Araştırma Makalesi

DUYGUSAL ZEKÂ İLE GİRİŞİMCİLİK EĞİLİMİ ARASINDA ÖZ YETERLİLİĞİN ARACILIK ROLÜ: ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİNDE BİR ALAN ARAŞTIRMASI

Cilt: 4 Sayı: 6 27 Haziran 2020
PDF İndir
EN

DUYGUSAL ZEKÂ İLE GİRİŞİMCİLİK EĞİLİMİ ARASINDA ÖZ YETERLİLİĞİN ARACILIK ROLÜ: ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİNDE BİR ALAN ARAŞTIRMASI

Öz

Çağımızda gelişmiş ve gelişmekte olan tüm ülkeler ve ülke ekonomileri bakımından büyük öneme sahip girişimcilik, gerek kamu kuruluşları gerekse özel sektör aracılığı ile de teşvik edilmekte ve desteklenmektedir. Bununla birlikte bireyin duygularını ifade etme, onları anlama ve yönlendirme gibi özellikleri kapsayan “duygusal zeka” kavramı da iş hayatında hızla kabul görmekte ve başarının anahtarlarından biri olarak kabul edilmektedir. Öz yeterlilik, bireylerin belirli bir işi başarabilme yetisine olan inancıdır. Bireylerin işlerinde başarılı olabilmeleri, iş ortamının sağladığı olanakların yanı sıra bireylerin kişisel özelliklerine de bağlıdır. Güncel gelişmeler açısından çok değerli olan bu kavramlar çalışmanın temelini teşkil etmektedir. Bu çerçevede, girişimciliğin duygusal zeka ve öz yeterlilik ile olan ilişkisinin tespit edilmesi de önem arz etmektedir. Çalışmada duygusal zekanın lisans öğrencilerinin öz yeterlilik ve girişimcilik eğilimlerine nasıl bir etkisi olduğunun araştırılması amaçlanmaktadır. Araştırmanın evrenini potansiyel girişimci olarak değerlendirilebilecek olan Çukurova Üniversitesi’nde eğitim gören İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi örgün ve ikinci öğretim öğrencileri oluşturmaktadır. Araştırma modelinin test edilebilmesi amacıyla PLS-SEM yöntemi kullanılacaktır. PLS-SEM yöntemi hem faktör analizini hem de regresyon analizini kapsayan, parametrik olmayan bir SEM yöntemidir. PLS-SEM yönteminde ölçek modeli (dışsal model) ve yapısal model (içsel model) olmak üzere iki temel bileşen vardır. Öncelikle ölçeğin güvenilir olup olmadığı Cronbach Alpha testi ile analiz edilecek, değişkenler arasındaki etki ve ilişkilerin incelenmesi için regresyon ve korelasyon analizleri kullanılacak ve bu analizler sonucunda duygusal zeka ile girişimcilik eğilimi arasında öz yeterlilik aracılık rolünün ne düzeyde olduğu tespit edilmeye çalışılacaktır.

Anahtar Kelimeler

Kaynakça

  1. Acar, F., (2002). “Duygusal Zeka ve Liderlik”, Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, 12, 53-68
  2. Acar, S., Uslu, D., (2018). “Duygusal Zekâ İle Girişimcilik Niyeti Arasındaki İlişkinin İncelenmesi”, Avrasya Sosyal ve Ekonomi Araştırmaları Dergisi, 5(4), ss.16-32.
  3. Ağırman, H., Naktiyok, A., (2018). “ Öz Yeterlilik Algısı Bağlamında Duygusal Zeka Özellikleri ve Girişimcilik Niyeti”, Journal of Social And Humanities Sciences Research (JSHSR), 5(28), ss. 3253-3262.
  4. Arıcıoğlu, M. A., (2002). “Yönetsel Başarının Değerlemesinde Duygusal Zekanın Kullanımı”, Akdeniz İİBF Dergisi, 4, ss.27-42 Azzadına, Irna, Sianipar, Corinthias P.M., Nuur’Aini, Enny (2012). “Measuring the Direct and Significant Influence of Emotional Intelligence Competencies to Entrepreneurial Characteristics”, Indonesia International Conference on Innovation, Entrepreneurship and Small Business, 4(4), pp.16-25.
  5. Bandura, A., (1977). “Self Efficacy: Toward a Unifying Theory of Behavioral Change”, Psychological Review, 84 (2), pp.191-215.
  6. Caird, S., (1991). “Testing Enterprising Tendency İn Occupational Groups”. British Journal of Management, pp.177–186.
  7. Çetin, F., (2011). “Örgüt İçi Girişimcilikte Öz Yeterlilik Algısı ve Kontrol Odağının Rolü”, İşletme ve Ekonomi Araştırmaları Dergisi, 2 (3), ss.69-85.
  8. Çolakoğlu, H., Çolakoğlu, T., (2016). “Üniversitelerdeki Girişimcilik Eğitimi İle Öz Yeterlilik Algısı ve Girişimcilik Potansiyeli İlişkisi Üzerine Bir Saha Araştırması”, Sosyal ve Beşeri Bilimler Araştırmaları Dergisi Journal Of Social Sciences And Humanities Researches Girişimcilik Özel Sayısı Bahar, 17 (37), ss.70-84.

Ayrıntılar

Birincil Dil

İngilizce

Konular

İşletme

Bölüm

Araştırma Makalesi

Yayımlanma Tarihi

27 Haziran 2020

Gönderilme Tarihi

4 Şubat 2020

Kabul Tarihi

19 Haziran 2020

Yayımlandığı Sayı

Yıl 2020 Cilt: 4 Sayı: 6

Kaynak Göster

APA
Ceyhan, S., Yıltay, S., & Batga, B. (2020). DUYGUSAL ZEKÂ İLE GİRİŞİMCİLİK EĞİLİMİ ARASINDA ÖZ YETERLİLİĞİN ARACILIK ROLÜ: ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİNDE BİR ALAN ARAŞTIRMASI. International Journal of Entrepreneurship and Management Inquiries, 4(6), 1-19. https://izlik.org/JA92CN36UM
AMA
1.Ceyhan S, Yıltay S, Batga B. DUYGUSAL ZEKÂ İLE GİRİŞİMCİLİK EĞİLİMİ ARASINDA ÖZ YETERLİLİĞİN ARACILIK ROLÜ: ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİNDE BİR ALAN ARAŞTIRMASI. International Journal of Entrepreneurship and Management Inquiries. 2020;4(6):1-19. https://izlik.org/JA92CN36UM
Chicago
Ceyhan, Sümeyra, Sercan Yıltay, ve Burcu Batga. 2020. “DUYGUSAL ZEKÂ İLE GİRİŞİMCİLİK EĞİLİMİ ARASINDA ÖZ YETERLİLİĞİN ARACILIK ROLÜ: ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİNDE BİR ALAN ARAŞTIRMASI”. International Journal of Entrepreneurship and Management Inquiries 4 (6): 1-19. https://izlik.org/JA92CN36UM.
EndNote
Ceyhan S, Yıltay S, Batga B (01 Haziran 2020) DUYGUSAL ZEKÂ İLE GİRİŞİMCİLİK EĞİLİMİ ARASINDA ÖZ YETERLİLİĞİN ARACILIK ROLÜ: ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİNDE BİR ALAN ARAŞTIRMASI. International Journal of Entrepreneurship and Management Inquiries 4 6 1–19.
IEEE
[1]S. Ceyhan, S. Yıltay, ve B. Batga, “DUYGUSAL ZEKÂ İLE GİRİŞİMCİLİK EĞİLİMİ ARASINDA ÖZ YETERLİLİĞİN ARACILIK ROLÜ: ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİNDE BİR ALAN ARAŞTIRMASI”, International Journal of Entrepreneurship and Management Inquiries, c. 4, sy 6, ss. 1–19, Haz. 2020, [çevrimiçi]. Erişim adresi: https://izlik.org/JA92CN36UM
ISNAD
Ceyhan, Sümeyra - Yıltay, Sercan - Batga, Burcu. “DUYGUSAL ZEKÂ İLE GİRİŞİMCİLİK EĞİLİMİ ARASINDA ÖZ YETERLİLİĞİN ARACILIK ROLÜ: ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİNDE BİR ALAN ARAŞTIRMASI”. International Journal of Entrepreneurship and Management Inquiries 4/6 (01 Haziran 2020): 1-19. https://izlik.org/JA92CN36UM.
JAMA
1.Ceyhan S, Yıltay S, Batga B. DUYGUSAL ZEKÂ İLE GİRİŞİMCİLİK EĞİLİMİ ARASINDA ÖZ YETERLİLİĞİN ARACILIK ROLÜ: ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİNDE BİR ALAN ARAŞTIRMASI. International Journal of Entrepreneurship and Management Inquiries. 2020;4:1–19.
MLA
Ceyhan, Sümeyra, vd. “DUYGUSAL ZEKÂ İLE GİRİŞİMCİLİK EĞİLİMİ ARASINDA ÖZ YETERLİLİĞİN ARACILIK ROLÜ: ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİNDE BİR ALAN ARAŞTIRMASI”. International Journal of Entrepreneurship and Management Inquiries, c. 4, sy 6, Haziran 2020, ss. 1-19, https://izlik.org/JA92CN36UM.
Vancouver
1.Sümeyra Ceyhan, Sercan Yıltay, Burcu Batga. DUYGUSAL ZEKÂ İLE GİRİŞİMCİLİK EĞİLİMİ ARASINDA ÖZ YETERLİLİĞİN ARACILIK ROLÜ: ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİNDE BİR ALAN ARAŞTIRMASI. International Journal of Entrepreneurship and Management Inquiries [Internet]. 01 Haziran 2020;4(6):1-19. Erişim adresi: https://izlik.org/JA92CN36UM