A large part of international freight transport is carried out by sea, and ports are one of the most important components of maritime transport. Environmental problems are likely to arise due to the activities taking place in the ports. Some of these environmental problems are air, water, soil and noise pollution. In order to reduce these environmental problems originating from the ports, some societies have been established, some international conventions and environmental legislation have been prepared. In addition to all these, the concept of “Green Port” has been developed in order to increase environmental awareness. Just as ports are important for a sustainable trade, the point of view of port managers is critical for these ports to continue their activities in an environmentally friendly manner. In this context, the aim of the study is to examine the perspective of port managers on the concept of green port in order to evaluate the perception of sustainable green port. For this purpose, research data were collected with a semi-structured interview form with middle and senior managers of ports operating in Turkey. In this study, in which the qualitative research method was used, the data obtained through the interview form were analyzed using content analysis and descriptive analysis techniques in a phenomenological design. As a result of the research, it has been concluded that the environmental practices used in our country's ports, the number of green ports is limited and the majority of the research participants think that green port practices are a costly process. It has been recommended to port managers to have an environmental risk analysis for the port where they work and to make an environmental plan in order to minimize the existing risks. Incentives, tax reductions, etc. for ports with green port certificates and using environmentally friendly practices. It has been concluded that the number of green ports in our country will increase with the provision of state support through methods.
Green port Sustainable port Green port activities Port managers'
Uluslararası yük taşımacılığının büyük bir kısmı denizyolu ile gerçekleşmektedir, limanlar ise denizyolu taşımacılığının en önemli bileşenlerinden biridir. Limanlarda gerçekleşen faaliyetlerden dolayı çevresel problemler ortaya çıkması muhtemeldir. Bu çevresel problemlerden bazıları hava, su, toprak ve gürültü kirliliğidir. Limanlardan kaynaklı bu çevresel problemleri azaltmak amacıyla bazı topluluklar kurulmuş, uluslararası sözleşmeler ve çevresel mevzuatlar hazırlanmıştır. Tüm bunların yanında çevre farkındalığının arttırılması amacıyla “Yeşil Liman” kavramı geliştirilmiştir. Sürdürülebilir bir ticaret için limanlar ne kadar önemliyse, bu limanların çevreci olarak faaliyetlerini sürdürebilmesi için de liman yöneticilerinin yeşil liman uygulamalarına yaklaşımları, kritik bir öneme sahiptir. Bu bağlamda çalışmanın amacı, sürdürülebilir yeşil liman algısının değerlendirilebilmesi için liman yöneticilerinin yeşil liman kavramına olan bakış açısını incelemektir. Bu amaca yönelik olarak da Türkiye’de faaliyette bulunan limanların orta ve üst düzey yöneticileriyle yarı yapılandırılmış görüşme formu ile araştırma verileri toplanmıştır. Nitel araştırma yöntemi kullanılan bu çalışmada, görüşme formuyla elde edilen veriler olgu bilim deseninde içerik analizi ve betimsel analiz teknikleri kullanılarak analiz edilmiştir. Araştırma sonucunda ülkemiz limanlarında kullanılan çevreci uygulamaların, yeşil liman sayısının sınırlı kaldığı ve araştırma katılımcılarının büyük çoğunluğunun yeşil liman uygulamalarının maliyetli bir süreci olduğunu düşündükleri sonucuna ulaşılmıştır. Liman yöneticilerine görev yaptıkları liman için çevresel risk analizi yaptırmaları ve mevcut risklerin minimum düzeye indirilmesi için çevreci bir plan yapmaları tavsiye edilmiştir. Yeşil liman sertifikasına sahip ve çevreci uygulamalar kullanan limanlar için teşvik, vergi indirimi vb. yöntemlerle devlet desteğinin sağlanması ile birlikte ülkemizde ki yeşil liman sayısının artacağı kanısına varılmıştır.
Yeşil liman Sürdürülebilir liman Yeşil liman uygulamaları Liman yöneticileri
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Bölüm | Makaleler |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 31 Ocak 2022 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2022 Cilt: 7 Sayı: 13 |
All rights reserved. International Journal of Afro-Eurasian Research (IJAR) is an International refereed journal and published biannually. Authors are responsible for the content and linguistic of their articles. Articles published here could not be used without referring to the Journal. The opinions in the articles published belong to the authors only and do not reflect those of International Journal of Afro-Eurasian Research.