Araştırma Makalesi

BİREYSEL SES EĞİTİMİ DERSİ ÖĞRETİM PROGRAMI ESER REPERTUVARININ MUTASYON DÖNEMİ ÖĞRENCİLERİNE UYGUNLUĞUN BELİRLENMESİ VE ÖĞRETİM MODELİ REPERTUVAR ÖNERİSİ

Cilt: 10 Sayı: 2 30 Aralık 2024
PDF İndir
TR EN

BİREYSEL SES EĞİTİMİ DERSİ ÖĞRETİM PROGRAMI ESER REPERTUVARININ MUTASYON DÖNEMİ ÖĞRENCİLERİNE UYGUNLUĞUN BELİRLENMESİ VE ÖĞRETİM MODELİ REPERTUVAR ÖNERİSİ

Öz

Bireysel ses eğitimi, öğrencinin bireysel ses özellikleri ile ses sahasını göz önünde bulundurarak, kazandırılması hedeflenen davranışlara odaklanan bir süreçtir. Ses değişimi, mutasyon dönemindeki çocukların eğitimi açısından konuşma ve şarkı söylemeleri için son derece önemli ve dikkat edilmesi gereken bir dönemdir. Öğrenciler mutasyon aşamasında olduklarından dolayı, seslerinde yaşanan değişimden kaynaklı olarak ses hâkimiyeti kurmakta zorlanmaktadırlar. Güzel Sanatlar Liselerinde öğrenim gören 9. ve 10. sınıf öğrencilerinin mutasyon döneminde olmaları, öğrenim programında kullanılan eserlere uyumlarını da zorlaştırmaktadır. Bu bağlamda mutasyon dönemi öğrencilerinin ses sınırlarını aşan eserleri zamanı gelmeden öğrenmeleri ses sağlığı açısından oldukça zararlıdır. Bu düşüncelerden hareketle, BSE Öğretim Programı 2019 ve 2023 baskılı ders kitaplarında yer alan 59 eser; türleri, ses sahaları, usûl/ölçü yapıları gibi parametreler incelenecektir. Ardından dersi alan öğrencilerin ses aralıklarının 1. oktav Do ve Si ses aralığında olduğu dikkate alınarak incelenen 59 eserin öğrencilerin ses sahasına uygun olup olmadığı değerlendirilmiştir. Elde edilen bulgular doğrultusunda, kullanılan eser repertuvarının, ses aralıklarının genellikle öğrenciler için uygun olmadığı, tiz(ince) olduğu tespit edilmiştir. Müfredatta yer alan eserlerin mevcut ses sahasının, sonradan öğrencilerin ses sağlığı ile ilgili ciddi sorunlar ortaya çıkarma ihtimali araştırmanın önemini ortaya koymaktadır. Çalışma bu bağlamda öğrencilerin ses aralıklarına yönelik olarak tespit edilecek eserler ve müfredat belirlenmesi açısından da önem arz etmektedir.

Anahtar Kelimeler

Bireysel ses eğitimi , Mutasyon dönemi , Repertuvar

Kaynakça

  1. Aladağ, Ç. (2017). Ses eğitiminde register kavramı ve ses türleri. Uluslararası Müzik ve Sahne Sanatları Dergisi, 1(1), 27-39.
  2. Cevanşir, B., & Gürel, G. (1982). Foniatri: Sesin oluşumu, bozuklukları ve korunmasında temel ilkeler. İstanbul: Sanal Matbaacılık.
  3. Çevik, S. (1999). Koro eğitimi (2. baskı). Ankara: Yurt Renkleri Yayınevi.
  4. Doğanyiğit, S. (2020). Mutasyon (ses değişimi) döneminde seslerin sınıflandırılması. Ahi Evran Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, 6(3), 991-1010.
  5. Egüz, S. (1991). Toplu ses eğitimi 1. Ankara: Ayyıldız Matbaası.
  6. Ekiz, D. (2017). Bilimsel araştırma yöntemleri: Yaklaşım, yöntem ve teknikler. Ankara: Anı Yayıncılık.
  7. Ertürk, S. (1972). Eğitimde program geliştirme. Ankara: Yelkentepe Yayınları.
  8. İleri, S., & YİĞİT, N. Müzik Öğretmeni Adaylarının Ses Kullanım Alışkanlıkları İle Ses Hijyeni ve Ses Hastalıkları Hakkında Bilgi Düzeyleri1.
  9. Karasar, N. (2009). Bilimsel Araştırma Yöntemi. 19.Basım Ankara: Nobel Basımevi.
  10. Köklü, N., Büyüköztürk, Ş., & Çokluk, G. (2007). Sosyal bilimler için istatistik. Ankara: Pegem Yayınları.

Kaynak Göster

APA
Şenduran, F. M., & Bal, E. (2024). BİREYSEL SES EĞİTİMİ DERSİ ÖĞRETİM PROGRAMI ESER REPERTUVARININ MUTASYON DÖNEMİ ÖĞRENCİLERİNE UYGUNLUĞUN BELİRLENMESİ VE ÖĞRETİM MODELİ REPERTUVAR ÖNERİSİ. İnönü Üniversitesi Kültür ve Sanat Dergisi, 10(2), 42-56. https://doi.org/10.22252/ijca.1545573