Araştırma Makalesi
BibTex RIS Kaynak Göster

AB’ye üyelik sürecinde Türk Spor Yönetiminde Desantralizasyon

Yıl 2015, Cilt: 7 Sayı: 1, 6 - 23, 15.04.2015

Öz

Bu araştırmanın amacı, Avrupa Birliğine üyelik sürecinde Türk spor yönetiminde merkezi biçimde örgütlenen Gençlik ve Spor Bakanlığı Spor Genel Müdürlüğünün, kamusal yönetim sisteminin desantralizasyonuna ilişkin olarak, yerel yönetici konumundaki Belediye Başkanları ile Gençlik ve Spor Bakanlığının taşra teşkilatı yöneticisi olan İl ve İlçe Gençlik Hizmetleri ve Spor Müdürlerinin görüşlerinin neler olduğunu ve yönetici görüşleri arasında cinsiyet, görev, eğitim ve kıdem durumuna göre anlamlı bir farkın olup olmadığını incelemektir. Araştırmanın evrenini toplam 2950 Belediye Başkanı (yerel yönetici), 728 İl ve İlçe Gençlik Hizmetleri ve Spor Müdürü (spor yöneticisi) oluşturmaktadır. Araştırmanın örneklemini ise 16 Büyükşehirde görev yapan 326 Belediye Başkanı ile 252 İl ve İlçe Gençlik Hizmetleri ve Spor Müdürleri oluşturmaktadır. Araştırmada veri toplama aracı olarak anket kullanılmıştır. Anket, kişisel özellikleri belirlemeye yönelik 4, araştırma konusuna ilişkin 23 adet soru olmak üzere toplam 27 sorudan oluşmaktadır. Anketin güvenirliğini belirlemek amacıyla yapılan Cronbach Alpha ise 0,85 (p>0.05) bulunmuştur. Araştırmanın sonucunda; Belediye Başkanları ile İl ve İlçe Gençlik Hizmetleri ve Spor Müdürlerinin; Yerelleşme, politika, planlama ve finansman alt boyutlarında Türk spor yönetiminin desantralizasyonuna ilişkin olarak görüş birliği içerisinde oldukları görülmüştür.

Kaynakça

  • Acar, İ., Kitapcı, İ. (2009). Bir Mali Yerelleşme Deneyimi Olarak İsveç, Maliye Dergisi, Sayı 157, Temmuz-Aralık, s.85-104, Ankara.
  • Akbelen, M.M. (2007). Sağlık Hizmetlerinde Özelleştirme ve Isparta İli Üzerinde Bir Araştırma, Yükseklisans Tezi, Süleyman Demirel Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, Maliye Ana Bilim Dalı, Isparta.
  • Akyar, F.K. (2008). Kamu Hizmetlerinin Desantralizasyonu Sürecinde Türkiye’de Belediye Hizmetleri ve Gelirleri. Yayımlanmamış Yüksek lisans Tezi, Marmara Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, İstanbul.
  • Alodalı, M.F.B., Özcan, L., Çelik, F., Usta, S. (2007). Avrupa Yerel Yönetimler Özerklik Şartı ve Türkiye’de Belediyelerde Özerklik, Selçuk Üniversitesi, Karaman İ.İ.B.F. Dergisi Yerel Ekonomiler Özel Sayısı Mayıs 2007.
  • Bakır, M. (Ç:Cem Tınaz). (2011). Spor Yönetimi. Beta Basım A.Ş., İstanbul.
Toplam 5 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Bölüm Sayı
Yazarlar

Enes Işıkgöz

Yavuz Taşkıran

Yayımlanma Tarihi 15 Nisan 2015
Gönderilme Tarihi 18 Mayıs 2017
Yayımlandığı Sayı Yıl 2015 Cilt: 7 Sayı: 1

Kaynak Göster

APA Işıkgöz, E., & Taşkıran, Y. (2015). AB’ye üyelik sürecinde Türk Spor Yönetiminde Desantralizasyon. Kastamonu Üniversitesi İktisadi Ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi, 7(1), 6-23.