The present study was carried out to determine nitrogen-use efficiencies (NUE) of common bread and durum wheat cultivars grown in Çukurova region. Experiments were conducted at Doğankent Experimental Station of Eastern Mediterranean Agricultural Research Institute during the growing seasons of 2000-2001 and 2001-2002. Seven bread wheat cultivars (Adana-99, Ceyhan-99, Yüreğir-89, Doğankent-1, Panda, Seyhan-95 and Genç-99) and three durum wheat cultivars (Amanos-97, Fuatbey-2000 and Gediz-75) were used as the plant material of the study. Experiments were carried out in randomized block design with 3 replications. Nitrogen (N) doses (0, 5, 10, 20 kg da-1) were randomly placed in main plots and wheat cultivars were placed in sub-plots.
As a general average, wheat cultivars had NUE values of between 29-66%. NUE values of much precipitated (737.4 mm) year were lower than the NUE values of less precipitated (346.7 mm) year (58% and 34%). The cultivars Adana-99 and Ceyhan-99 had the highest NUE values as general average. These two cultivars had both higher nitrogen-uptake efficiency (NUpE) and nitrogen-utilization efficiency (NUtE) than the year averages.Bu çalışma Çukurova’da yaygın olarak yetiştirilen ekmeklik ve makarnalık buğday çeşitlerinin azot-kullanma etkinliklerinin (NUE) belirlenmesi amacıyla yürütülmüştür. Denemeler 2000-2001 ve 2001-2002 yıllarında Doğu Akdeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsünün Doğankent lokasyonunda yürütülmüştür. Çalışmada materyal olarak, 7 ekmeklik (Adana-99, Ceyhan-99, Yüreğir-89, Doğankent-1, Panda, Seyhan-95 ve Genç-99) ile 3 makarnalık (Amanos-97, Fuatbey-2000 ve Gediz-75) buğday çeşidi kullanılmıştır. Denemeler bölünmüş parseller deseninde 3 tekerrürlü olarak kurulmuş, azot dozları (0, 5, 10, 20 kg N da- 1) ana parsellere, buğday çeşitleri ise alt parsellere tesadüfi olarak dağıtılmıştır. Genel ortalama olarak buğday çeşitleri, %29-66 arasında NUE değerlerine sahip olmuşlardır. İki yıl yürütülen denemelerde, fazla yağışlı yıl (737.4 mm) normal yağışlı yıldan (346.7 mm) daha düşük NUE vermiştir (%58’e karşılık %34). Adana-99 ve Ceyhan-99 çeşitleri en yüksek NUE değerine ulaşmışlardır. Her iki yılda da Adana-99 ve Ceyhan-99 çeşitleri yıl ortalaması üzerinde azot-alım etkinliği (NUpE) ve azot- değerlendirme etkinliği (NUtE) göstermişlerdir
Birincil Dil | İngilizce |
---|---|
Bölüm | Makaleler |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 2 Temmuz 2015 |
Gönderilme Tarihi | 2 Temmuz 2015 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2015 Cilt: 1 Sayı: 1 |
Uluslararası Tarım ve Yaban Hayatı Bilimleri Dergisi Creative Commons Attribution 4.0 Generic License a