The study aimed to assess the fruit quality characteristics of some local pears grafted on BA29 quince clone rootstock in 2021 and 2022. Pomological, chemical and sensory analyzes were carried out to evaluate fruit quality characteristics. All examined pomological properties were found to be statistically significant. The fruit weight (195.47 g), fruit width (73.56 mm), fruit height (73.72 mm), fruit stalk thickness (3.94 mm) and fruit volume (193.30 ml) of the ‘Karpuz’ pear were higher than the other cultivars. The highest fruit length (90.96 mm) and fruit stalk length (40.22 mm) in the ‘Eşek’ pear; the highest flesh firmness (9.35 kg cm-2) was determined in the ‘Harman’ pear. The total Soluble solid (TSS) content of the ‘Kara’ and ‘Rıza’ pears was higher (16.83% and 16.50%) than the other cultivars. In the color of the fruit skin; the highest L* value was determined in ‘Gelin’, a* value in the ‘Harman’, b* and chroma values in the ‘Karpuz’ and hue angle in the ‘Rıza’ cultivar. The highest L* value was in the ‘Harman’, a* value was in the ‘Kuşak’, b*, chroma and hue angle values were in the ‘Gelin’ pear in terms of fruit flesh color. While ‘Macar’, ‘Harman’ and ‘Eşek’ cultivars had the highest juiciness value, ‘Macar’ and ‘Kuşak’ had the lowest taste and aroma. The highest taste and aroma values were in the ‘Kadın PArmak’ pear; the best visual quality was determined in the ‘Eşek’ cultivar. The highest titratable acid content was observed from the ‘Rıza’ (0.60%). In the study, it was found that the ‘Karpuz’ had higher pomological properties. In general, ‘Karpuz’, ‘Eşek’, and ‘Gelin’ pears exhibited better quality performances in the study. According to the results of the research, ‘Karpuz’, ‘Eşek’ and ‘Gelin’ local cultivars can be recommended for more detailed evoluations. In addition, the local cultivars used in the research can be used as genetic resources.
Araştırmanın amacı, 2021 ve 2022 yıllarında BA29 ayva klon anacı üzerine aşılanmış bazı yerel armutların meyve kalite özelliklerini değerlendirmektir. Meyve kalite özelliklerinin değerlendirilmesi için pomolojik, kimyasal ve duyusal incelemeler yapılmıştır. İncelenen tüm pomolojik özellikler istatistiksel olarak anlamlı bulunmuştur. ‘Karpuz’ armudunun meyve ağırlığı (195.47 g), meyve eni (73.56 mm), meyve yüksekliği (73.72 mm), meyve sapı kalınlığı (3.94 mm) ve meyve hacminin (193.30 ml) diğer çeşitlerden daha yüksek olduğu belirlenmiştir. En yüksek meyve boyu (90.96 mm), meyve sapı uzunluğu (40.22 mm) ‘Eşek’ armudu; en yüksek meyve eti sertliği (9.35 kg cm-2) ‘Harman’ armudunda tespit edilmiştir. ‘Kara’ ve ‘Rıza’ armudunun suda çözünür kuru madde içeriğinin diğer çeşitlerden daha yüksek (%16.83 ve %16.50) olduğu saptanmıştır. Meyve kabuğu renginde; en yüksek L* değerleri ‘Gelin’, a* değeri ‘Harman’, b* ve kroma değeri ‘Karpuz’, hue açısı ise ‘Rıza’ çeşidinde saptanmıştır. Meyve et rengi bakımından en yüksek L* değeri ‘Harman’, a* değeri ‘Kuşak’, b*, kroma ve hue açısı değerinin ‘Gelin’ armudunda olduğu belirlenmiştir. ‘Macar’, ‘Harman’ ve ‘Eşek’ çeşitleri en yüksek sululuk değerine sahip olurken ‘Macar’ ve ‘Kuşak’ çeşitlerinin en düşük tat ve aromaya sahip olduğu saptanmıştır. ‘Kadın Parmak’ armudunda en yüksek tat ve aroma değerleri; ‘Eşek’ çeşidinde ise en yüksek görsel kalite belirlenmiştir. En yüksek titreedilebilir asit içeriği ‘Rıza’ armudunda belirlenmiştir (% 0.60). Araştırmada ‘Karpuz’ çeşidinin daha iyi pomolojik özelliklere sahip olduğu bulunmuştur. Genel olarak, çalışmada ‘Karpuz’, ‘Eşek’ ve ‘Gelin’ armutlarının daha iyi kalite performansları sergilediği belirlenmiştir. Araştırma sonuçlarına göre ‘Karpuz’, ‘Eşek’ ve ‘Gelin’ çeşitlerini daha ayrıntılı çalışmalar için önerebiliriz. Ayrıca araştırmada kullanılan yerel çeşitlerden genetik kaynak olarak yararlanılabilir.
Birincil Dil | İngilizce |
---|---|
Konular | Bahçe Bitkileri Yetiştirme ve Islahı |
Bölüm | Bahçe Bitkileri |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 15 Aralık 2022 |
Gönderilme Tarihi | 23 Eylül 2022 |
Kabul Tarihi | 2 Kasım 2022 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2022 |
Uluslararası Tarım ve Yaban Hayatı Bilimleri Dergisi Creative Commons Attribution 4.0 Generic License a