Kök uzunluğu, bir bitkinin besin ve su alma, yatma, stres toleransı ve verimi ile yakından ilgili, en önemli parametrelerden biridir. Birçok genetik ve çevresel faktör kök uzaması üzerinde etkilidir ki buna tepki olarak kökler morfolojisinde ve fizyolojisinde önemli esneklikler gösterebilmektedir. Ayrıca kök uzaması, hızlı bir fitotoksisite test yöntemi olarak, yüksek duyarlılık, basitlik, düşük maliyet ve düşük kimyasal kararlılığa sahip kimyasallar veya numunelere uygunluk gibi avantajları vardır.
Soyada kök uzaması konusunda dünyada yapılmış çalışmaların incelendiği bu çalışmada, kök uzaması konusunda farklı bitki türlerinde yapılmış çalışmalar rehberliğinde incelemeye açık alanlar da belirlenmiştir. Kök uzamasının biyotik ve abiyotik çevresel faktörlerle etkileşiminin incelenmesi sonucunda, küresel ve ülkesel soya üretimine katkı sağlayabilecek çıktılar sonuç bölümünde sunulmuştur.
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Konular | Ziraat Mühendisliği |
Bölüm | Araştırma Makaleleri (Research Article) |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 17 Aralık 2019 |
Gönderilme Tarihi | 19 Kasım 2019 |
Kabul Tarihi | 18 Aralık 2019 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2019 Cilt: 2 Sayı: 2 |
Manuscript Submission