Araştırma Makalesi

TURİZM PERFORMANSLARI AÇISINDAN TÜRKİYE VE BRICS ÜLKELERİ: BİR KARŞILAŞTIRMA ANALİZİ

Cilt: 6 Sayı: 2 30 Aralık 2022
PDF İndir
TR EN

TURİZM PERFORMANSLARI AÇISINDAN TÜRKİYE VE BRICS ÜLKELERİ: BİR KARŞILAŞTIRMA ANALİZİ

Öz

Bu çalışmada BRICS ülkeleri ve Türkiye’nin turizm istatistikleri açısından karşılaştırması yapılması amaçlanmıştır. Çalışmada, ikincil veri kaynaklarından elde edilen veriler kullanılmıştır. Veri toplamak için nitel araştırma yönteminde kullanılan doküman analizi gerçekleştirilmiştir. BRICS ülkelerinin ve Türkiye’nin uluslararası turist sayısı, turizm geliri, turist başına düşen harcama tutarları, turizm gelirlerinin ülke ekonomisine katkısı, en fazla turist gönderen ülkeler, seyahat ve turizm rekabet endeksindeki puan ve sıralaması, seyahat ve turizm gelişim endeksindeki puan ve sıralaması verileri kullanılmıştır. Araştırma sonucunda genel olarak, uluslararası turist sayılarında Türkiye ve Çin, turizm gelirlerinde Çin, Hindistan ve Türkiye, turist başına harcama tutarlarında Hindistan, Brezilya ve Çin, turizm gelirlerinin ülke ekonomilerine katkısında ise Çin’in tek başına ön plana çıktığı belirlenmiştir. BRICS ülkeleri ile Türkiye’nin genellikle coğrafi konum olarak kendilerine yakın ülkelerden turistlere ev sahipliği yaptığı ve ülkelerin turizm pazarlarında çoğunlukla sınır ülkelerin baskın olduğu sonuçlarına ulaşılmıştır. Hem Seyahat ve Turizm Rekabet Endeksi hem de Seyahat ve Turizm Gelişim Endeksinde Çin, diğer ülkelere göre daha iyi konumdadır. Bu çalışmanın, BRICS ülkeleri ve Türkiye özelinde turizm istatistikleri açısından karşılaştırılması yapılarak araştırmacılara ve literatüre katkı sağlayacağı düşünülmektedir.

Anahtar Kelimeler

Kaynakça

  1. Abdou, D. M. S., ve El Adawy, N. S. (2018). BRICS challenges: Economic position, tourism and environmental. International Journal of Environmental Monitoring and Protection, 5(3), 64-72.
  2. Ahmed, Z., Asghar, M. M., Malik, M. N., ve Nawaz, K. (2020). Moving towards a sustainable environment: the dynamic linkage between natural resources, human capital, urbanization, economic growth, and ecological footprint in China. Resources Policy, 67, 101677.
  3. Banday, U. J., ve Ismail, S. (2017). Does tourism development lead positive or negative impact on economic growth and environment in BRICS countries? A panel data analysis. Economics Bulletin, 37(1), 553-567.
  4. Battal, T., ve Ercan, A. (2019). BRICS ülkeleri ile Türkiye’nin performans ve potansiyel kriterleri çerçevesinde değerlendirilmesi. Beykoz Akademi Dergisi, 7(1), 1-35.
  5. Dünya Ekonomik Forumu Seyahat ve Turizm Gelişim Endeksi. (2021, t.y). https://www3.weforum.org/docs/WEF_Travel_Tourism_Development_2021.pdf
  6. Dünya Ekonomik Forumu Seyahat ve Turizm Rekabet Endeksi, (2019, t.y). WEF_TTCR_2019.pdf (weforum.org)
  7. Dünya Seyahat ve Turizm Konseyi. (2022, t.y). Travel & Tourism Economic Impact | World Travel & Tourism Council (WTTC)
  8. Dünya Turizm Örgütü. (2022). Country profile – inbound tourism | Tourism Dashboard (unwto.org)

Ayrıntılar

Birincil Dil

Türkçe

Konular

Turizm (Diğer)

Bölüm

Araştırma Makalesi

Yayımlanma Tarihi

30 Aralık 2022

Gönderilme Tarihi

18 Ağustos 2022

Kabul Tarihi

6 Ekim 2022

Yayımlandığı Sayı

Yıl 2022 Cilt: 6 Sayı: 2

Kaynak Göster

APA
Yaşar, E., & Tür, E. (2022). TURİZM PERFORMANSLARI AÇISINDAN TÜRKİYE VE BRICS ÜLKELERİ: BİR KARŞILAŞTIRMA ANALİZİ. Uluslararası Güncel Turizm Araştırmaları Dergisi, 6(2), 129-136. https://doi.org/10.30625/ijctr.1164120