Biberiye (Rosmarinus officinalis L.) Lamiaceae familyasına ait olup, Akdeniz
Bölgesi’nde yaygın olarak bulunan aromatik bir bitkidir. Biberiye, halk
tıbbında, kozmetikte ve gıda endüstrisinde kullanılmaktadır. Bu çalışmada biberiyenin topraküstü kısımları Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
Kampüsü’nden yaz, sonbahar, kış ve ilkbahar mevsimlerinde toplanmıştır.
Kurutulmuş bitki materyallerinin uçucu yağları distilasyon metodu ile elde
edilmiştir. Uçucu yağlar GC-MS cihazı ile analiz edilmiştir. Analiz sonuçlarına
göre yirmi yedi bileşen tespit edilmiştir. Ana bileşenler 1.8 sineol
(%41.25-%45.96), izoborneol (%11.96-%14.89), α-pinen (%9.28-%11.22),
α-terpineol (%4.65-%8.41) olarak tespit edilmiştir. Kampen (%3.29-%3.51),
limonen (%2.89-%3.61), p-simen
(%3.64-%4.26) ve bornil asetat (%2.02-%3.13) yüksek oranlı bileşenler olarak
bulunmuştur. Çalışmanın sonucunda, biberiyenin uçucu yağ bileşenleri miktarının
mevsimlere göre önemli değişiklik gösterdiği ve kemotipinin 1.8 sineol olarak
belirlendiği tespit edilmiştir.
Rosmarinus officinalis GC-MS mevsimsel varyason uçucu bileşen
Rosemary,(Rosmarinus officinalis L.) belongs to Lamiaceae family,
is an aromatic plant, widely distributed in Mediterranean region. Rosemary
has been used in folk medicine, cosmetics, and in food endustry. In this study the herbs of rosemary were collected from
Campus of Kahramanmaraş Sütçü İmam University. Plant materials were obtained in
summer, autumn, winter and spring. The essential oil of the dried plant
material was obtained by distillation method. Essential oil of the samples were
analysed by GC-MS. As the results of the analyses twenty seven component
were determined. The major components
were 1.8 cineole (41.25%-45.96%), isoborneol (11.96%-14.89%), α-pinene
(9.28%-11.22%) and α-terpineol (4.65%-8.41%). Camphene (3.29%-3.51%), limonene
(2.89%-3.61%), p-cymene (3.64%-4.26%) and bornyl acetate (2.02%-3.13%) found as
moderately high compounds. As the
results, amount of the main components showed significant diversity by seasonal
variation and chemotype of the R. officinalis determined as 1.8 cineole.
Rosmarinus officinalis GC-MS seasonal variation volatile compounds
Birincil Dil | İngilizce |
---|---|
Bölüm | Tarla Bitkileri |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 20 Haziran 2018 |
Gönderilme Tarihi | 19 Ocak 2018 |
Kabul Tarihi | 22 Mayıs 2018 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2018 Cilt: 4 Sayı: 1 |
Uluslararası Tarım ve Yaban Hayatı Bilimleri Dergisi Creative Commons Attribution 4.0 Generic License a