Son yıllarda, dünyanın birçok yerinde “yavaş şehir” ve “yavaş yemek” kavramlarına yönelik ilgi artışı gözlenmektedir. Ziyaretçiler, ziyaret ettikleri yörelerin tarihi, doğası ve kültürel değerlerinin yanı sıra yöresel gıda ürünlerine yönelik deneyim fırsatı da bulmaktadırlar. Bu deneyimler bir alternatif turizm çeşidi olan “Gastronomi Turizmi” kapsamında gerçekleşmekte ve ziyaretçilere doğal, sağlıklı lezzetler tatma imkânı sunmaktadır. Özellikle bilgisayarın hayatımıza girmesi ve bilgi teknolojilerindeki değişimler nedeniyle kullanıcılar ürettikleri bilgiyi aynı süreçte tüketir hale gelmişlerdir.
Amacı: Bir yavaş şehir olan Seferihisar’daki yiyecek ve içecek işletmeleriyle ilgili müşterilerin sosyal medya yoluyla paylaştıkları deneyimlerinin analizi gerçekleştirerek bölgedeki işletmelerin yavaş şehir konusundaki bilgi birikimine katkıda bulunulmaya çalışılmıştır.
Araştırma Yöntemi: Seferihisar’daki restoranların teknolojik gelişmenin sunduğu sosyal medya araçlarından tripAdvisor üzerindeki yavaş yemek akımına katılanların; demografik bulguları, algıladıkları değer, memnuniyet, davranışsal niyetleri ve bölge turizmi üzerindeki etkileri nitel olarak incelenerek restoranlara yönelik yapılan 589 yorumun MAXQDA 12 nitel veri analizi programı yardımı ile analizi gerçekleştirilmiştir.
Bulgular: İşletmeleri genel olarak kısmi memnuniyetsizliğe karşın olumlu değerlendirdikleri ve pozitif yorumların fazla olduğu, ziyaretçi yorumlarının analizinde işletmelerin alt temalarına yönelik 1877 pozitif görüş, 439 negatif görüşe rastlanılmıştır. Pozitif anlamda en fazla yorum yapılan ana temalar: Yiyecek içecek özellikleri (n=775), işletmelerin iç özellikleri (n=260) ve işletmelerin çevresel özellikleri (n=242). Negatif anlamda en fazla yorumlanan ana temalar: Yiyecek içecek özellikleri (n=127), personel (n=88) ve fiyatlar(n=70) olmuştur.
Sonuç ve Öneriler: Sonuç olarak belirtilen hususlar bölge turizmi açısından dikkat edilmesi ve işletmeler açısından üzerinde durulması gereken konulardır. Gelecek araştırmalarda ise başka bir yavaş şehir olarak kabul edilen bölgedeki restoranlar ile karşılaştırma yapılabilir.
ABSTRACT
In many parts of the world, the concepts of slow city and slow food have received increasing interest in recent years. In the context of gastronomic tourism, which is an alternative tourism type, tourists have been able to spend more time in quiet surroundings by consuming more natural and healthy foods than only recognizing the cultural values and history of the countries, seeing their natural beauties or stayıng in the big hotels. Especially with the computers entering our life, users have become consumed in the same process because of the changes in information technology.
Aim of the study: By analyzing the experiences of the food and beverage businesses through the social media in a slow city Seferihisar, the contribution on the bringing up the knowledge of the slow city region has been done.
Research Method: The social media tools provided by the technological development of restaurants in Seferihisar, demographic findings, perceived value, satisfaction, behavioral intentions and the effects on tourism in the region were analyzed qualitatively and 589 comments on restaurants were analyzed with the help of the MAXQDA 12 qualitative data analysis program.
Findings: In general, 1877 positive opinions and 439 negative opinions were found for the sub-topics of the enterprises in the analysis of the visitors' comments, in spite of the partial dissatisfaction in general, and positive reviewed. İn the positive sense, the most commented topics are: Food and beverage characteristics (n=775), internal characteristics businesses (n=260) and environmental characteristics of businesses (n=242). The main reviewed main topics with negative sense are: Food and beverage characteristics (n = 127), staff (n = 88) and prices (n = 70).
Conclusions and Recommendations: The points that were mentioned above are the issues to be considered in terms of regional tourism and the issues that should be emphasized in terms of businesses. The proposal as a future research can be the comparison with the restaurants of another slow city.
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Konular | Otelcilik, Konaklama, Spor ve Turizm |
Bölüm | Özgün Bilimsel Makale |
Yazarlar |
|
Yayımlanma Tarihi | 30 Haziran 2018 |
Gönderilme Tarihi | 16 Mayıs 2018 |
Kabul Tarihi | 27 Haziran 2018 |
Yayınlandığı Sayı | Yıl 2018, Cilt 2, Sayı 1 |