BibTex RIS Kaynak Göster

Makedonya'da Bir Kadiri Şeyhi: Kirimli Selim Baba

Yıl 2015, Cilt: 1 Sayı: 1, - , 15.06.2015
https://doi.org/10.7884/teke.418

Öz

Kırım’lı  Selim Baba (v.1170/1756), İstanbul’da tahsilini bitirdikten sonra, Bosna kadı vekili olarak göreve atanmış, müteakiben bu vazifesini bırakarak Tasavvuf yoluna girmiş olup, Tasavvufa ait iki önemli eser kaleme almıştır.

Kâdirî şeyhlerinden Hüseyin Efendi’den tarîkat eğitimini tamamlayan müellifimiz, Şeyhinin halifesi olarak önce Üsküp’te daha sonra ömrünün sonuna kadar Selânik yakınlarındaki Köprülü’de halkı irşad vazifesini ifa etmiştir. Selim-i Dîvâne’nin Şeyhi tarafından Köprülü’ye gönderilmesi, İslâm’ı yayma faaliyetlerinde tarîkatların ne derece önemli rol oynadığının bir numunesi olarak gösterilebilir.

Selim Baba’nın eserlerindeki şiirlerine bakılırsa O, XVIII. asır tekke şairlerinden sayılabilir. Şiirlerinde Dîvâne mahlasını kullanan Kırimî’nin “Dîvân”ının olması kuvvetle muhtemeldir.

Kırimî eserlerinde, Ehl-i Sünnet itikadına bağlı ve şerîatın ahkâmına riayet konusunda azamî hassasiyeti gösteren ve vahdet-i vücûd anlayışına sahip bir mutasavvıf şahsiyeti ortaya koymaktadır. Bu özelliklerini yansıtan iki önemli tasavvufî eser bırakmıştır. Bunlardan “Burhânu’lʻÂrifîn” en önemli eseridir. Müellif bu eserinde nefsini bilip Rabbini bilme, mürşid-i kâmilin özellikleri, şerîat, tarîkat, hakîkat ve ma’rifet, cem-fark, fenâ-bekâ, bîat, anâsır-ı erbaa, vahdet-i vücûd ve benzeri konuları halk dili ile, âyet-i kerîme, hadîs-i şerif ve evliyâullâh sözleri ile izah etmeğe çalışmıştır. Miftâhu Müşkilât adlı eserinin ana temasını ise vahdet-i vücûd nazariyesi oluşturmaktadır. Diğer tarîkatlar ile mukayese edildiğinde daha az sayıda eser veren Kâdiriyye tarîkatına mensubiyyeti ve meşrep olarak da meczup olması Selim Baba’yı mühim bir şahsiyet kılmaktadır.

Toplam 0 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Bölüm MAKALELER
Yazarlar

İsa Çelik Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 15 Haziran 2015
Gönderilme Tarihi 15 Haziran 2015
Yayımlandığı Sayı Yıl 2015 Cilt: 1 Sayı: 1

Kaynak Göster

ISNAD Çelik, İsa. “Makedonya’da Bir Kadiri Şeyhi: Kirimli Selim Baba”. İhya Uluslararası İslam Araştırmaları Dergisi 1/1 (Haziran 2015). https://doi.org/10.7884/teke.418.

A Uluslararası İslam Araştırmaları Dergisi, 2017'den bu yana TR DİZİN ULAKBİM tarafından taranmaya başlamıştır. Ayrıca, Citefactor, Rootindex, DRJI index, ResearchBib, Sobiad İndex, Scientific Indexing Services, İdealonline ve Eurasian Scientific Journal Index  gibi ulusal ve uluslararası indexler tarafından da taranmaktadır. İsam ve Base Bielefeld Academic Search tarafından taranmaktadır.


             

1200px-Cc_by-nc_icon.svg.png