Araştırma Makalesi

YATAY VE DİKEY KREMAYER-PİNYON DİŞLİ MEKANİZMALARI KULLANILARAK PARALEL ÇENELİ ROBOTİK TUTUCU TASARIMI, YAPISAL ANALİZİ VE EKLEMELİ İMALAT YÖNTEMİ İLE ÜRETİMİ

Cilt: 4 Sayı: 2 29 Ağustos 2020
PDF İndir
EN TR

YATAY VE DİKEY KREMAYER-PİNYON DİŞLİ MEKANİZMALARI KULLANILARAK PARALEL ÇENELİ ROBOTİK TUTUCU TASARIMI, YAPISAL ANALİZİ VE EKLEMELİ İMALAT YÖNTEMİ İLE ÜRETİMİ

Öz

Endüstriyel robotlarda uç etkileyiciler vasıtasıyla hedef nesne hareketini sağlamak için kullanılan farklı tipte eyleyici ve mekanizma tabanlı robotik tutucu tasarımları bulunmaktadır. Geleneksel imalat yöntemleri kullanılarak karmaşık geometrili parça tasarımlarının imalat süreçleri maliyetli ve çoğu zaman birden fazla imalat sürecine ihtiyaç duyduğu için uzun zaman ihtiyaçları doğurmaktadır. Bu sebepten ötürü farklı tipteki elektromekanik robotik tutucu tasarımları incelenmiş ve farklı çalışma prensipleri tasarıma entegre edilerek eklemeli imalat yöntemi ile imal edilebilecek iki farklı paralel çeneli robotik tutucu tasarımı geliştirilmiştir. Robotik tutucular tarafından kavranacak nesne hedef hacmi 18×25×10 cm3 ve taşıma ağırlığı 1 kg olacak şekilde tasarım parametreleri belirlenmiştir. Yatay ve dikey kremayer-pinyon dişlileri kullanılarak iki tip paralel çeneli robotik tutucu tasarımı gerçekleştirilmiştir. Tasarımı ve yapısal analizi gerçekleştirilen kremayer-pinyon dişli mekanizmaları ABS filament malzemesi ile eklemeli imalat yöntemi ile üretilmiştir. Prototip üretimi eklemeli imalat yöntemi ile gerçekleştirilen robotik tutucuların işlevsellikleri karşılaştırılmıştır.

Anahtar Kelimeler

Teşekkür

Kale Arge, Novosim Mühendislik Firmaları ve Gedik Üniversitesine katkılarından dolayı teşekkür ederim.

Kaynakça

  1. Samir R., Bahavesh P., A Review On Grasping Principle and Robotic Grippers, International Journal of Engineering Development and Research, 4 (1), 483-490, 2016.
  2. Dilibal S., Guner E., Akturk N. Three-finger SMA robot hand and its practical analysis. Robotica, 20(02), 175-180, 2002.
  3. Engeberg E.D., Dilibal S., Vatani M, Choi J.W., Lavery J. Anthropomorphic finger antagonistically actuated by SMA plates. Bioinspiration Biomimetics, 10(5), 1-15, 2015.
  4. Dilibal S., Sahin H., Çelik Y. Experimental and numerical analysis on the bending response of the geometrically gradient soft robotics actuator. Archives of Mechanics, 70(5), 391-404, 2018.
  5. Mantriota G., Theoretical Model of the Grasp with Vacuum Gripper, Elsevier, 42, 2-17, 2007.
  6. Khadeeruddin M., Prasad K., Mohammed R., Design and Analysis of a Two-Jaw Parallel Pneumatic Gripper, International Journal of Computational Engineering Research, 3 (12), 41-46, 2013.
  7. Diller E., Sitti M., Three-Dimensional Programmable Assembly by Untethered Magnetic Robotic Micro-Grippers, Advanced Functional Material Journal, 24, 4397-4404, 2014.
  8. Monkman G. J., Hesse S., Steinmann R., Schunk H., Robot Grippers, Wiley-Vch, Weinheim, 2004.

Ayrıntılar

Birincil Dil

Türkçe

Konular

Makine Mühendisliği

Bölüm

Araştırma Makalesi

Yayımlanma Tarihi

29 Ağustos 2020

Gönderilme Tarihi

24 Temmuz 2020

Kabul Tarihi

30 Temmuz 2020

Yayımlandığı Sayı

Yıl 2020 Cilt: 4 Sayı: 2

Kaynak Göster

APA
Özbaran, C., & Dilibal, S. (2020). YATAY VE DİKEY KREMAYER-PİNYON DİŞLİ MEKANİZMALARI KULLANILARAK PARALEL ÇENELİ ROBOTİK TUTUCU TASARIMI, YAPISAL ANALİZİ VE EKLEMELİ İMALAT YÖNTEMİ İLE ÜRETİMİ. International Journal of 3D Printing Technologies and Digital Industry, 4(2), 139-151. https://doi.org/10.46519/ij3dptdi.773133
AMA
1.Özbaran C, Dilibal S. YATAY VE DİKEY KREMAYER-PİNYON DİŞLİ MEKANİZMALARI KULLANILARAK PARALEL ÇENELİ ROBOTİK TUTUCU TASARIMI, YAPISAL ANALİZİ VE EKLEMELİ İMALAT YÖNTEMİ İLE ÜRETİMİ. IJ3DPTDI. 2020;4(2):139-151. doi:10.46519/ij3dptdi.773133
Chicago
Özbaran, Can, ve Savaş Dilibal. 2020. “YATAY VE DİKEY KREMAYER-PİNYON DİŞLİ MEKANİZMALARI KULLANILARAK PARALEL ÇENELİ ROBOTİK TUTUCU TASARIMI, YAPISAL ANALİZİ VE EKLEMELİ İMALAT YÖNTEMİ İLE ÜRETİMİ”. International Journal of 3D Printing Technologies and Digital Industry 4 (2): 139-51. https://doi.org/10.46519/ij3dptdi.773133.
EndNote
Özbaran C, Dilibal S (01 Ağustos 2020) YATAY VE DİKEY KREMAYER-PİNYON DİŞLİ MEKANİZMALARI KULLANILARAK PARALEL ÇENELİ ROBOTİK TUTUCU TASARIMI, YAPISAL ANALİZİ VE EKLEMELİ İMALAT YÖNTEMİ İLE ÜRETİMİ. International Journal of 3D Printing Technologies and Digital Industry 4 2 139–151.
IEEE
[1]C. Özbaran ve S. Dilibal, “YATAY VE DİKEY KREMAYER-PİNYON DİŞLİ MEKANİZMALARI KULLANILARAK PARALEL ÇENELİ ROBOTİK TUTUCU TASARIMI, YAPISAL ANALİZİ VE EKLEMELİ İMALAT YÖNTEMİ İLE ÜRETİMİ”, IJ3DPTDI, c. 4, sy 2, ss. 139–151, Ağu. 2020, doi: 10.46519/ij3dptdi.773133.
ISNAD
Özbaran, Can - Dilibal, Savaş. “YATAY VE DİKEY KREMAYER-PİNYON DİŞLİ MEKANİZMALARI KULLANILARAK PARALEL ÇENELİ ROBOTİK TUTUCU TASARIMI, YAPISAL ANALİZİ VE EKLEMELİ İMALAT YÖNTEMİ İLE ÜRETİMİ”. International Journal of 3D Printing Technologies and Digital Industry 4/2 (01 Ağustos 2020): 139-151. https://doi.org/10.46519/ij3dptdi.773133.
JAMA
1.Özbaran C, Dilibal S. YATAY VE DİKEY KREMAYER-PİNYON DİŞLİ MEKANİZMALARI KULLANILARAK PARALEL ÇENELİ ROBOTİK TUTUCU TASARIMI, YAPISAL ANALİZİ VE EKLEMELİ İMALAT YÖNTEMİ İLE ÜRETİMİ. IJ3DPTDI. 2020;4:139–151.
MLA
Özbaran, Can, ve Savaş Dilibal. “YATAY VE DİKEY KREMAYER-PİNYON DİŞLİ MEKANİZMALARI KULLANILARAK PARALEL ÇENELİ ROBOTİK TUTUCU TASARIMI, YAPISAL ANALİZİ VE EKLEMELİ İMALAT YÖNTEMİ İLE ÜRETİMİ”. International Journal of 3D Printing Technologies and Digital Industry, c. 4, sy 2, Ağustos 2020, ss. 139-51, doi:10.46519/ij3dptdi.773133.
Vancouver
1.Can Özbaran, Savaş Dilibal. YATAY VE DİKEY KREMAYER-PİNYON DİŞLİ MEKANİZMALARI KULLANILARAK PARALEL ÇENELİ ROBOTİK TUTUCU TASARIMI, YAPISAL ANALİZİ VE EKLEMELİ İMALAT YÖNTEMİ İLE ÜRETİMİ. IJ3DPTDI. 01 Ağustos 2020;4(2):139-51. doi:10.46519/ij3dptdi.773133

Cited By

 download

Uluslararası 3B Yazıcı Teknolojileri ve Dijital Endüstri Dergisi Creative Commons Atıf-GayriTicari 4.0 Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.