In this research, the relationship between ease of doing business and national incomes of countries are investigated. The relationship between Income Grouping ranges for 177 countries created by the World Bank in 2016 and Ease of Doing Business ranking conducted in 2016 and the ranking data for 11 variables which belong to 10 subcomponents have been analyzed by statistical methods. World Bank, Ease of Doing Business and 11 variables’ sorting data have been taken as independent variables. The income range in the Income Group are divided into 4 different categories as 29 low-income countries, 47 low-middle income, 48 high middle income, and 53 high income countries and examined as dependent variables. The conclusion in this study is that all income groups differ significantly in terms of ease of doing business. Negative relationship between The Development Level and Ease of Doing Business has been determined. Although it is seen that some sub-components do not show any significant difference in terms of income groups, it can be said that all the indicators are significant in terms of development when it is taken into consideration that this differentiation is with a lower or upper income group. Also it can be seen that as the development level rises, sorting averages in the indicators decline.
Ease of Doing Business investment climate nonparametric tests Kruskal Wallis Mann-Whitney-U
Bu çalışmada, iş yapma (doing business) kolaylığı ve ülkelerin milli geliri ile olan ilişkisi incelenmektedir. Dünya Bankası tarafından oluşturulan 2016 yılına ait 177 ülke için Gelir Gruplaması aralıkları ile 2016 yılına ait İş Yapma Kolaylığı genel sıralaması ve 10 alt bileşene ait toplam 11 değişken için sıralama verileri arasındaki ilişki istatistiksel yöntemlerle analiz edilmiştir. Dünya Bankası İş Yapma Kolaylığı ve alt bileşenlerine ait toplam 11 değişkenin sıralama verileri bağımsız değişkenler olarak kullanılmıştır. Dünya Bankası’nın 2016 yılı için Gelir Gruplaması aralıkları: Düşük Gelirli 29, Düşük Orta Gelirli 47, Yüksek Orta Gelirli 48 ve Yüksek Gelirli 53 olmak üzere 4 gelir grubuna ayrılmış ve bağımlı değişkenler olarak kullanılmıştır. Çalışmada, İş Yapma Kolaylığı açısından tüm gelir gruplarının anlamlı bir şekilde farklılaştığı sonucuna ulaşılmıştır. Gelişmişlik düzeyi ile İş Yapma Kolaylığı sıralaması arasında negatif bir ilişkinin varlığı tespit edilmiştir. Her ne kadar bazı alt bileşenlerin gelir grupları açısından anlamlı farklılık göstermediği görülse de bu farksızlığın bir alt ya da bir üst gelir grubu ile olduğu dikkate alındığında tüm göstergelerin gelişmişlik açısından önemli olduğu söylenebilir. Ayrıca Gelişmişlik seviyesi artarken göstergelerdeki sıralama ortalamalarının da düştüğü görülmektedir.
İş yapma kolaylığı yatırım ortamı parametrik olmayan testler Kruskal Wallis Mann-Whitney-U
Bölüm | Makaleler |
---|---|
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 17 Aralık 2017 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2017 Cilt: 2 Sayı: 4 |
All rights reserved. International Journal of Afro-Eurasian Research (IJAR) is an International refereed journal and published biannually. Authors are responsible for the content and linguistic of their articles. Articles published here could not be used without referring to the Journal. The opinions in the articles published belong to the authors only and do not reflect those of International Journal of Afro-Eurasian Research.