The effects of some fungal (Trichoderma harzianum, Trichoderma virens, Trichoderma asperellum, Trichoderma viride) and yeast (Saccharomyces cerevisiae) biological control agents, as well as vermicompost and salicylic acid organic substances, on the development of the difficult-to-control Verticillium dahliae, were investigated in this study. The study was conducted in vitro and in vivo, and the degree of antagonism and percent inhibition rate in vitro was determined. The effects of T. asperellum and S. cerevisiae, which had the highest inhibition rate in vitro, and vermicompost and salicylic acid organic substances on the development of V. dahliae, which is a problem in lettuce (Lactuca sativa) in vivo, were investigated. In addition, it determined that salicylic acid, one of the organic substances, completely inhibited the development of V. dahliae. S. cerevisiae and salicylic acid increased the plant length and root length compared to the control group in applications with V. dahliae pathogen. Salicylic acid and T. asperellum reduced the effectiveness of the pathogen V. dahliae in both the green parts and the stem section scale values.
Trichoderma spp., Verticillium dahliae , Saccharomyces cerevisiae , salicylic acid , lettuce (Lactuca sativa)
Bu çalışmada, Verticillium dahliae’nın gelişimi üzerine bazı fungal (Trichoderma harzianum, Trichoderma virens, Trichoderma asperellum, Trichoderma viride) ve maya (Saccharomyces cerevisiae) biyolojik kontrol etmenleri ile vermikompost ve salisilik asit organik maddelerin etkisi araştırılmıştır. Çalışma in vitro ve in vivo koşullarda yürüyülmüş ve in vitro’da antagonizmin derecesi ve yüzde olarak engelleme oranı belirlenmiştir. In vitro’da inhibisyon oranı en yüksek olarak belirlenen T. asperellum ve S. cerevisiae ile vermikompost ve salisilik asit organik maddelerin, in vivo’da marul (Lactuca sativa) bitkisinde sorun teşkil eden V. dahliae’nın gelişimine etkisi incelenmiştir. Ayrıca organik maddelerden salisilik asitin V. dahliae’ nın gelişimini tamamen engellediği belirlenmiştir. S. cerevisiae ve salisilik asit, V. dahliae patojeninin olduğu uygulamalarda kontrol grubuna oranla bitkilerin sürgün boyunu ve kök uzunluğunu arttırmıştır. Gerek yeşil aksam gerek gövde kesiti skala değerlerinde salisilik asit ve T. asperellum, V. dahliae patojeninin etkinliğini azaltmıştır.
Trichoderma spp. Verticilliumdahliae. Saccharomyces cerevisiae salisilik asit marul (Lactuca sativa).
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Konular | Bitki Bilimi |
Bölüm | Bitki Koruma |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 22 Ağustos 2022 |
Gönderilme Tarihi | 13 Aralık 2021 |
Kabul Tarihi | 23 Mart 2022 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2022 |
Uluslararası Tarım ve Yaban Hayatı Bilimleri Dergisi Creative Commons Attribution 4.0 Generic License a