Araştırma Makalesi

Yozgat ili Buğday Alanlarında Ekin saparısı, [Cephus pygmeus L. (Hymenoptera: Cephidae)] Larva Bulaşıklığı ile Bazı Buğday Çeşitlerindeki Zararı

Cilt: 8 Sayı: 1 15 Nisan 2022
PDF İndir
EN TR

Yozgat ili Buğday Alanlarında Ekin saparısı, [Cephus pygmeus L. (Hymenoptera: Cephidae)] Larva Bulaşıklığı ile Bazı Buğday Çeşitlerindeki Zararı

Öz

Avrupa ekin saparısı olarak bilinen Cephus pygmeus L. (Hymenoptera: Cephidae) ülkemizde buğday alanlarında sık görülmeye başlanan önemli zararlılardan biridir. Bu çalışma, Yozgat ili ve ilçelerindeki buğday alanlarında ekin saparısı C. pygmeus)’un larva bulaşıklık oranları ile bazı buğday çeşitlerindeki zarar durumu ve ürün kayıplarının belirlenmesi amacıyla 2020 yılında yürütülmüştür. Larva bulaşıklık oranları, toplam 36 buğday tarlasından alınan buğday saplarının incelenmesi ile (her bir tarla için 1/4 m²’lik çerçeve ile 2 m²’lik alan) belirlenmiştir. Bazı buğday çeşitlerinde Ekin saparılarından kaynaklanan zarar durumu 16 farklı çeşitte ürün kayıpları ise iki ekmeklik (Ekiz, Esperia) ve makarnalık (Eminbey, Kızıltan-91) buğday çeşidinde yürütülmüştür. Ekin saparısı larva bulaşıklık oranları ilçelere göre değişmekle beraber, en yüksek bulaşıklık %25.6 ile Saraykent ilçesinde, en düşük ise Şefaatli ilçesinde %1.2 olarak belirlenmiştir. Zararlının başak boyu, başaktaki tane sayısı ve tane ağırlıkları üzerindeki etkisi çeşitlere ve larva bulaşıklık oranlarına göre değişiklik göstermiştir. Tanelerdeki ağırlık azalmalarından doğan ürün kayıpları %0.2 (Esperia çeşidi) ile 5.9 (Ekiz çeşidi) arasında değişiklik göstermiştir. Bulaşık sap oranları, tanelerdeki ağırlık azalmaları dikkate alınarak ekin saparısından kaynaklı ürün kayıplarının ortalama %1.5 dolaylarında olduğu ve ekomik bir kaybın çok fazla söz konusu olmadığı tespit edilmiştir. Ancak yüksek larva yoğunluğu belirlenen alanlarda mayıs ayından itibaren periyodik surveylerle zararlının populasyon yoğunluğu gözlem altında tutulması uygun olacaktır.

Anahtar Kelimeler

Kaynakça

  1. Altınayar, G. (1975). Ekin Sap Arıları [Cephus pygmaeus (L.) ve Trachelus tabidus (F.) Hymenoptera: Cephidae)]’nın Konya İlinde Biyo-Ekolojileri, Sebep Oldukları Ürün Kayıpları ve Savaş Yolları Üzerinde Araştırmalar. Ankara Bölge Zirai Mücadele Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü Yayınları Araştırma eserleri Serisi No: 36, 135 s.
  2. Anonim. (2008). Zirai Mücadele Teknik Talimatları. T.C. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğü Bitki Sağlığı Araştırmaları Daire Başkanlığı, Ankara.
  3. Beres, B. L., Dosdall, L. M., Weaver, D. K., Cárcamo, H. A., & Spaner, D. M. (2011). Biology and integrated management of wheat stem sawfly and the need for continuing research. The Canadian Entomologist, 143(2), 105-125. http://dx.doi.org/10.4039/n10-056
  4. CABI-EPPO. (2018). Plantwise knowledge bank. In: CABI. http://www.plantwise.org/. [Erişim tarihi: 13.01.2022]. Kılıç, H., Bayram, Y., & Tekdal, S. (2017). Farklı fenolojik özelliklere sahip ekmeklik buğday genotiplerinin ekin sap arısı [(Cephus pygmeaus L. (Hymenoptera: Cephidae)] zararına dayanıklılık yönünden incelenmesi. Yüzüncü Yıl Üniversitesi Tarım Bilimleri Dergisi, 27(1), 65-76. http://dx.doi.org/10.29133/yyutbd.305101
  5. Kılıç, H., Aktaş, H., & Tekdal, S. (2019). Durum Buğday Genotiplerinde Bazı Morfolojik Özelliklerin Ekin Sap Arısı ((Cephus pygmaeus L.(Hymenoptera: Cephidae)) Zararı Bakımından Değerlendirilmesi. International Journal of Pure and Applied Sciences, 5(2), 95-106. http://dx.doi.org/10.29132/ijpas.558004
  6. Korkmaz, E. M., Örgen, S. H., Gencer, L., Ülgentürk, S., & Başıbüyük, H.H. (2010). Orta Anadolu Bölgesi buğday tarlalarındaki bazı ekin zararlıları ve parazitoitlerinin saptanması. Türkiye Entomoloji Dergisi, 34(3), 361-377.
  7. Knodel, J., Shanower, T. G., & Beauzay, P. (2010). Integrated Pest Management of Wheat Stem Sawfly in North Dakota. https://www.ag.ndsu.edu/publications/crops/integrated-pest-management-of-wheat-stem-sawfly-in-north-dakota/ e1479.pdf. Erişim tarihi: 13.01.2022.
  8. Leach, M. C., & Hobbs, S. L. A. (2013). Plantwise knowledge bank: delivering plant health information to developing country users. Learned Publishing, 26, 180–185. https://dx.doi.org/10.1087/20130305

Ayrıntılar

Birincil Dil

Türkçe

Konular

Entomoloji

Bölüm

Araştırma Makalesi

Yayımlanma Tarihi

15 Nisan 2022

Gönderilme Tarihi

18 Ocak 2022

Kabul Tarihi

14 Mart 2022

Yayımlandığı Sayı

Yıl 2022 Cilt: 8 Sayı: 1

Kaynak Göster

APA
İnce, H., Canhilal, R., & Mutlu, Ç. (2022). Yozgat ili Buğday Alanlarında Ekin saparısı, [Cephus pygmeus L. (Hymenoptera: Cephidae)] Larva Bulaşıklığı ile Bazı Buğday Çeşitlerindeki Zararı. Uluslararası Tarım ve Yaban Hayatı Bilimleri Dergisi, 8(1), 44-52. https://doi.org/10.24180/ijaws.1059376
AMA
1.İnce H, Canhilal R, Mutlu Ç. Yozgat ili Buğday Alanlarında Ekin saparısı, [Cephus pygmeus L. (Hymenoptera: Cephidae)] Larva Bulaşıklığı ile Bazı Buğday Çeşitlerindeki Zararı. Uluslararası Tarım ve Yaban Hayatı Bilimleri Dergisi. 2022;8(1):44-52. doi:10.24180/ijaws.1059376
Chicago
İnce, Hasan, Ramazan Canhilal, ve Çetin Mutlu. 2022. “Yozgat ili Buğday Alanlarında Ekin saparısı, [Cephus pygmeus L. (Hymenoptera: Cephidae)] Larva Bulaşıklığı ile Bazı Buğday Çeşitlerindeki Zararı”. Uluslararası Tarım ve Yaban Hayatı Bilimleri Dergisi 8 (1): 44-52. https://doi.org/10.24180/ijaws.1059376.
EndNote
İnce H, Canhilal R, Mutlu Ç (01 Nisan 2022) Yozgat ili Buğday Alanlarında Ekin saparısı, [Cephus pygmeus L. (Hymenoptera: Cephidae)] Larva Bulaşıklığı ile Bazı Buğday Çeşitlerindeki Zararı. Uluslararası Tarım ve Yaban Hayatı Bilimleri Dergisi 8 1 44–52.
IEEE
[1]H. İnce, R. Canhilal, ve Ç. Mutlu, “Yozgat ili Buğday Alanlarında Ekin saparısı, [Cephus pygmeus L. (Hymenoptera: Cephidae)] Larva Bulaşıklığı ile Bazı Buğday Çeşitlerindeki Zararı”, Uluslararası Tarım ve Yaban Hayatı Bilimleri Dergisi, c. 8, sy 1, ss. 44–52, Nis. 2022, doi: 10.24180/ijaws.1059376.
ISNAD
İnce, Hasan - Canhilal, Ramazan - Mutlu, Çetin. “Yozgat ili Buğday Alanlarında Ekin saparısı, [Cephus pygmeus L. (Hymenoptera: Cephidae)] Larva Bulaşıklığı ile Bazı Buğday Çeşitlerindeki Zararı”. Uluslararası Tarım ve Yaban Hayatı Bilimleri Dergisi 8/1 (01 Nisan 2022): 44-52. https://doi.org/10.24180/ijaws.1059376.
JAMA
1.İnce H, Canhilal R, Mutlu Ç. Yozgat ili Buğday Alanlarında Ekin saparısı, [Cephus pygmeus L. (Hymenoptera: Cephidae)] Larva Bulaşıklığı ile Bazı Buğday Çeşitlerindeki Zararı. Uluslararası Tarım ve Yaban Hayatı Bilimleri Dergisi. 2022;8:44–52.
MLA
İnce, Hasan, vd. “Yozgat ili Buğday Alanlarında Ekin saparısı, [Cephus pygmeus L. (Hymenoptera: Cephidae)] Larva Bulaşıklığı ile Bazı Buğday Çeşitlerindeki Zararı”. Uluslararası Tarım ve Yaban Hayatı Bilimleri Dergisi, c. 8, sy 1, Nisan 2022, ss. 44-52, doi:10.24180/ijaws.1059376.
Vancouver
1.Hasan İnce, Ramazan Canhilal, Çetin Mutlu. Yozgat ili Buğday Alanlarında Ekin saparısı, [Cephus pygmeus L. (Hymenoptera: Cephidae)] Larva Bulaşıklığı ile Bazı Buğday Çeşitlerindeki Zararı. Uluslararası Tarım ve Yaban Hayatı Bilimleri Dergisi. 01 Nisan 2022;8(1):44-52. doi:10.24180/ijaws.1059376

 

17365   17368      17366                       

 

88x31.png    Uluslararası Tarım ve Yaban Hayatı Bilimleri Dergisi Creative Commons Attribution 4.0 Generic License a