Kırgızistan yiyecek-içecek sektörünün önemli sorunlarından biri düşük moral motivasyon ve yüksek iş gören devir hızıdır. Yiyecek-içecek işletmelerinde iş gören devir hızının en olumsuz etkileri, düşük hizmet kalitesi, mesleki nitelik gerektirmeyen, düşük ücret algısıdır. Bu nedenle Kırgız toplumunda, diğer sektörlere nazaran, gençlerin ya da kadınların çalışacağı bir alan olarak değerlendirilmesidir.
Kırgızistan-Bişkek’teki Türk yiyecek içecek işletmelerinin iş gören devri konusunun araştırılması, işgücü devir hızının incelenmesi, bunun sebeplerinin araştırılması konuyla ilgili istatistiki bilgilere sahip olunması, sorunların tespit edilerek çözüm önerilerinin sunulması ve böylece yiyecek-içecek işletmelerinin iş gören devri sorununa çözümler üreterek yönetiminin gelişmesine katkı sağlanması amaçlanmaktadır.
Araştırma sonucunda iş gören devrinin en çok servis departmanında gerçekleştiği görülmektedir. İş gören devir hızı kadın iş görenlerde daha çok gerçekleşmektedir. İş gören devrinin nedenleri arasında “tatmin edici olmayan ücret, başka işletmelerde iş bulma, işletmede ek iş veya 2. iş olarak çalışma, kültür farkı, işletme içi iletişim sorunları, fazla mesai ve iş yükü, medeni durumdaki değişiklikler, işletmenin fiziksel koşulları, adaletsiz yönetim” gibi olumsuz faktörler yer almaktadır.
İş gören Devir Hızı Yiyecek-içecek İşletmeleri Kırgızistan Bişkek Türk İşletmeleri
Bölüm | Sayı |
---|---|
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 15 Aralık 2014 |
Gönderilme Tarihi | 17 Mayıs 2017 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2014 Cilt: 6 Sayı: 4 |