BibTex RIS Kaynak Göster

Enerji Sektörünün Finansal Analizi: Türkiye ve Avrupa Enerji Sektörü Karşılaştırması

Yıl 2015, Cilt: 3 Sayı: 3, 86 - 97, 01.09.2015

Öz

Bu çalışmanın temel amacı Türkiye enerji sektörü ve Avrupa enerji sektörünün bir finansal analiz türü olan oran analizi yöntemiyle likidite, mali yapı, verimlilik ve karlılık durumlarının analiz edilmesidir. Türkiye enerji sektörüne ilişkin veriler Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın yayınladığı 2009 – 2012 dönemine ait sektör bilançoları ve gelir tablolarından yararlanılarak oluşturulmuştur. Avrupa enerji sektörüne ait finansal oranların ortalamasının belirlenmesinde ise Avrupa’da faaliyet gösteren ve sağlıklı verilerine ulaşılan, 79 adet enerji işletmesinin bilanço ve gelir tablolarından yararlanılmıştır. Çalışma sonucunda likidite, finansal yapı, verimlilik ve karlılık durumları açısından Avrupa Enerji Sektöründe faaliyet gösteren işletmelerin Türkiye Enerji Sektöründe faaliyet gösteren işletmelerden daha iyi bir performans gösterdikleri belirlenmiştir.

Financial Analysis of the Energy Sector: Turkey and European Energy Sector Comparison

Yıl 2015, Cilt: 3 Sayı: 3, 86 - 97, 01.09.2015

Öz

The main purpose of this study is to investigate the liquidity, financial structure, productivity and profitability performance of Turkey's energy sector and the European energy sector by using ratio analysis. The data related to Turkey's energy sector, as published by the Central Bank of the Republic of Turkey 2009 - 2012 period were obtained from sector balance sheets and income statements. The data for the European energy sector were obtained from the balance sheet and income statement of the achievement of reliable data from the 79 energy firms operating in Europe. In conclusion, it has been identified, in terms of liquidity, financial structure, productivity and profitability of the European energy sector firms are performing better than Turkey energy sector firms have.

Toplam 0 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Diğer ID JA26AU88TC
Bölüm Araştırma Makalesi
Yazarlar

Ömer İskenderoğlu Bu kişi benim

Erdinç Karadeniz

Nazif Ayyıldız Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 1 Eylül 2015
Gönderilme Tarihi 1 Eylül 2015
Yayımlandığı Sayı Yıl 2015 Cilt: 3 Sayı: 3

Kaynak Göster

APA İskenderoğlu, Ö., Karadeniz, E., & Ayyıldız, N. (2015). Enerji Sektörünün Finansal Analizi: Türkiye ve Avrupa Enerji Sektörü Karşılaştırması. İşletme Ve İktisat Çalışmaları Dergisi, 3(3), 86-97.

15860

Bu Web Sitesi Creative Commons Atıf-GayriTicari 4.0 Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.