This research was carried out
to determine the effect of postharvest salicylic acid (SA) treatment on the
fruit quality of tomato cv. Anıt F1 during cold storage. For this purpose
tomatoes, harvested at optimum harvest stage, were dipped in an aqueous solution
containing different doses of SA+Tween 20 [0 (control) 0.5, 1.0 and 2.0 mM] for
10 mins. After dipping treatments, tomatoes were placed cardboard boxes. All
treated fruit were stored at 8°C, 90±5 % relative humidity (RH) for 25 days and
analyzed for some chemical and physical properties (weight loss, fruit skin
color, total soluble solid content, titratable acidity, pH, fruit skin color,
respiration rate, ethylene production, external appearance, taste, chilling
injury, and decay rate) at the beginning and 5-day intervals during cold
storage. SA treatments gave positive results in terms of maintaining the
titratable acidity compared to control group. The most effective treatment for
delaying the softening of tomatoes was the dose of 0.5 mM SA. As a result, all
doses of SA gave better results than control treatment in terms of maintaining
fruit quality parameters during cold storage. Especially, the doses of 0.5 and
1.0 mM SA were the most effective treatments for decreasing weight loss,
respiration rate and ethylene production.
Ethylene production Solanum lycopersicum respiration rate chilling injury Anıt F1 cultivar
Çalışma, derim sonrası
salisilik asit (SA) ile muamele olmuş Anıt F1 domates çeşidinin soğukta
muhafaza süresince meyve kalitesinde meydana gelen değişimi belirlemek amacı
ile yürütülmüştür. Bu amaçla ticari derim döneminde toplanan domatesler, farklı
dozlarda SA+Tween 20 [0 (kontrol), 0.5, 1 ve 2 mM] içeren çözeltiye 10 dak süre
ile daldırılmıştır. Daha sonra meyveler karton kutulara yerleştirilmiştir.
Ambalajlanmış domatesler 8 °C’de %90±5 oransal nem koşullarında 25 gün
depolanmış ve 5 gün aralıklarla bazı fiziksel ve kimyasal analizler (ağırlık
kaybı, meyve eti sertliği, suda çözünebilir kuru madde miktarı, titre
edilebilir asitlik, pH, meyve kabuk rengi, solunum hızı, etilen üretim miktarı,
dış görünüş, tat, üşüme zararı ve çürüme oranı) yapılmıştır. SA uygulamaları
kontrol grubuna göre titre edilebilir asitlik miktarının korunması bakımından
olumlu sonuçlar vermiştir. Domateslerde yumuşamanın geciktirmesi bakımından en
etkili uygulama 0.5 mM SA dozu olmuştur. Sonuç olarak derim sonrası SA
uygulamalarının, kontrole kıyasla domatesin meyve kalitesini korumada etkili
bir araç olarak kullanılabileceği, özellikle 0.5 ve 1.0 mM SA dozlarının,
ağırlık kaybı, solunum hızı ve etilen üretiminin azaltılmasında daha etkili
olduğu ortaya konmuştur.
Etilen üretimi Solanum lycopersicum solunum hızı üşüme zararı Anıt F1 çeşidi
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Bölüm | Bahçe Bitkileri |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 13 Aralık 2019 |
Gönderilme Tarihi | 7 Mart 2019 |
Kabul Tarihi | 28 Mayıs 2019 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2019 Cilt: 5 Sayı: 2 |
Uluslararası Tarım ve Yaban Hayatı Bilimleri Dergisi Creative Commons Attribution 4.0 Generic License a