Bu çalışmada, Çakıldak ve Foşa fındık çeşitlerinin hasat ve hasat sonrası uygulamalar için kabuklu ve iç meyvelerinin bazı mühendislik özellikleri (fiziksel özellikler, renk özellikleri, statik sürtünme katsayıları ve mekanik davranışlar) incelenmiştir. Çakıldak ve Foşa çeşidi kabuklu fındık meyveleri için nem içerikleri sırasıyla %8.69-7.56 (% yaş bazda) ve iç fındık için %5.37-4.64 (% yaş bazda) olarak belirlenmiştir. Kabuklu ve iç fındık meyvelerinde kütle, yüz meyve kütlesi, meyve hacmi, yığın yoğunluğu ve meyve hacim ağırlığı çeşitler için istatistiksel olarak önemli (p<0.01) farklılıklar göstermiştir. Çakıldak çeşidi kabuklu meyvelerde en yüksek L* değerini, iç fındıkta ise Foşa çeşidi göstermiştir. Hem kabuklu hem de iç fındık için çeşitler arasında en yüksek statik sürtünme katsayısı değerleri kauçuk yüzeyde görülmüştür. Mekanik testler sonucunda her iki çeşitte farklı yükleme hızlarında ve eksenlerde kopma kuvveti değerlerinde istatistiksel olarak önemli bir fark gözlenmiştir. Fındık çeşitlerinin mühendislik özelliklerinin (fiziksel özellikleri, renk özellikleri, statik sürtünme katsayıları ve mekanik davranışları) bilinmesinin önemli bir veri kaynağı olacağı ve ekim, hasat ve harmanlama ve hasat sonrası mekanizasyon için temizleme, taşıma, paketleme, depolama, işleme, sınıflandırma gibi mühendislik çalışmalarının geliştirilmesine katkı sağlayacağı düşünülmektedir.
Fındık çeşitleri fiziksel ve renk özellikleri statik sürtünme katsayısı mekanik davranışlar.
In this study, some engineering characteristics (physical properties, colour characteristics, coefficients of static friction and mechanical behaviours) of the shelled and kernel of Çakıldak and Foşa hazelnut cultivars cultivated in Türkiye were investigated for harvest and post harvest applications. The moisture contents of Çakıldak and Foşa cultivars for shelled hazelnut 8.69-7.56% (% wet basis) and kernel hazelnut 5.37- 4.64% (% wet basis), respectively. Statistically significant (p<0.01) differences were observed in fruit mass, hundred fruit mass, fruit volume, bulk density and true density of hazelnut cultivars in shelled and kernel cultivars. Çakıldak cultivar showed the highest L* value in shelled fruits and the Foşa cultivar in kernel fruit hazelnut. The highest coefficient of static friction values showed on the rubber surface among the two cultivars for both shelled and kernel. As a result of the mechanical tests, a statistically significant difference was observed in both cultivars at the different loading speeds and axes for rupture force values. Knowing the engineering characteristics (physical properties, colour characteristics, coefficients of static friction and mechanical behaviours) of hazelnut cultivars is thought to be an important data source and contributes to the cleaning, transportation, packaging, storage, processing, classification and engineering studies be developed for harvesting and threshing and post-harvest applications.
hazelnut cultivars physical and colour characteristics coefficient of static friction mechanical behaviours.
Birincil Dil | İngilizce |
---|---|
Konular | Ziraat Mühendisliği |
Bölüm | Tarım Makineleri |
Yazarlar | |
Erken Görünüm Tarihi | 14 Ağustos 2023 |
Yayımlanma Tarihi | 21 Ağustos 2023 |
Gönderilme Tarihi | 1 Şubat 2023 |
Kabul Tarihi | 22 Mayıs 2023 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2023 Cilt: 9 Sayı: 2 |
Uluslararası Tarım ve Yaban Hayatı Bilimleri Dergisi Creative Commons Attribution 4.0 Generic License a