In economies, borrowing may be resorted to in case of insufficient tax and tax-like revenues in financing public expenditures. In this respect, public debts are essential for financing growth and development. The effects of public debts, among the natural income sources of economies, on economic growth are intensely discussed today. The relationship between public debt and economic growth is important, especially in developing countries and relatively fragile economies where savings are insufficient to finance investments. This study aims to reveal the effects of public debt on economic growth in Portugal, Ireland, Italy, Greece, and Spain (PIIGS), which are considered the fragile economies of the Eurozone, and also in Türkiye. For this purpose, the study's findings, which analyze the panel data of the relevant countries for the period 1998-2022, basically conclude that public debt positively affects economic growth in Türkiye and PIIGS countries. These findings emphasize the importance of accurately formulating public borrowing policies and implementing appropriate strategies for economic growth in the relevant countries.
Public debt economic growth Türkiye PIIGS countries panel data
Araştırma süreci boyunca sürekli destek ve geri bildirimleri için kıymetli hocam Doç. Dr. Ümit YILDIZ'a minnettarım. Öğrenim sürecime ve azmime kattığı değer benim için paha biçilemez.
Ekonomilerde kamu harcamalarının finansmanında vergi ve vergi benzeri gelirlerin yetersizliği durumunda borçlanma yoluna gidilebilmektedir. Bu yönüyle kamu borçları büyüme ve kalkınmanun finansmanında önemli bir kaynak olarak görülmektedir. Ekonomilerin doğal gelir kaynakları arasında yer alan kamu borçlarının ekonomik büyüme üzerindeki etkileri bugün yoğun şekilde tartışılmaktadır. Kamu borçları ve ekonomik büyüme arasındaki ilişkinin tespiti özellikle yatırımların finansmanında tasarrufların yetersiz kaldığı gelişmekte olan ülkelerde ve görece kırılgan ekonomilerde önemli bir yere sahiptir. Bu çalışmada da amaç Avro Bölgesi’nin kırılgan ekonomileri olarak görülen Portekiz, İrlanda, İtalya, Yunanistan ve İspanya (PIIGS) ile Türkiye özelinde kamu borçlarının ekonomik büyüme üzerindeki etkilerini ortaya koymaktır. Bu amaca yönelik olarak 1998-2022 dönemi için ilgili ülkelere ait panel verilerin analiz edildiği çalışmanın bulgularında temel olarak Türkiye ve PIIGS ülkelerinde kamu borçlarının ekonomik büyüme üzerinde pozitif etkilere sahip olduğu sonucuna ulaşılmaktadır. Bu bulgular ilgili ülkelerde kamu borçlanmasına yönelik politikaların doğru şekilde oluşturulmasının ve uygun politikaların belirlenmesinin ekonomik büyüme üzerindeki önemine vurgu yapmaktadır.
Kamu borcu ekonomik büyüme Türkiye PIIGS ülkeleri panel veri
Araştırma süreci boyunca sürekli destek ve geri bildirimleri için kıymetli danışman hocam Doç. Dr. Ümit YILDIZ'a minnettarım. Öğrenim sürecime ve azmime kattığı değer benim için paha biçilemez.
| Birincil Dil | İngilizce |
|---|---|
| Konular | Büyüme, Kamu Ekonomisi |
| Bölüm | Araştırma Makalesi |
| Yazarlar | |
| Gönderilme Tarihi | 10 Aralık 2024 |
| Kabul Tarihi | 18 Nisan 2025 |
| Yayımlanma Tarihi | 6 Mart 2026 |
| DOI | https://doi.org/10.24988/ije.1599369 |
| IZ | https://izlik.org/JA42FA22AE |
| Yayımlandığı Sayı | Yıl 2026 Cilt: 41 Sayı: 1 |
İzmir İktisat Dergisi
TR-DİZİN, DOAJ, EBSCO, ERIH PLUS, Index Copernicus, Ulrich’s Periodicals Directory, EconLit, Harvard Hollis, Google Scholar, OAJI, SOBIAD, CiteFactor, OJOP, Araştırmax, WordCat, OpenAIRE, Base, IAD, Academindex
tarafından taranmaktadır.
Dokuz Eylül Üniversitesi Yayınevi Web Sitesi
https://kutuphane.deu.edu.tr/yayinevi/
Dergi İletişim Bilgileri Sayfası
https://dergipark.org.tr/tr/pub/ije/contacts
İZMİR İKTİSAT DERGİSİ 2022 yılı 37. cilt 1. sayı ile birlikte sadece elektronik olarak yayınlanmaya başlamıştır.