EN
TR
Faize Alternatif Olarak Mudârebe
Öz
İnsanların hem bireysel hem de toplumsal refahı İslam’ın koymuş olduğu emirlere, yasaklara, ilkelere ve prensiplere uymakla mümkündür. Bu çerçevede hayatını idame ettiren bir kimse dünyada rahat edeceği gibi ahirette de mutlu olacaktır. Faiz de İslam’ın yasakladığı şeyler arasında yer almaktadır. Sözü edilen yasağa uyduğu ölçüde insanların iktisadi faaliyetleri başta olmak üzere sosyal, ailevi ve hukukî hayatları refaha ulaşır. Ancak insanların, faizden sakındıkları durumlarda onun yerine ikame edebilecekleri geçerli uygulamalara sahip olmaları gerekmektedir. Mudârebe başta olmak üzere müşâreke ve murâbaha akitleri, faizli finansman yerine istifade edilebilecek uygulamalardır. Bu uygulamaların her biri İslam hukuku literatüründe ele alınmış, bunların unsur ve şartlarına yer verilmiştir. Ayrıca bunların unsur ve şartlarındaki esnek vasıflarından dolayı rahatlıkla günümüz şartlarına uyarlanması mümkündür. Bu çalışmada söz konusu uygulamalardan mudârebe akdi ele alınmış, bu akdin unsur ve şartlarına kısaca değinilmiş, daha sonra mudârebe ile faizli faaliyetlerin farklarına yer verilmiş ve mudârebe uygulamasının faize alternatif olabilme imkanının altı çizilmiştir. Çalışmanın sonunda günümüz şartlarında kullanılan mudârebe sukûku olarak bilinen menkul evrakların hükmüne işaret edilmiştir.
Anahtar Kelimeler
Teşekkür
Yapacağınız değerlendirmeler için şimdiden teşekkür ederim.
Kaynakça
- Abdullah Çolak, İslam Borçlar Hukuku, İstanbul: Ensar Neşriyat, 2000.
- Abdullah b. Ömer, el-Mudârebetü’ş-şeriyye el-bedîli’l-islamî li’l-fâideti’r-rabeviyye, 1st International Islamic Heritage Conference, 2015, 388-408.
- Abdurrahman b. Yahya el-Muallimî, Cevâbü’l-istiftâ’, ʻan hakîkati’r-ribâ, thk. Muhammed Uzeyr Şems, y.y.: Dârü İlmi’l-Fevâid, 1434.
- Abdurrahman Çetin, Katılım ve Mevduat Bankalarının Piyasa Etkinliğinin Karşılaştırmalı Analizi ve Bir Uygulama, İstanbul: Türkiye Bankalar Birliği, 2018.
- Ahmet Tabakoğlu & İsmail Kurt, Faizsiz Yeni Bir Banka Modeli, İstanbul: İSAV Yayınları, 1987.
- Angelo M. Verandos, İslamî Bankacılık ve Finansta Güncel Meseleler, Çev. Serap Turgut Umut, İstanbul: İktisat Yayınları, 2020.
- Asutay, Mehmet, “Conceptualising and Locating the Social Failure of Islamic Finance: Aspirations of Islamic Moral Economy vs the Realities of Islamic Finance”, Asian and African Studies, Vol. 11 No. 2, 2012, 93-113.
- Bâbertî, Muhammed b. Muhmud Ekmelüddin Ebû Abdillah b. eş-Şeyh Şemsüddin, el-İnâye Şerhü’l-Hidâye, y.y.: Dârü’l-Fikr, t.y.
Ayrıntılar
Birincil Dil
Türkçe
Konular
-
Bölüm
Araştırma Makalesi
Yazarlar
Yayımlanma Tarihi
14 Temmuz 2022
Gönderilme Tarihi
5 Mayıs 2022
Kabul Tarihi
23 Mayıs 2022
Yayımlandığı Sayı
Yıl 2022 Cilt: 8 Sayı: 2
APA
Altun, M. L. (2022). Faize Alternatif Olarak Mudârebe. İhya Uluslararası İslam Araştırmaları Dergisi, 8(2), 937-959. https://izlik.org/JA49NB94XY
AMA
1.Altun ML. Faize Alternatif Olarak Mudârebe. İhya Dergisi. 2022;8(2):937-959. https://izlik.org/JA49NB94XY
Chicago
Altun, Muhammed Latif. 2022. “Faize Alternatif Olarak Mudârebe”. İhya Uluslararası İslam Araştırmaları Dergisi 8 (2): 937-59. https://izlik.org/JA49NB94XY.
EndNote
Altun ML (01 Temmuz 2022) Faize Alternatif Olarak Mudârebe. İhya Uluslararası İslam Araştırmaları Dergisi 8 2 937–959.
IEEE
[1]M. L. Altun, “Faize Alternatif Olarak Mudârebe”, İhya Dergisi, c. 8, sy 2, ss. 937–959, Tem. 2022, [çevrimiçi]. Erişim adresi: https://izlik.org/JA49NB94XY
ISNAD
Altun, Muhammed Latif. “Faize Alternatif Olarak Mudârebe”. İhya Uluslararası İslam Araştırmaları Dergisi 8/2 (01 Temmuz 2022): 937-959. https://izlik.org/JA49NB94XY.
JAMA
1.Altun ML. Faize Alternatif Olarak Mudârebe. İhya Dergisi. 2022;8:937–959.
MLA
Altun, Muhammed Latif. “Faize Alternatif Olarak Mudârebe”. İhya Uluslararası İslam Araştırmaları Dergisi, c. 8, sy 2, Temmuz 2022, ss. 937-59, https://izlik.org/JA49NB94XY.
Vancouver
1.Muhammed Latif Altun. Faize Alternatif Olarak Mudârebe. İhya Dergisi [Internet]. 01 Temmuz 2022;8(2):937-59. Erişim adresi: https://izlik.org/JA49NB94XY