TR
EN
Online Ödeme için Servis Odaklı Mimari Yaklaşımı Uygulaması: Atatürk Üniversitesi Bilgi Sistemi Örneği
Öz
Servis odaklı mimari (SOA) hizmetlerden oluşur ve tipik olarak bir ağ üzerindeki diğer bileşenlere koordineli bir şekilde hizmet eder. SOA’nın temel yapı taşları servislerdir ve bu servisler birbirlerine gevşek bağlıdırlar. Farklı platformlar üzerinde yazılmış kurumsal uygulamaların birbirleriyle entegrasyonu sürecinde yaşanan maliyet, süre, hız gibi problemlere bu anlamda SOA çözümler sunmaktadır. SOA; bankacılık sistemleri, online ödeme sistemleri, üniversite bilgi sistemleri gibi esnekliğin, hızın ve güvenliğin çok önemli olduğu birçok sistemde kullanılmaktadır. Bu çalışmada, Atatürk Üniversitesi bilgi sistemi için SOA yaklaşımından yararlanılarak öğrenci ve personelden alınması gereken harç, materyal, kart vb. tüm ödemelerin alınmasını sağlayan bir servis mimarisi kurulmuştur. Ödemelerin banka şubeleri, ATM’ler, internet bankacılığı ile servis üzerinden gerçekleştirebilmesi sağlanmıştır. Kişilerin bankalara, ATM’lere gitmeden çok kısa süreler içerisinde ödemelerini online yapabilmeleri ve yapılan ödemelerin ilgili sistemlere saniyeler içerinde aktarılabilmesi zamandan tasarruf sağlamaktadır. WCF mimarisinin bu çalışmada kullanılmasıyla hız, performans, birlikte çalışılabilirlik gibi konularda avantajlar sağlandığı görülmüştür. Bu çalışma kapsamında, ders kayıt dönemleri gibi yılın belirli yoğun dönemlerinde servise gelen istek sayıları incelenmiştir. Buna göre günlük ortalama 10.000 ve yıllık olarak da yaklaşık olarak bir milyon isteğe servisin yanıt verebildiği tespit edilmiştir. Benzer şekilde gelen istek ve işlem sayılarına bakarak, servis ile ders kayıt döneminde bir günde maksimum 50.000 işlemin gerçekleştiği kayıtlardan tespit edilmiştir.
Anahtar Kelimeler
Kaynakça
- Ali, A., Liang-Jie, Z., Michael, E., Abdul, A., ve Kishore, C., (2007). Design an soa solution using a reference architecture, improve your development process using the soa solution stack. IBM developerWorks.
- Angad, G., Shri, R., Rob, P., ve Chun, C. F., (2005). The E-Learning Lifecycle and its Services: The Web Services Approach. In Second International Conference on e Learning for Knowledge-Based Society, pp. 4-1.
- Bayram, E., (2016). Üniversite Bilgi Sistemlerinde Servis Odaklı Mimari (SOA) Kullanarak Online Ödeme Sistemi Tasarımı. Yüksek Lisans Tezi, Atatürk Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Erzurum.
- Bieberstein, N., Bose, S., Walker, L., ve Lynch, A., (2005). Impact of service-oriented architecture on enterprise systems, organizational structures, and individuals. IBM systems journal, 44(4), 691-708.
- Borse, A. A., Verma, S., Babu, S., ve Kumar, G. N., (2019). Service Oriented Architecture paradigm for Business Intelligence: A survey. International Journal of Advance Research, Ideas and Innovations in Technology, 5(1), 196-199.
- Casella, G., Costagliola, G., Ferrucci, F., Polese, G., ve Scanniello, G., (2007). A SCORM thin client architecture for e-learning systems based on web services. International Journal of Distance Education Technologies (IJDET), 5(1), 19-36.
- Channabasavaiah, K., Holley, K., ve Tuggle, E., (2003). Migrating to a service-oriented architecture. IBM DeveloperWorks, 16, 727-728.
- Curtis, E. T., ve Eustis, S., (2009). Worldwide Services Oriented Architecture (SOA) Infrastructure Market Shares Strategies, and Forecasts, 2009 to 2015. WinterGreen Research Inc.
Ayrıntılar
Birincil Dil
Türkçe
Konular
Yazılım Mühendisliği, Bilgisayar Yazılımı, Yazılım Mühendisliği (Diğer)
Bölüm
Araştırma Makalesi
Yayımlanma Tarihi
15 Aralık 2020
Gönderilme Tarihi
28 Mart 2020
Kabul Tarihi
30 Temmuz 2020
Yayımlandığı Sayı
Yıl 2020 Cilt: 2 Sayı: 2
APA
Bayram, E., & Bozkurt, F. (2020). Online Ödeme için Servis Odaklı Mimari Yaklaşımı Uygulaması: Atatürk Üniversitesi Bilgi Sistemi Örneği. Uluslararası Doğu Anadolu Fen Mühendislik ve Tasarım Dergisi, 2(2), 155-168. https://doi.org/10.47898/ijeased.710662
AMA
1.Bayram E, Bozkurt F. Online Ödeme için Servis Odaklı Mimari Yaklaşımı Uygulaması: Atatürk Üniversitesi Bilgi Sistemi Örneği. IJEASED ( ISSN: 2667-8764 ). 2020;2(2):155-168. doi:10.47898/ijeased.710662
Chicago
Bayram, Erkan, ve Ferhat Bozkurt. 2020. “Online Ödeme için Servis Odaklı Mimari Yaklaşımı Uygulaması: Atatürk Üniversitesi Bilgi Sistemi Örneği”. Uluslararası Doğu Anadolu Fen Mühendislik ve Tasarım Dergisi 2 (2): 155-68. https://doi.org/10.47898/ijeased.710662.
EndNote
Bayram E, Bozkurt F (01 Aralık 2020) Online Ödeme için Servis Odaklı Mimari Yaklaşımı Uygulaması: Atatürk Üniversitesi Bilgi Sistemi Örneği. Uluslararası Doğu Anadolu Fen Mühendislik ve Tasarım Dergisi 2 2 155–168.
IEEE
[1]E. Bayram ve F. Bozkurt, “Online Ödeme için Servis Odaklı Mimari Yaklaşımı Uygulaması: Atatürk Üniversitesi Bilgi Sistemi Örneği”, IJEASED ( ISSN: 2667-8764 ), c. 2, sy 2, ss. 155–168, Ara. 2020, doi: 10.47898/ijeased.710662.
ISNAD
Bayram, Erkan - Bozkurt, Ferhat. “Online Ödeme için Servis Odaklı Mimari Yaklaşımı Uygulaması: Atatürk Üniversitesi Bilgi Sistemi Örneği”. Uluslararası Doğu Anadolu Fen Mühendislik ve Tasarım Dergisi 2/2 (01 Aralık 2020): 155-168. https://doi.org/10.47898/ijeased.710662.
JAMA
1.Bayram E, Bozkurt F. Online Ödeme için Servis Odaklı Mimari Yaklaşımı Uygulaması: Atatürk Üniversitesi Bilgi Sistemi Örneği. IJEASED ( ISSN: 2667-8764 ). 2020;2:155–168.
MLA
Bayram, Erkan, ve Ferhat Bozkurt. “Online Ödeme için Servis Odaklı Mimari Yaklaşımı Uygulaması: Atatürk Üniversitesi Bilgi Sistemi Örneği”. Uluslararası Doğu Anadolu Fen Mühendislik ve Tasarım Dergisi, c. 2, sy 2, Aralık 2020, ss. 155-68, doi:10.47898/ijeased.710662.
Vancouver
1.Erkan Bayram, Ferhat Bozkurt. Online Ödeme için Servis Odaklı Mimari Yaklaşımı Uygulaması: Atatürk Üniversitesi Bilgi Sistemi Örneği. IJEASED ( ISSN: 2667-8764 ). 01 Aralık 2020;2(2):155-68. doi:10.47898/ijeased.710662