BibTex RIS Kaynak Göster

Hastaların Hastane Tercihinde Etkili Kriterler ve Hastanelerin MULTIMOORA ile Sıralanması: Eskişehir Örneği

Yıl 2016, Cilt: 4 Sayı: 4, 134 - 143, 01.12.2016

Öz

Son dönemde hastalıkların çeşitliliğinin artması, tedavi imkânlarının çoğalması, nüfustaki büyük artış, sosyal güvenlik reformları ve bilişim teknolojisinde yaşanan hızlı gelişmeler sağlık sektöründe değişimlere yol açmıştır. Yaşanan değişimler ve özel sağlık kuruluşlarının sayısının artması ile oluşan rekabet ortamı, hastaların sağlık ile ilgili problemlerde karar verme süreçlerini karmaşıklaştırabilmektedir. Bu durum hastaların alışkanlıklarının dışına çıkmasına ve tedavi süreçlerini sorgulayarak pasif durumdan aktif duruma geçmelerine neden olmuştur. Ortaya çıkan hastane seçimi problemi Eskişehir şehir merkezindeki hastaneler temel alınarak değerlendirilmiştir. Çalışma ile hastaların, hastane tercihinde etkili olan kriterlerin önem ağırlıklarını belirlenmiş ve Eskişehir şehir merkezinde yer alan hastaneler bu faktörler ışığında çok kriterli karar verme tekniklerinden MULTIMOORA ile sıralanmıştır. Sonuç olarak, hastane seçiminde en etkili kriterin her türlü hizmet ve uzmanın bulunması olduğu tespit edilirken, kamu hastanelerinin rekabet düzeylerinin özel hastanelerle yarışabilecek düzeyde olduğu görülmüştür.

Ranking Hospitals in City Center of Eskişehir by MULTIMOORA

Yıl 2016, Cilt: 4 Sayı: 4, 134 - 143, 01.12.2016

Öz

Recently, increasing the diversity of diseases, enhancing treatment opportunities, large increase in population, social security reforms, and the rapid development in information technology have caused changes in the health sector. Patients’ making decision process about health matter can get more complicated because of competition environment formed due to these experienced changes, and the increasing number of private health institutions. For this reason, the patients got out of their habits and passed from passive state to active state by questioning the treatment process. Hence, emerging problem of hospital choice at this point was evaluated on the basis of Eskişehir city center. It was determined the significance level of factors affecting selection of hospital by patients, and ranked hospitals on the basis of these factors in city center of Eskişehir by means of MULTIMOORA, a multi-criteria decision making model. In conclusion, while there is all kind of services and experts in a hospital is the most significant criteria on decision-making of hospital selection, it was seen that public hospitals’ competition level is in a position to compete with private hospitals’.

Toplam 0 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Diğer ID JA79TR62PH
Bölüm Araştırma Makalesi
Yazarlar

Ahmet Aytekin Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 1 Aralık 2016
Gönderilme Tarihi 1 Aralık 2016
Yayımlandığı Sayı Yıl 2016 Cilt: 4 Sayı: 4

Kaynak Göster

APA Aytekin, A. (2016). Hastaların Hastane Tercihinde Etkili Kriterler ve Hastanelerin MULTIMOORA ile Sıralanması: Eskişehir Örneği. İşletme Ve İktisat Çalışmaları Dergisi, 4(4), 134-143.

15860

Bu Web Sitesi Creative Commons Atıf-GayriTicari 4.0 Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.