Araştırma Makalesi
BibTex RIS Kaynak Göster

Dünyada ve Türkiye’de Sosyal Politika Temelinde Dezavantajlı Bir Grup Olarak Çocuk İşçiler Realitesi

Yıl 2014, Cilt: 6 Sayı: 4, 23 - 34, 15.12.2014

Öz

Günümüzde çocukların aile bütçesine katkıda bulunmak, evi geçindirmek, yoksullukla mücadele etmek gibi nedenlerde çalıştırılması çocuk işçi gerçeğini ortaya çıkarmaktadır. Daha oyun çağında olan, kendini ve çevresini tam olarak tanımayan, iradi yeterliliğe erişememiş binlerce çocuk, uluslararası standartlara uygun olmayan, eğitimin, sağlık hizmetlerinin yetersiz olduğu işlerde çalışmaktadır. Eğitim ve oyun hakları ellerinden alınan bu çocuk işçiler fiziki, biyolojik ve zihinsel gelişimlerini tamamlayamamakta, ileride sağlıksız bireylerin yetişmesine neden olmaktadır. Kısaca çocuk işçiliği tüm dünya ülkelerinde olduğu gibi ülkemiz içinde tehdit unsuru olmaktadır. Çalışmada çocuk işgücü ile ilgili Türkiye İstatistik Kurumunun Uluslar arası Çalışma Örgütünün (ILO) ve IPEC programının desteği ile yapmış olduğu araştırmalara yer verilmiştir. Araştırma sonuçları değerlendirilerek, toplumun dezavantajlı gruplarından biri olan çocuk işgücünün önlenmesi hususunda yapılması gerekenlere ve çözüm önerilerine yer verilmiştir. 

Kaynakça

  • Acaroğlu, Hakan (2010),Türkiye’de Çocuk İşgücüne İnsan Sermayesi Açısından Bir Yaklaşım: Yoksulluk, Çocuk İşgücü ve İnsan Sermayesi Döngüsü, (Yayımlanmamış Doktora Tezi), Eskişehir Anadolu Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, İktisat Anabilim Dalı, Eskişehir.
  • Avrupa Birliği Temel Haklar Şartı (2001), Avrupa Birliği ile İlişkiler Genel Müdürlüğü.
  • Alpar, M. Bülent (2002), “Kötü Şartlardaki Çocuk İşçiliğinin Yasaklanması ve Ortadan Kaldırılmasına İlişkin Acil Önlemler Hakkında 182 Sayılı ILO Sözleşmesi İle İlgili Çalışma Hayatı Mevzuatı”, Kamu İş Dergisi, 7(1), 1-14.
  • Baştaymaz, Tahir (2002), “İstihdamın Korunması ve Geliştirilmesi”, Endüstri ilişkilerinin Güncel Sorunları Semineri Ve Çalışma Ekonomisi Ve Endüstri İlişkileri Bölümleri Toplantısı, Ankara.
  • Bulut, Işıl ve Gülcan, Murat Gürkan (2007),Çocuk İşçiliği İle Mücadelede Öğretmen El Kitabı, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, Ankara.
  • Bulutay, T. (1995),Türkiye’de Çalışan Çocuklar, T.C. Başbakanlık devlet İstatistik Enstitüsü Uluslararası Çalışma Örgütü, Ankara.
  • Fidan, Fatma (2001),“Çalışan Çocuk Olgusuna Sosyo- Psikolojik Bakış Sanayide Çalışan Çocuklar Örneği”, Trakya Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi, 4(1), 2004, 30-49.
Toplam 7 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Bölüm Sayı
Yazarlar

Mesude Yüksel Bu kişi benim

Orhan Adıgüzel Bu kişi benim

Hasan Yüksel Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 15 Aralık 2014
Gönderilme Tarihi 17 Mayıs 2017
Yayımlandığı Sayı Yıl 2014 Cilt: 6 Sayı: 4

Kaynak Göster

APA Yüksel, M., Adıgüzel, O., & Yüksel, H. (2014). Dünyada ve Türkiye’de Sosyal Politika Temelinde Dezavantajlı Bir Grup Olarak Çocuk İşçiler Realitesi. Kastamonu Üniversitesi İktisadi Ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi, 6(4), 23-34.