Yıl 2016, Cilt 2 , Sayı 1, Sayfalar 43 - 53 2016-05-04

Organic Tomato Production
Organik Domates Yetiştiriciliği

Harun Özer [1]


Tomato is one of the most significant vegetables grown worldwide. It contains highly important bioactive compounds for human nutrition and health. With this rich content, tomato improves immune system of human body and reduce the risks for various cancer types.The tomatoes can be both organic as conventional.However, it is important to organically grown considering place in human nutrition.Organic tomatoes, of increasing plant resistance to stress conditions and increase resistance to disease and pests.Therefore increase on cultivation success depends on pursuing cultivation pathways to be followed carefully.

Domates, dünyada üretimi yapılan en önemli sebzelerden biridir. Domates beslenme ve insan sağlığı için önemli biyoaktif bileşikleri içermektedir. Bu zengin içeriği ile insan vücudunun bağışıklık sistemini güçlendirdiği, çeşitli kanser türlerinin riskini azalttığı bildirilmektedir. Domates yetiştiriciliği hem organik hem de konvansiyonel olarak yapılabilmektedir. Ancak insan beslenmesindeki yeri dikkate alındığında organik olarak yetiştirilmesi önem kazanmaktadır. Organik domates yetiştiriciliğinde stres koşullarına karşı direncin artırılması bitkilerin hastalık ve zararlı etmenlerine karşı mukavemetini artırmaktadır. Bu nedenle yetiştiricilik yapılırken başarının artması izlenmesi gereken yolların dikkatli bir şekilde uygulanmasına bağlıdır.

  • Adani F., Genevini P., Tambone F and Montoneri E., 2006. Compost effect on soil humic acid: A NMR study. Chemosphere, 65: 1414-1418.
  • Altın N ve Bora T., 2005. Bitki gelişimini uyaran kök bakterilerinin genel özellikleri ve etkileri. Anadolu, 15(2): 87-103.
  • Asaka O and Shode M., 1996. Applied Env. Microbiology, 62: 4081-4085.
  • Asami DK., Hong YJ., Barrett DM and Mitchell AE., 2003. Comparison of the total phenolic and ascorbic acid content of freeze-dried and air-dried marionberry, strawberry and corn using conventional, organic, and sustainable agricultural practices. Journal of Agricultural and Food Chemistry, 51: 1237-1241.
  • Asri FÖ., Demirtaş EI., Özkan CF ve Arı N., 2011. Organik ve kimyasal gübre uygulamalarının hıyar bitkisinin verim, kalite ve mineral içeriklerine etkileri. Akdeniz Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 24(2): 139-143.
  • Beşirli G., Sönmez İ., Keçeci M ve Güçdemir İH., 2009. Organik domates yetiştiriciliğinde yeşil gübreleme ve bazı besin maddelerinin toprak yapısı üzerine etkisi. 1. GAP Organik Tarım Kongresi, 17-20 Kasım 2009, Şanlıurfa.
  • Beşirli G., Sürmeli N., Sönmez İ., Kasım MU., Başay S., Karık Ü., Şarlar G., Çetin K., Erdoğan S., Çelikel FG., Pezikoğlu F., Efe E., Hantaş C., Uzunoğulları N., Cebel N., Güçdemir İH., Keçeci M., Güçlü D ve Tuncer AN., 2001. Domatesin organik tarım koşullarında yetiştirile bilirliğinin araştırılması. Türkiye II. Ekolojik Tarım Sempozyumu, 256-265, Antalya.
  • Böhme L and Böhme F., 2006. Soil microbiological and biochemical properties affected by plant growth and different long-term fertilisation. European Journal of Soil Biology, 42: 1-12.
  • Çalışkan S., Yetişir H., Çalışkan ME ve Arslan M., 2007. Farklı organik üretim sistemlerinin domates bitkisinin büyüme ve verimi üzerine etkileri. Türkiye 5. Ulusal Bahçe Bitkileri Kongresi. 4-7 Eylül 2007, Erzurum.
  • Çıtak S., Sönmez S ve Öktüren F., 2006. Bitkisel kökenli atıkların tarımda kullanılabilme olanakları. Derim, 23(1): 40-53.
  • Demir H., Topuz A., Gölükcü M., Polat E., Özdemir F ve Şahin H., 2003. Ekolojik üretimde farklı organik gübre uygulamalarının domatesin mineral madde içeriği üzerine etkisi. Akdeniz Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 16(1): 19-25.
  • Demir K., 2004. Fide yetiştiriciliği. Türk-Koop Ekin Dergisi, 6-14.
  • Demir İ., Balkaya A., Yılmaz K., Onus N., Uyanık M., Kaygıcıoğlu M ve Bozkurt B., 2010. Sebzelerde tohumluk ve fide üretimi., TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası, VII. Türkiye Ziraat Mühendisliği Teknik Kongresi, 11-15 Ocak 2010, Ankara.
  • Demirtaş EI., Asri ÖF., Özkan CF ve Arı N., 2012. Organik ve kimyasal gübre uygulamalarının örtüaltı domates yetiştiriciliğinde toprak verimliliği ve bitkinin beslenmesine etkileri. Batı Akdeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsü Derim Dergisi, 29(1): 9-22.
  • Duyar H., Tüzel Y ve Gürbüz KÖ., 2007. Yeşil gübrelemenin serada organik marul üretimine etkisi, Türkiye 5. Ulusal Bahçe Bitkileri Kongresi, 4-7 Eylül 2007, Erzurum.
  • Duyar H., Tüzel Y., Gürbüz ÖK ve Anaç D., 2008. Yeşil gübrelemenin baş salata ve domates üretimine etkileri. VII. Sebze Tarımı Sempozyumu, 26-29 Ağustos 2008, Yalova.
  • Duyar H., 2014. Effect of green manure and poultry manure on yield and fruit quality in organic greenhouse tomato production. Tarim Bilimleri Dergisi, 20(1):10-18.
  • Edwards L., Burney JR., Richter G and MacRae AH., 2000. Evaluation of compost and straw mulching on soil-loss characteristics in erosion plots of potatoes in Prince Edward Island. Canada, Agriculture, Ecosystems and Environment, 81: 217-222.
  • Ekinci M ve Dursun A., 2006. Sebze yetiştiriciliğinde malç kullanımı. Derim, 23(1): 20-27.
  • Ekinci M ve Dursun A., 2009. Effects of different mulch materials on plant growth, some quality parameters and yield in melon (Cucumis melo L.) cultivars in high altitude environmental condition. Pakistan Journal Botany, 41(4): 1891-1901.
  • Erdin E., 2015. Katı artıkların kompostlaştırılması ve kullanılması. http://web.deu.edu.tr/erdin/tr/yayin.html. [Erişim: 03 Aralık 2015].
  • Gardiano CG., Krzyzanowski AA and Abi Saab OJG., 2014. Efficiency of green manure species on the population of reniform nematode. Ciências Agrárias, Londrina, 35(2): 719-726.
  • George S., Tourniaire F., Gautier H., Goupy P and Rock E., 2011. Changes in the contents of carotenoids, phenolic compounds and vitamin C during technical processing and lyophilisation of red and yellow tomatoes. Food Chemistry, 124: 1603-1611.
  • Hirpa T., 2013. Effect of kill time of legume green manures on growth and nutrient uptake of succeeding Maize (Zea mays L). International Journal of Agronomy and Plant Production, 4: 3623-3636.
  • Hossain MI., Osaki M., Haque MS., Khan MMH., Rahmatullah NM and Rashid MH., 2008. Effect of straw management and nitrogen fertilization on root growth and root characteristics of wheat through raised bed system on a low n calcareous soil of Bangladesh. Thai Journal of Agricultural Science, 41(1-2): 45-52.
  • Inckel M., de Smet P., Tersmette T and Veldkamp T., 2005. The Preparation and Use of Compost. The Publisher Wageningen, Netherlands.
  • Isah AS., Amans EB., Odion EC and Yusuf AA., 2014. Growth rate and yield of two tomato varieties (Lycopersicon esculentum Mill) under green manure and NPK fertilizer rate samaru northern Guinea Savanna. Hindawi Publishing Corporation International Journal of Agronomy, Article ID 932759, 8.
  • Jodaugiene D., Marcinkeviciene A., Pupaliene R., Sinkeviciene A and Bajoriene K., 2014. Changes of weed ecological groups under different organic mulches. Julius-Kühn-Archiv, 443: 244-251.
  • Jordán A., Zavala LM and Gil J., 2010. Effects of mulching on soil physical properties and runoff under semi-arid conditions in Southern Spain. Catena, 81: 77-85.
  • Karakurt E., 2009. Toprak verimliliği yönünden yeşil gübreler ve gübreleme. Tarla Bitkileri Merkez Araştırma Enstitüsü Dergisi, 18(1-2): 48-54.
  • Larcher M., Bertrand H., Rapior S., Domergue O., Mantelin S and CleyetMarel JC., 2000. Phyllobacterium Strain with Hormonal Capacities Enhances Growth and Nitrate Uptake of Oilseed Rape (Brassica napus). Fifth International PGPR Workshop, 29 October - 3 November, CordobaArgentina.
  • Larkin RP., 2013. Green manures and plant disease management. CAB Reviews, 8(37): 1-10.
  • Leong J., 1986. Siderophores: Their biochemistry and possible role in the bioconrol of plant pathogens. Annual Review of Phytopathology, 24: 187-209.
  • Mahmoody M., Fahramand M., Keykha A., Noori M and Rigi K., 2014. Influence of green manure on increase cropping system sustainability. International Research Journal of Applied and Basic Sciences, 8(2): 253-256.
  • Marschner P., Crowley D and Yang CH., 2004. Development of specific rhizosphere bacterial communities in relation to plant species, nutrition and soil type. Plant Soil, 261: 199-208.
  • Mu L., Liang Y., Zhang Wang CK and Shi G., 2014. Soil respiration of hot pepper (Capsicum annuum L.) under different mulching practices in a greenhouse, including controlling factors in China, Acta Agriculturae Scandinavica, Section B - Soil & Plant Science, 37-41.
  • Orudzheva NI., 2012. Change of the microorganisms quantity in irrigative gleyey-yellow under vegetable soils. American Journal of Plant Sciences, 3: 1746-1751.
  • Özdamar ÜH., Ünlü H., Karataş A., Padem H ve Kitiş EY., 2006. Farklı renkteki malçların domateste verim ve kalite özelliklerine Etkisi. Alatarım, 5(1): 10-14.
  • Özdemir A ve Özer H., 2015. Organik olarak yetiştirilen salkım domatesin (Solanum lycopersicum L.) verim ve kalitesi üzerine yaprak budamasının etkisi. Anadolu Tarım Bilimleri Dergisi, 30(1): 1-6.
  • Özer H., 2012. Organik domates (Solanum lycopersicum L.) yetiştiriciliğinde değişik masura, malç tipi ve organik gübrelerin büyüme, gelişme, verim ve kalite üzerine etkileri. Doktora Tezi, Ondokuz Mayıs Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, Samsun.
  • Özer H ve Uzun S., 2013. Açıkta organik domates (Solanum lycopersicum L.) yetiştiriciliğinde farklı organik gübrelerin bazı verim ve kalite parametrelerine etkisi. Türkiye V. Organik Tarım Sempozyumu, 25-27 Eylül, Samsun.
  • Özkan CF., Asri ÖF., Demirtaşi EI ve Arı N., 2013. Örtüaltı biber yetiştiriciliğinde organik ve kimyasal gübre uygulamalarının bitkinin beslenme durumu ve bitki gelişimi üzerine etkileri. Toprak Su Dergisi, 2(2): 96-101.
  • Özyazıcı MA ve Manga İ., 2000. Çarşamba ovası sulu koşullarında yeşil gübre olarak kullanılan bazı baklagil yem bitkileri ile bitki artıklarının kendilerini izleyen mısır ve ayçiçeğinin verim ve kalitesine etkileri. Turk Journal Agricultural Forestry, 24: 95-103.
  • Özyazıcı G., Bayraklı B., İç S ve Pekşen A., 2013. Organik yağlık biber yetiştiriciliğinde ön bitki ve organik gübrelerin verim, beslenme durumu ve toprakların bazı kimyasal özelliklerine etkileri. Türkiye V. Organik Tarım Sempozyumu, 25-27 Eylül, Samsun.
  • Patten CL and Glick BR., 2000. Isolation and Characterization of Indole Acetic Acid Biosynthesis Genes from Plant Growth Promoting Bacteria. Fifth International PGPR Workshop, 29 October-3 November, CordobaArgentina.
  • Queralt AV., Remón AM., Ribes IC and Raventos RML., 2012. Is there any difference between the phenolic content of organic and conventional tomato juices. Food Chemistry, 130: 222-227.
  • Radics L., Bognar ES., Bertschinger L and Anderson JD., 2004. Comparison of different mulching methods for weed control in organic green bean and tomato. Acta Horticulturae, 638: 189-196.
  • Raffo A., LaMalfa G and Fogliano V., 2006. Seasonal variations in antioxidant components of cherry tomatoes (Lycopersicon esculentum cv. Naomi F1). Journal of Food Composition and Analysis, 19: 11-19.
  • Riahi A and Hdider C., 2013. Bioactive compounds and antioxidant activity of organically grown tomato (Solanum lycopersicum L.) cultivars as affected by fertilization. Scientia Horticulturae, 151: 90-96.
  • Saha S., Gopinath KA., Mina BL and Gupta HS., 2008. Influence of continuous application of inorganic nutrients to a Maize-Wheat rotation on soil enzyme activity and grain quality in a rainfed Indian soil. European Journal of Soil Biology, 44: 521-531.
  • Saka AK., 2012. Serada ilk turfanda organik domates (Solanum lycopersicum L.) ve hıyar (Cucumis sativus L.) yetiştiriciliğinde farklı dikim sistemleri ve mesafelerinin büyüme, gelişme, verim ve kaliteye etkileri. Yüksek Lisans Tezi, Ondokuz Mayıs Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, Samsun.
  • Shah Z., Jani YM and Khan F., 2014. Evaluation of Organic Wastes for Composting. Communications in Soil Science and Plant Analysis, 45: 309-320.
  • Silva ACF and Althoff DA., 2003. Crop rotation for vegetables in southern coastland of Santa Catarina State. Rotacao de culturas para hortalicas no Litoral Sul Catarinense. Agropecuaria Catarinense, 16(3): 58-65.
  • Singh J., Upadhyay AK., Prasad K., Bahadur A and Rai M., 2007. Variability of carotenes, vitamin C, E and phenolics in brassica vegetables. Journal of Food Composition and Analysis, 20: 106-112.
  • Sönmez K ve Ellialtıoğlu ŞŞ., 2014. Domates, karotenoidler ve bunları etkileyen faktörler üzerine bir inceleme. Derim, 31(2): 107-130.
  • Toor RK., Savage GP and Heeb A., 2006. Influence of different types of fertilisers on the major antioxidant components of tomatoes. Journal of Food Composition and Analysis, 19: 20-27.
  • TÜİK 2015. Bitkisel üretim istatistikleri. http://www.tuik.gov.tr/bitkiselapp, [Erişim: 23 Aralık 2015].
  • Tüzel Y., Duyar H., Anaç D., Kılıç Ö., Yoldaş Z., Madanlar N., Gümüş M., Kaşkavalcı G ve Öztekin GB., 2008. yeşil gübrelemenin sera organik sebze üretimine etkileri. TÜBİTAK Proje No: 105 O 087 sonuç raporu, 165.
  • Tüzel Y., Öztekin GB., Duyar H., Eşiyok D., Kılıç ÖG., Anaç D ve Kayıkçıoğlu HH., 2011. Organik salata-marul yetiştiriciliğinde agryl örtü ve bazı gübrelerin verim, kalite, yaprak besin madde içeriği ve toprak verimliliği özelliklerine etkileri. Tarım Bilimleri Dergisi, 17: 190-203.
  • Uzun S., Kandemir D., Özkaraman F ve Özer H., 2013. Açıkta ve serada organik sebze yetiştiriciliği. Doğu Karadeniz 1. Organik Tarım Kongresi. 26-28 Haziran, Gümüşhane.
  • Ünlü ÖH., Ünlü H., Karataş A., Padem H ve Kitiş YE., 2006. Farklı renkteki malçların domateste verim ve kalite özelliklerine etkisi. Alatarım, 5(1): 10-14.
  • Weibel FP., Bickel R., Leuthold S and Alfoldi T., 2000. Are organically grown apples tastier and healthier? A comparative field study using conventional and alternative methods to measure fruit quality. Acta Horticulturae, 517: 417-426.
  • Yanmaz R., Duman İ., Yaralı F., Demir K., Sarikamiş G., Sarı N., Balkaya A., Kaymak HÇ., Akan S ve Özalp R., 2015. Sebze üretiminde değişimler ve yeni arayışlar. Türkiye Ziraat Mühendisliği VIII. Teknik kongresi, 12-16 Ocak, Ankara.
  • Zhang X., Ma L., Gilliam FS., Wang Q and Li C., 2012. Effects of raised-bed planting for enhanced summer maize yield on rhizosphere soil microbial functional groups and enzyme activity in Henan Province, China. Field Crops Research, 130: 28-37.
Konular Fen
Bölüm Derleme
Yazarlar

Yazar: Harun Özer

Tarihler

Yayımlanma Tarihi : 4 Mayıs 2016

Bibtex @derleme { ijaws283553, journal = {International Journal of Agricultural and Wildlife Sciences}, issn = {}, eissn = {2149-8245}, address = {}, publisher = {Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi}, year = {2016}, volume = {2}, pages = {43 - 53}, doi = {}, title = {Organic Tomato Production}, key = {cite}, author = {Özer, Harun} }
APA Özer, H . (2016). Organic Tomato Production. International Journal of Agricultural and Wildlife Sciences , 2 (1) , 43-53 . Retrieved from https://dergipark.org.tr/tr/pub/ijaws/issue/26976/283553
MLA Özer, H . "Organic Tomato Production". International Journal of Agricultural and Wildlife Sciences 2 (2016 ): 43-53 <https://dergipark.org.tr/tr/pub/ijaws/issue/26976/283553>
Chicago Özer, H . "Organic Tomato Production". International Journal of Agricultural and Wildlife Sciences 2 (2016 ): 43-53
RIS TY - JOUR T1 - Organic Tomato Production AU - Harun Özer Y1 - 2016 PY - 2016 N1 - DO - T2 - International Journal of Agricultural and Wildlife Sciences JF - Journal JO - JOR SP - 43 EP - 53 VL - 2 IS - 1 SN - -2149-8245 M3 - UR - Y2 - 2019 ER -
EndNote %0 Uluslararası Tarım ve Yaban Hayatı Bilimleri Dergisi Organic Tomato Production %A Harun Özer %T Organic Tomato Production %D 2016 %J International Journal of Agricultural and Wildlife Sciences %P -2149-8245 %V 2 %N 1 %R %U
ISNAD Özer, Harun . "Organic Tomato Production". International Journal of Agricultural and Wildlife Sciences 2 / 1 (Mayıs 2016): 43-53 .
AMA Özer H . Organic Tomato Production. International Journal of Agricultural and Wildlife Sciences. 2016; 2(1): 43-53.
Vancouver Özer H . Organic Tomato Production. International Journal of Agricultural and Wildlife Sciences. 2016; 2(1): 53-43.