The need for renewable energy sources has increasing day by day due to the increase in fossil fuel prices and their harm to the environment. In parallel with the increase in energy demand that occurs with the increase in the world population, the food needs of humans and animals also increasing. At this point, these problems can be solved by using agricultural lands to produce both food and energy. Systems called agrivoltaic are known for allowing the use of soil resources together for food and energy production, and it is aimed to minimize the competition between these two fields. In this study, agrivoltaic systems, one of the best strategies for converting solar radiation into both energy and food, are examined. A review of the technological and spatial design options available to date based on the most up-to-date information in the expertise, and a summary of several empirical studies that demonstrate the enormous potential of agricultural systems if implemented with many shade-tolerant crops. In addition, in an agrivoltaic system that can be made in the simplest way, it has been determined that there will be an increase in electricity production by 20-47% as a result of the arrangements to be made with only panel placement. Agrivoltaic systems, which will find an important place in the future in meeting the energy and food demands that are important for humanity, will increase the efficiency of land use, especially in countries where agricultural areas are scarce. As a result, agrivoltaic systems appear as promising systems.
Fosil yakıt fiyatlarının artması ve çevreye olan zararları nedeniyle yenilenebilir enerji kaynaklarına duyulan ihtiyaç her geçen gün artmaktadır. Dünya nüfusunun artması ile meydana gelen enerji talebindeki artışa paralel olarak insanların ve hayvanların gıda ihtiyaçları da artmaktadır. Bu durumda tarım alanlarının hem gıda hem de enerji üretmek için kullanılması ile bu sorunlar çözümlenebilir. Agrivoltaik olarak adlandırılan sistemler, gıda ve enerji üretimi için toprak kaynaklarının birlikte kullanımına imkân vermesi ile bilinmekte olup bu iki alan arasında oluşan rekabetin en aza indirgemesi hedeflenmektedir. Bu çalışmada güneş radyasyonunu hem enerjiye hem de gıdaya dönüştürmek için en iyi stratejilerden biri olan agrivoltaik sistemler incelenmiştir. Alandaki en güncel bilgilere dayanan bugüne kadar mevcut olan teknolojik ve mekânsal tasarım seçeneklerini gözden geçirilip, gölgeye dayanıklı birçok ürünle uygulandığı takdirde, tarımsal sistemlerin muazzam potansiyelini gösteren birkaç deneysel çalışma özetlenmiştir. Ayrıca en basit şekliyle yapılabilecek bir agrivoltaik sistemde sadece panel yerleşimi ile yapılacak olan düzenlemeler sonucunda %20-47 oranlarında bir elektrik üretimi artışı olacağı tespit edilmiştir. İnsanlık için önem arz eden enerji ve gıda taleplerinin karşılanmasında gelecekte önemli bir yer bulacak olan agrivoltaik sistemler ile özellikle tarım alanlarının kıt olduğu ülkelerde arazi kullanımın etkinliği artırılmış olacaktır. Sonuç olarak agrivoltaik sitemler gelecek vaat eden sistemler olarak karşımıza çıkmaktadır.
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Konular | Güneş Enerjisi Sistemleri, Enerji Üretimi, Dönüşüm ve Depolama (Kimyasal ve Elektiksel hariç) |
Bölüm | Araştırma Makalesi |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 31 Aralık 2023 |
Kabul Tarihi | 21 Eylül 2023 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2023 Cilt: 5 Sayı: 1-2 |