Araştırma Makalesi
BibTex RIS Kaynak Göster

Ayçiçeği Yetiştiriciliğinde Enerji Kullanım Etkinliğinin Belirlenmesi: Adana İli Örneği

Yıl 2018, Cilt: 1 Sayı: 2, 1 - 12, 24.12.2018

Öz



Bu çalışmada, 2017
yılında Adana koşullarında yetiştirilen ayçiçeği üretiminin enerji bilançosu
ortaya konulmuştur. Çalışmada kullanılan alet-makinelerin ekonomik ömürleri, iş
başarısı, yakıt-yağ tüketimleri, makine ağırlıkları ile gübre, tohum miktarları
gibi temel veriler, mevcuttaki yapılan ölçümlerden, yapılan diğer
çalışmalardan, çeşitli kaynak ve kataloglardan temin edilmiştir.



Yapılan
değerlendirmeler sonucunda ayçiçeği üretiminde enerji çıktı/girdi oranı 8.64,
özgül enerji değeri 3.04 MJ/kg, enerji üretkenliği 0.33 kg/MJ, net enerji
verimi 78142.64 MJ/ha olarak hesaplanmıştır. Ayçiçeği üretiminde toplam enerji
girdileri içerisinde kullanım oranı en yüksek olan % 55.01 ile gübre enerjisi
olduğu bulunmuştur. Bunu sırasıyla % 27.87 ile yakıt-yağ enerjisi, % 11.19 ile makina
enerjisi takip etmiştir.

Kaynakça

  • Anonim, 2018. http://www.tuik.gov.tr/PreTablo.do?alt_id=1001 08.06.2018Arıkan, M., 2011. Adana İlinde Kolza Üretiminde Enerji Kullanımı. Çukurova Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Tarım Makineları Anabilim Dalı. Yüksek Lisans Tezi. Baran, M.F., Karaağaç, H.A., 2014. Kırklareli Koşullarında İkinci Ürün Ayçiçeği Üretiminde Enerji Kullanım Etkinliğinin Belirlenmesi. Türk Tarım ve Doğa Bilimleri Dergisi 1(2): s: 117-123. 2014.Barut, Z.B., C., Ertekin, H.A., Karaağaç, 2011. Tillage Effects on Energy Use for Corn Silage in Mediterranean Coastal of Turkey. Magazine of Energy. Volume 36, Issue 9, s: 5466-5475 Bayhan, Y., 2016. İkinci Ürün Ayçiçeği Üretiminde Farklı Toprak İşleme ve Doğrudan Ekim Yöntemlerinin Enerji Kullanım Etkinliğinin Karşılaştırılması. Tekirdağ Ziraat Fakültesi Dergisi Journal of Tekirdag Agricultural Faculty. 2016: 13 (02) 102 Eren, Ö., 2011. Çukurova Bölgesinde Tatlı Sorgum (Sorghum Bıcolor (L.) Moench) üretiminde Yaşam Döngüsü Enerji Ve Çevresel Etki Analizi. Çukurova Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Tarım Makinaları Ana Bilim Dalı Doktora Tezi. Adana 2011. Davoodi, M.S., Housyar, E., (2009). Energy Consuption of Canola and Sunflower roduction in İran. AmericanEurasian J. Agric. & Environ. Sci., 6(4): 381-384. ISSN 1818-6769, IDOSİ Publication.Gözübüyük, Z., Çelik, A., Öztürk, İ., Demir, O., Adıgüzel, M.,C., 2012. Buğday Üretiminde Farklı Toprak İşleme-Ekim Sistemlerinin Enerji Kullanım Etkinliği Yönünden Karşılaştırılması. Tarım Makinaları Bilimi Dergisi. Cilt 8, Sayı 1. Ferrago, D. O., 2003. Energy Cost/Use in Pesticide Production. Encyclopedia of Pest Management.Öztürk, H. H., 2011. Bitkisel Üretimde Enerji Yönetimi. Hasad yayıncılık. 2011.Sabah, M., 2010. Söke Ovasında İkinci Ürün Yağlık Ayçiçeği Üretiminde Enerji Kullanımı. Çukurova Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Tarım Makinaları Anabilim Dalı. Yüksek Lisans Tezi. Adana.Sabah, M., Demirtaş, M., Demirtaş, R., Öztürk, H.H., 2016. Ayçiçeği Üretiminde Enerji Kullanımı. XII. Ulusal Tarım Ekonomisi Kongresi. 25-27 Mayıs 2016. Yaldız, O., Öztürk, H. H.,. Zeren, Y., Başçetinçelik, A., 1990. Türkiye Tarla Bitkileri Üretiminde Enerji Kullanımı. Akdeniz Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi 3 (1-2), 51-62. Antalya.
Yıl 2018, Cilt: 1 Sayı: 2, 1 - 12, 24.12.2018

Öz

Kaynakça

  • Anonim, 2018. http://www.tuik.gov.tr/PreTablo.do?alt_id=1001 08.06.2018Arıkan, M., 2011. Adana İlinde Kolza Üretiminde Enerji Kullanımı. Çukurova Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Tarım Makineları Anabilim Dalı. Yüksek Lisans Tezi. Baran, M.F., Karaağaç, H.A., 2014. Kırklareli Koşullarında İkinci Ürün Ayçiçeği Üretiminde Enerji Kullanım Etkinliğinin Belirlenmesi. Türk Tarım ve Doğa Bilimleri Dergisi 1(2): s: 117-123. 2014.Barut, Z.B., C., Ertekin, H.A., Karaağaç, 2011. Tillage Effects on Energy Use for Corn Silage in Mediterranean Coastal of Turkey. Magazine of Energy. Volume 36, Issue 9, s: 5466-5475 Bayhan, Y., 2016. İkinci Ürün Ayçiçeği Üretiminde Farklı Toprak İşleme ve Doğrudan Ekim Yöntemlerinin Enerji Kullanım Etkinliğinin Karşılaştırılması. Tekirdağ Ziraat Fakültesi Dergisi Journal of Tekirdag Agricultural Faculty. 2016: 13 (02) 102 Eren, Ö., 2011. Çukurova Bölgesinde Tatlı Sorgum (Sorghum Bıcolor (L.) Moench) üretiminde Yaşam Döngüsü Enerji Ve Çevresel Etki Analizi. Çukurova Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Tarım Makinaları Ana Bilim Dalı Doktora Tezi. Adana 2011. Davoodi, M.S., Housyar, E., (2009). Energy Consuption of Canola and Sunflower roduction in İran. AmericanEurasian J. Agric. & Environ. Sci., 6(4): 381-384. ISSN 1818-6769, IDOSİ Publication.Gözübüyük, Z., Çelik, A., Öztürk, İ., Demir, O., Adıgüzel, M.,C., 2012. Buğday Üretiminde Farklı Toprak İşleme-Ekim Sistemlerinin Enerji Kullanım Etkinliği Yönünden Karşılaştırılması. Tarım Makinaları Bilimi Dergisi. Cilt 8, Sayı 1. Ferrago, D. O., 2003. Energy Cost/Use in Pesticide Production. Encyclopedia of Pest Management.Öztürk, H. H., 2011. Bitkisel Üretimde Enerji Yönetimi. Hasad yayıncılık. 2011.Sabah, M., 2010. Söke Ovasında İkinci Ürün Yağlık Ayçiçeği Üretiminde Enerji Kullanımı. Çukurova Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Tarım Makinaları Anabilim Dalı. Yüksek Lisans Tezi. Adana.Sabah, M., Demirtaş, M., Demirtaş, R., Öztürk, H.H., 2016. Ayçiçeği Üretiminde Enerji Kullanımı. XII. Ulusal Tarım Ekonomisi Kongresi. 25-27 Mayıs 2016. Yaldız, O., Öztürk, H. H.,. Zeren, Y., Başçetinçelik, A., 1990. Türkiye Tarla Bitkileri Üretiminde Enerji Kullanımı. Akdeniz Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi 3 (1-2), 51-62. Antalya.
Toplam 1 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Konular Ziraat Mühendisliği
Bölüm Araştırma Makaleleri (Research Article)
Yazarlar

Hasan Ali Karaağaç

Ali Bolat

Cengiz Sağlam Bu kişi benim

Ertan Yazgan Bu kişi benim

Abdullah Çil Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 24 Aralık 2018
Gönderilme Tarihi 10 Temmuz 2018
Kabul Tarihi 18 Eylül 2018
Yayımlandığı Sayı Yıl 2018 Cilt: 1 Sayı: 2

Kaynak Göster

APA Karaağaç, H. A., Bolat, A., Sağlam, C., Yazgan, E., vd. (2018). Ayçiçeği Yetiştiriciliğinde Enerji Kullanım Etkinliğinin Belirlenmesi: Adana İli Örneği. International Journal of Eastern Mediterranean Agricultural Research, 1(2), 1-12.
AMA Karaağaç HA, Bolat A, Sağlam C, Yazgan E, Çil A. Ayçiçeği Yetiştiriciliğinde Enerji Kullanım Etkinliğinin Belirlenmesi: Adana İli Örneği. IJEMAR. Aralık 2018;1(2):1-12.
Chicago Karaağaç, Hasan Ali, Ali Bolat, Cengiz Sağlam, Ertan Yazgan, ve Abdullah Çil. “Ayçiçeği Yetiştiriciliğinde Enerji Kullanım Etkinliğinin Belirlenmesi: Adana İli Örneği”. International Journal of Eastern Mediterranean Agricultural Research 1, sy. 2 (Aralık 2018): 1-12.
EndNote Karaağaç HA, Bolat A, Sağlam C, Yazgan E, Çil A (01 Aralık 2018) Ayçiçeği Yetiştiriciliğinde Enerji Kullanım Etkinliğinin Belirlenmesi: Adana İli Örneği. International Journal of Eastern Mediterranean Agricultural Research 1 2 1–12.
IEEE H. A. Karaağaç, A. Bolat, C. Sağlam, E. Yazgan, ve A. Çil, “Ayçiçeği Yetiştiriciliğinde Enerji Kullanım Etkinliğinin Belirlenmesi: Adana İli Örneği”, IJEMAR, c. 1, sy. 2, ss. 1–12, 2018.
ISNAD Karaağaç, Hasan Ali vd. “Ayçiçeği Yetiştiriciliğinde Enerji Kullanım Etkinliğinin Belirlenmesi: Adana İli Örneği”. International Journal of Eastern Mediterranean Agricultural Research 1/2 (Aralık 2018), 1-12.
JAMA Karaağaç HA, Bolat A, Sağlam C, Yazgan E, Çil A. Ayçiçeği Yetiştiriciliğinde Enerji Kullanım Etkinliğinin Belirlenmesi: Adana İli Örneği. IJEMAR. 2018;1:1–12.
MLA Karaağaç, Hasan Ali vd. “Ayçiçeği Yetiştiriciliğinde Enerji Kullanım Etkinliğinin Belirlenmesi: Adana İli Örneği”. International Journal of Eastern Mediterranean Agricultural Research, c. 1, sy. 2, 2018, ss. 1-12.
Vancouver Karaağaç HA, Bolat A, Sağlam C, Yazgan E, Çil A. Ayçiçeği Yetiştiriciliğinde Enerji Kullanım Etkinliğinin Belirlenmesi: Adana İli Örneği. IJEMAR. 2018;1(2):1-12.

Manuscript Submission