BibTex RIS Kaynak Göster

Tekstil Sektöründe Endüstri-İçi Ticaretin Analizi: Türkiye ve Çin Örneği

Yıl 2015, Cilt: 3 Sayı: 1, 1 - 9, 01.03.2015

Öz

Tekstil ve hazır giyim sektörü dünyanın en eski sanayi dallarından biridir. Bu sektör, gelişmekte olan ülkelerin ekonomik kalkınma sürecinde önemli rol oynamaktadır. Endüstri-içi ticaret günümüz dış ticaretinde yeni bir olgudur. Endüstri-içi ticaret aynı endüstriye ait malların hem ithal hem de ihracatının yapılmasıdır. Dış ticarette endüstri-içi ticaretin payı hızla artmaktadır. Bu çalışmada Türkiye ve Çin’in tekstil ve hazır giyim sektörünün endüstri-içi ticaret düzeyi ölçülmüştür. Bu çalışmada Grubel-Lloyd endeksi kullanılmıştır. Çalışma, 2000-2013 yıllarını kapsamaktadır. Türkiye ve Çin’in tekstil sektörü ticareti endüstri-içi ticaret şeklinde gerçekleşirken; hazır giyim sektörü ticareti endüstriler-arası ticaret şeklinde gerçekleşmektedir. Ancak, Çin’de tekstil sektöründe endüstri-içi ticaretin seviyesi azalmaktadır.

Analysis of Intra-Industry Trade in Textiles and Apparel Sector: The Case of Turkey and China

Yıl 2015, Cilt: 3 Sayı: 1, 1 - 9, 01.03.2015

Öz

Textile and apparel sector is one of the world's oldest industries. This sector has played an important role in the economic development process of developing countries. Intra-industry trade is a new phenomenon in today's foreign trade. Intra-industry trade is made of both imports and exports belong to the same industrial goods. The share of intra-industry trade in foreign trade is increasing rapidly. In this study, the level of intra-industry trade in Turkey and China's textile and apparel industry has been measured. In this study, Grubel-Lloyd index is used. The study covers the period 2000-2013. Turkey and China's textile industry trade was realized in the form of intra-industry trade; apparel industry trade was realized in the form of inter-industry trade. However, the level of intra-industry trade in the textile industry in China is decreasing.

Toplam 0 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Diğer ID JA49DB85HE
Bölüm Araştırma Makalesi
Yazarlar

Dilek Şahin Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 1 Mart 2015
Gönderilme Tarihi 1 Mart 2015
Yayımlandığı Sayı Yıl 2015 Cilt: 3 Sayı: 1

Kaynak Göster

APA Şahin, D. (2015). Tekstil Sektöründe Endüstri-İçi Ticaretin Analizi: Türkiye ve Çin Örneği. İşletme Ve İktisat Çalışmaları Dergisi, 3(1), 1-9.

15860

Bu Web Sitesi Creative Commons Atıf-GayriTicari 4.0 Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.