Yenilebilir
böcekler, gelecekte dünyanın gıda kıtlığını gidermek için iyi bir potansiyele
sahiptir ve küresel açlığı ve yetersiz beslenmeyi azaltmaya yardımcı
olabilirler. Entomofaji dünyanın bazı kesiminde oldukça yaygın olmasına rağmen
batı ülkelerinde hala kabul görmemiştir. Türkiye’deki genç neslin entomofajiye
karşı tutumlarını ve entomofajiyi reddetme nedenlerini belirlemek için, 2017
yılında Erciyes Üniversitesi kampüsünde 610 katılımcı üzerinde bir anket
çalışması yapılmıştır. Erciyes Üniversitesi Kampüsünde tesadüfen seçilen 610
katılımcının %59,3'ü bayan, %40,7'si erkek bireylerden oluştuğu belirlenmiştir.
Sosyal faktörler bakımından, Entomofaji üzerinde yalnızca cinsiyetin bir etkisi
olduğu tespit edilmiştir. Az oranda bir neofobi tespit edilmiş olsa da (%7),
yenilebilir böcekleri denemek için istekliliğin düşük (%20) olduğu bulunmuştur.
Katılımcıların entomofajiyi reddetmelerinin en yaygın nedeninin iğrenme faktörü
olduğu bulunmuştur (%47). Sonuçlar, Türkiye'deki genç neslin böcekleri besin
olarak tüketmeye hazır olmadığını göstermektedir. Muhtemelen bu tutum,
yenilebilir böceklerin faydaları hakkında giderek artan farkındalık ile zamanla
değişecektir.
Edible
insects have a good potential to solve the world’s food shortage in the future,
and might help reduce global hunger and malnutrition. Although entomophagy is
very common in some part of the world it is still not well accepted in western
countries. In order to determine the attitudes of the young generation in
Erciyes University towards entomophagy and the reasons for rejecting
entomophagy, a questionnaire survey on 610 participants was conducted in
Erciyes University campus in 2017. Of the 610 participants randomly selected in
the Erciyes University Campus area, 59.3% were females, and 40.7% were males.
With regards to social factors, entomophagy was found to be influenced only by
the gender. Although there is a slight neophobia detected (7%), willingness to
try edible insects was found low (20%). The most given reason for rejection of
entomophagy by participants was disgust factor (47%). The result shows that
young generation in Turkey is not ready to consume insects as food. Presumably,
this attitude will change in time with the increasing awareness about the
benefits of edible insects.
Birincil Dil | İngilizce |
---|---|
Bölüm | Bitki Koruma |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 30 Aralık 2018 |
Gönderilme Tarihi | 4 Temmuz 2018 |
Kabul Tarihi | 25 Ekim 2018 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2018 Cilt: 4 Sayı: 2 |
Uluslararası Tarım ve Yaban Hayatı Bilimleri Dergisi Creative Commons Attribution 4.0 Generic License a