Araştırma Makalesi

Küçük hücreli akciğer kanserinde (KHAK) prognostik parametre olarak nötrofil, lenfosit, LDH ve NLO değerleri ile NLO’nun sağkalıma etkisi

Cilt: 1 Sayı: 1 17 Nisan 2020
  • Mustafa Altınbaş
  • Cengiz Karaçin
  • Niğmet Pelin Çavdar Yılmaz
  • Betül Gülden
  • Esra Zeynelgil
  • Gökşen İnanç İmamoğlu
PDF İndir
EN TR

Küçük hücreli akciğer kanserinde (KHAK) prognostik parametre olarak nötrofil, lenfosit, LDH ve NLO değerleri ile NLO’nun sağkalıma etkisi

Öz

Amaç: Küçük hücreli akciğer kanseri (KHAK) hızla progrese olan ve kötü prognoza sahip bir kanserdir. Bu çalışmamızda KHAK’li hastalarımızın değerlerini Kontrol Grubu ile kıyaslayarak artmış nötrofil, LDH ve NLO ile azalmış lenfosit değeri kısalmış sağ kalımla birlikte olduğunu göstermek istedik. Gereç ve Yöntemler: KHAK tanısı olan grup (n=20) ile kanser tanısı olmayan sağlıklı grup (n=20) nötrofil, lenfosit, NLO ve LDH değerleri bazında karşılaştırıldı. İstatistiksel analiz için IBM SPSS 20 programı kullanıldı. Bağımsız gruplar arasında parametrik verilerin karşılaştırılmasında mann-whitney u testi kullanıldı. Sağ kalım analizleri için Kapplan Meier testi kullanıldı. Gruplar arasında sağ kalım farkı log rank testi ile kıyaslandı. Bulgular: Hastaların LDH değeri 340 (277-558), Kontrol Grubunun ise 164 (136-181) idi (p <0.001).Hastaların nötrofil değeri 5.3 (4.3-9.3) iken Kontrol Grubunun değeri 3.7 (2.9-4.5) idi aradaki fark istatistiksel olarak anlamlı idi (p<0.001). Hastaların lenfosit değeri 1.1 (0.9-1.4) iken Kontrol Grubunda bu değer 2.4 (1.9-3.2) bulundu ve istatistiksel olarak anlamlı idi (p<0.001). Hastaların NLO oranı 4.3 (3.2-9.0) ve Kontrol Grubunun 1.5 (1.1-2.0) idi; bu fark istatistiksel olarak anlamlı idi (p<0.001). KHAK’li hastaların ortanca LDH, nötrofil ve NLO değerleri kontrol grubundan belirgin olarak yüksek; ortanca lenfosit değeri ise KHAK'li hastalarda belirgin olarak düşük saptandı (p<0,001). NLO <5,6 olan hastaların ortanca genel sağ kalımına henüz ulaşılmadı; NLO değeri 5,6 ve üzeri olan hastaların ortanca genel sağ kalımı 6 ay idi. NLO <5,6 olan hastaların genel sağ kalımı, NLO 5,6 ve üzeri olan hastalardan belirgin olarak yüksek saptandı (p=0,006). Sonuç: KHAK’de artmış NLO kötü prognozla birliktedir. KHAK’li hastalarımızın değerlerini Kontrol Grubu ile kıyasladığımızda, artmış nötrofil, LDH ve NLO ile azalmış lenfosit değerinin azalmış sağ kalımla birlikte olduğunu gösterdik.

Anahtar Kelimeler

Kaynakça

  1. 1. Er Ö, Karaca H. Küçük hücreli akciğer kanser. İçinde: Altınbaş M (ed). Kanser. DNT Ortadoğu Yayıncılık, Ankara 2016; 403-13.
  2. 2. Grivennikov SI, Greten FR, Karin M. Immunity, inflammation, and cancer. Cell 2010; 140: 883-99.
  3. 3. Keizman D, Ish-Shalom M, Huang P, et al. The association of pretreatment neutrophil to lymphocyte ratio with response rate, progression free survival and overall survival of patients treated with sunitinib for metastatic renal cell carcinoma. Eur J Cancer 2012; 48: 202–8.
  4. 4. Aydın İ, Ağıllı M, Aydın FN ve ark. Farklı yaş gruplarında nötrofil/lenfosit oranı referans aralıkları. Gülhane Tıp Dergisi 2015; 57: 414-8.
  5. 5. Sharaiha RZ, Halazun KJ, Mirza F et al. Elevated preoperative neutrophil: Lymphocyte ratio as a predictor of postoperative disease recurrence in esophageal cancer. Ann Surg Oncol 2011; 18: 3362–9.
  6. 6. Gomez D, Morris-Stiff G, Toogood GJ,et al. Impact of systemic inflammation on outcome following resection for intrahepatic cholangiocarcinoma. J Surg Oncol 2008; 97: 513–8.
  7. 7. Demirci SN, Erdem GU. Metastatik Pankreas Kanserinde Nötrofil/Lenfosit Oranının Prognostik Önemi. Kocaeli Medical J 2017; 8: 65-70.
  8. 8. Zhao QT, Yang Y, Xu S et al. Prognostic role of neutrophil to lymphocyte ratio in lung cancers: a meta-analysis including 7,054 patients. OncoTargets and therapy 2015; 8: 2731-8.

Ayrıntılar

Birincil Dil

Türkçe

Konular

Klinik Tıp Bilimleri

Bölüm

Araştırma Makalesi

Yazarlar

Mustafa Altınbaş Bu kişi benim
Türkiye

Cengiz Karaçin Bu kişi benim
Türkiye

Niğmet Pelin Çavdar Yılmaz Bu kişi benim
Türkiye

Betül Gülden Bu kişi benim
Türkiye

Gökşen İnanç İmamoğlu Bu kişi benim
Türkiye

Yayımlanma Tarihi

17 Nisan 2020

Gönderilme Tarihi

3 Nisan 2020

Kabul Tarihi

6 Nisan 2020

Yayımlandığı Sayı

Yıl 2020 Cilt: 1 Sayı: 1

Kaynak Göster

APA
Altınbaş, M., Karaçin, C., Yılmaz, N. P. Ç., Gülden, B., Zeynelgil, E., & İmamoğlu, G. İ. (2020). Küçük hücreli akciğer kanserinde (KHAK) prognostik parametre olarak nötrofil, lenfosit, LDH ve NLO değerleri ile NLO’nun sağkalıma etkisi. Uluslararası Modern Sağlık Bilimleri Dergisi, 1(1), 1-4. https://izlik.org/JA76TC47RC
AMA
1.Altınbaş M, Karaçin C, Yılmaz NPÇ, Gülden B, Zeynelgil E, İmamoğlu Gİ. Küçük hücreli akciğer kanserinde (KHAK) prognostik parametre olarak nötrofil, lenfosit, LDH ve NLO değerleri ile NLO’nun sağkalıma etkisi. Uluslararası Modern Sağlık Bilimleri Dergisi. 2020;1(1):1-4. https://izlik.org/JA76TC47RC
Chicago
Altınbaş, Mustafa, Cengiz Karaçin, Niğmet Pelin Çavdar Yılmaz, Betül Gülden, Esra Zeynelgil, ve Gökşen İnanç İmamoğlu. 2020. “Küçük hücreli akciğer kanserinde (KHAK) prognostik parametre olarak nötrofil, lenfosit, LDH ve NLO değerleri ile NLO’nun sağkalıma etkisi”. Uluslararası Modern Sağlık Bilimleri Dergisi 1 (1): 1-4. https://izlik.org/JA76TC47RC.
EndNote
Altınbaş M, Karaçin C, Yılmaz NPÇ, Gülden B, Zeynelgil E, İmamoğlu Gİ (01 Nisan 2020) Küçük hücreli akciğer kanserinde (KHAK) prognostik parametre olarak nötrofil, lenfosit, LDH ve NLO değerleri ile NLO’nun sağkalıma etkisi. Uluslararası Modern Sağlık Bilimleri Dergisi 1 1 1–4.
IEEE
[1]M. Altınbaş, C. Karaçin, N. P. Ç. Yılmaz, B. Gülden, E. Zeynelgil, ve G. İ. İmamoğlu, “Küçük hücreli akciğer kanserinde (KHAK) prognostik parametre olarak nötrofil, lenfosit, LDH ve NLO değerleri ile NLO’nun sağkalıma etkisi”, Uluslararası Modern Sağlık Bilimleri Dergisi, c. 1, sy 1, ss. 1–4, Nis. 2020, [çevrimiçi]. Erişim adresi: https://izlik.org/JA76TC47RC
ISNAD
Altınbaş, Mustafa - Karaçin, Cengiz - Yılmaz, Niğmet Pelin Çavdar - Gülden, Betül - Zeynelgil, Esra - İmamoğlu, Gökşen İnanç. “Küçük hücreli akciğer kanserinde (KHAK) prognostik parametre olarak nötrofil, lenfosit, LDH ve NLO değerleri ile NLO’nun sağkalıma etkisi”. Uluslararası Modern Sağlık Bilimleri Dergisi 1/1 (01 Nisan 2020): 1-4. https://izlik.org/JA76TC47RC.
JAMA
1.Altınbaş M, Karaçin C, Yılmaz NPÇ, Gülden B, Zeynelgil E, İmamoğlu Gİ. Küçük hücreli akciğer kanserinde (KHAK) prognostik parametre olarak nötrofil, lenfosit, LDH ve NLO değerleri ile NLO’nun sağkalıma etkisi. Uluslararası Modern Sağlık Bilimleri Dergisi. 2020;1:1–4.
MLA
Altınbaş, Mustafa, vd. “Küçük hücreli akciğer kanserinde (KHAK) prognostik parametre olarak nötrofil, lenfosit, LDH ve NLO değerleri ile NLO’nun sağkalıma etkisi”. Uluslararası Modern Sağlık Bilimleri Dergisi, c. 1, sy 1, Nisan 2020, ss. 1-4, https://izlik.org/JA76TC47RC.
Vancouver
1.Mustafa Altınbaş, Cengiz Karaçin, Niğmet Pelin Çavdar Yılmaz, Betül Gülden, Esra Zeynelgil, Gökşen İnanç İmamoğlu. Küçük hücreli akciğer kanserinde (KHAK) prognostik parametre olarak nötrofil, lenfosit, LDH ve NLO değerleri ile NLO’nun sağkalıma etkisi. Uluslararası Modern Sağlık Bilimleri Dergisi [Internet]. 01 Nisan 2020;1(1):1-4. Erişim adresi: https://izlik.org/JA76TC47RC