Iraq and more precisely in the region of Iraqi Kurdistan. The attitude of the Turkish State towards the issue of the region of Iraqi Kurdistan is clear: Turkey does not want to the creation of Kurdish State in the region. The Turkish State wants to avoid at all costs the outbreak of a war in the region, while ensuring what there has not a civil war in the north of Iraq.
Middle East Turkey Iraqi Kurdistan Bilateral Relations Diplomatic Relations PKK.
Depuis 2003, la nouvelle donne politique au Kurdistan Irakien a engendré des évolutions sans précédent au niveau régional. L’autonomie grandissante du Kurdistan Irakien a fait émerger, dans un Moyen-Orient toujours aussi instable, de nouvelles dynamiques et enjeux géopolitiques. Les pays de la région, et en particulier la Turquie, attachent une grande importance aux relations bilatérales qu’ils entretiennent avec cet Etat embryonnaire. Par ailleurs, la situation de l’Irak, et plus particulièrement celle du Kurdistan Irakien, est devenue une question majeure dans la politique extérieure de la Turquie. Effectivement, en mars 2003, avec l’invasion américano-britannique en Irak, le pays sombra dans une guerre civile, à dimension ethnique et confessionnelle, qui opposent encore de nos jours les diverses parties entre elles. L’Irak est en train de subir un important processus de changement. Ainsi, c’est le seul pays dans lequel les Kurdes ont pu acquérir une autonomie. De fait, les Kurdes d’Irak, de Turquie, d’Iran, de Syrie et ceux qui se trouvent à travers le monde, observent avec une attention particulière les évènements qui se produisent en Irak et plus précisément dans la région du Kurdistan Irakien. L’attitude de l’Etat turc vis-à-vis de la question de la région du Kurdistan Irakien est claire ; la Turquie ne souhaite aucunement la création d’un Etat Kurde dans la région. L’Etat turc veut éviter, à tout prix, l’éclatement d’une guerre dans la région, tout en veillant à ce qu’une éventuelle guerre civile en Irak ne puisse toucher le Nord du pays.
2003 yılından bu yana, Irak Kürdistanı'ndaki yeni siyasi durum, bölgesel düzeyde görülmemiş gelişmelere yol açmıştır. Irak Kürdistan’ının büyüyen otonomisi, hâlihazırda istikrarsızlığını sürdüren bir Ortadoğu’da, yeni dinamiklerin ve jeopolitik olanakların ortaya çıkmasına sebep olmuştur. Bölgedeki ülkeler ve özellikle Türkiye, bu embriyonik devletle olan ikili ilişkilerine büyük önem vermektedirler. Ayrıca, Irak'taki ve bilhassa Irak Kürdistan Bölgesi’ndeki konjonktür, Türkiye'nin dış politikasında önemli bir konu haline gelmiştir. Mart 2003'te, ABD ve İngiltere’nin işgalinden sonra, Irak, hala günümüze kadar süren bir iç, etnik ve dini boyut olan, savaşlarla karşı karşıya kalmıştır. Irak büyük bir değişim sürecinden geçmektedir. Bu yüzden, Kürtlerin özerklik elde etmiş olduğu tek ülkedir. Irak, Türkiye, İran, Suriye ve dünyadaki Kürtler, Irak'ta ve özellikle Irak'ın Kürdistan bölgesinde ortaya çıkan olayları dikkatle izlemektedir. Irak Kürdistanı'ndaki gelişen olaylarla ilgili Türk devletinin tutumu açıktır: Türkiye bölgede bir Kürt devletinin kurulmasını istememektedir. Netice olarak, Türk devleti, bölgede ve Irak’ın kuzeyinde bir savaşın çıkmaması için girişimlerde bulunmaktadır.
Orta Doğu Türkiye Irak Kürdistanı İkili İlişkiler Diplomatik İlişkiler PKK.
Birincil Dil | Fransızca |
---|---|
Bölüm | Makaleler |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 25 Haziran 2014 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2014 |
İstanbul Gelişim Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi Creative Commons Atıf-GayriTicari-Türetilemez 4.0 Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır. |
---|