BibTex RIS Kaynak Göster

İSLAM HUKUKU'NA GÖRE TEDAVİDE NECİS MADDELERİN KULLANIMI

Yıl 2016, Cilt: 2 Sayı: 1, 105 - 120, 17.01.2016

Öz

Yirmi birinci yüzyıl her alanda olduğu gibi bilim alanında da baş döndüren gelişmelere sahne olmaktadır. Bu gelişmeler içerisinde özellikle tıp alanında kaydedilen gelişmeler, yapılan çalışmalar daha fazla göze çarpmaktadır. Bu gelişmelere paralel olarak bilim insanlarının çalışmalarında etik ilkelere uygun hareket edip etmedikleri de sorgulanır hale gelmiştir. Toplumdan topluma bazı farklılıklar olsa da genel kabul gören bu ilkeler yarar sağlama, zarar vermeme, yaşama ve inanca saygı vb. ilkelerdir. Bu tür ilkelerin sağlık alanında olduğu gibi hayatın her alanında da göz önünde bulundurulması gereken ilkeler olduğu İslam Hukukunca benimsenmiştir.

Bu ilkelerin İslam dinince genel kabulünün yanında biz, özellikle İslam Hukuku açısından klinisyenlerin ve akademik çalışma yapanların, çalışma yaparken dikkat etmeleri gereken bir ilkeye değinmek istiyoruz. Fıkhî hükümlerden çıkardığımız ve sağlık politikasının bir parçasını olması gerektiğini düşündüğümüz "tıbbî müdahale ile ibadetler arasındaki uyumluluk"şeklinde ilkedir. Başka bir ifadeyle, tedavide uygulanacak nesnelerin bireyin ibadetini eda etmesine engel olmama önceliği taşımalıdır.

Anahtar kelimeler:Tıp, Fıkıh, Tedavi, Necaset, İbadet

Yıl 2016, Cilt: 2 Sayı: 1, 105 - 120, 17.01.2016

Öz

Toplam 0 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Bölüm MAKALELER
Yazarlar

Yusuf Eşit

Yayımlanma Tarihi 17 Ocak 2016
Gönderilme Tarihi 17 Ocak 2016
Yayımlandığı Sayı Yıl 2016 Cilt: 2 Sayı: 1

Kaynak Göster

ISNAD Eşit, Yusuf. “İSLAM HUKUKU’NA GÖRE TEDAVİDE NECİS MADDELERİN KULLANIMI”. İhya Uluslararası İslam Araştırmaları Dergisi 2/1 (Ocak 2016), 105-120.

A Uluslararası İslam Araştırmaları Dergisi, 2017'den bu yana TR DİZİN ULAKBİM tarafından taranmaya başlamıştır. Ayrıca, Citefactor, Rootindex, DRJI index, ResearchBib, Sobiad İndex, Scientific Indexing Services, İdealonline ve Eurasian Scientific Journal Index  gibi ulusal ve uluslararası indexler tarafından da taranmaktadır. İsam ve Base Bielefeld Academic Search tarafından taranmaktadır.


             

1200px-Cc_by-nc_icon.svg.png