Dünyada yetiştiriciliği yapılan
en eski çiftlik hayvanlarından olan domuz, çok yaygın bir şekilde beslenmekte
olup dünya kırmızı et üretiminin yarısından fazlasını sağlamaktadır. Öte yandan
bu derece önemli bir pozisyona sahip domuz, medeniyet tarihimiz boyunca en
fazla tartışılan canlıların da başında yer almaktadır. Tartışmaların kaynağında
ise semavi dinlerdeki yeri ilk sırada yer almaktadır. Türk kültüründe ise
domuz, binlerce yıl öncesinde de rağbet gösterilmemiş canlılardan olmuştur.
Türklerin söz konusu canlıya olan mesafesi sadece etinin tüketimi noktasında
değil, genel olarak canlının kendisine karşı duyulan soğuklukla da
açıklanmaktadır. Gerek dini gerekse geleneksel yaşam biçiminden kaynaklı olarak
uzak durulan domuz, dünya genelinde hayvancılık içerisinde çok önemli bir yere
sahip bulunmaktadır. Bu öneminden ötürü de ister turizme bağlı olarak ister
gıda dışı domuz ürünleri noktasında uluslararası ticarette domuz / domuz
ürünleri geniş bir paya sahiptir. Türk Cumhuriyetleri de bu pazarın dışında kalamamaktadır.
Bu çalışmada da Türk Dünyası’nda domuz yetiştiriciliğinin durumu ve
sosyo-ekonomik hayattaki yeri ilk olarak bir bütün şeklinde ele alınmıştır.
Domuz Sus scrofa domesticus Domuz Yetiştiriciliği Domuz Eti Domuz Kültürü Türk Dünyası Ziraat Coğrafyası
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Bölüm | Makaleler |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 30 Ocak 2020 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2020 Cilt: 5 Sayı: 9 |
All rights reserved. International Journal of Afro-Eurasian Research (IJAR) is an International refereed journal and published biannually. Authors are responsible for the content and linguistic of their articles. Articles published here could not be used without referring to the Journal. The opinions in the articles published belong to the authors only and do not reflect those of International Journal of Afro-Eurasian Research.