Bütün toplumlarda önemli bir problem sahası olan ve insanlık tarihinin başlangıcından beridir varlığını sürdüren suçu ve suçluluğu anlamaya yönelik birçok disiplin, çeşitli açıklamalar öne sürmüştür. Suçluluğun erkek cinsiyetiyle özdeşleştirilen bir olgu olması ile ve toplumsal cinsiyetin de etkisiyle suç işleyen kadınlar, erkeklerden daha çok yadırganarak toplumdan izole edilmişlerdir. Kadın ve suçluluk birbirine uzak iki olgu olarak düşünülse de geçmişten günümüze değin kadınların çeşitli şekillerde ve birtakım motivasyonlarla suça yöneldiği görülmektedir. Hatta son zamanlarda suç işleyen kadın oranındaki artış, dikkat çekici olmuştur. Kadınlar sıklıkla madde ile bağlantılı suçlar, aile ve yakın ilişki içerisinde olduğu bireyleri öldürme, hakaret, hırsızlık ve dolandırıcılık suçlarından hüküm giymektedirler. Kadınların suça yöneliminin arka planında istismar gibi geçmiş travmatik yaşantılar, hormonlar, iş hayatına katılımdaki artış, dezavantajlı yaşam koşulları ve psikolojik bozukluklar gibi pek çok unsurun etkisi olduğu belirtilmektedir. Kadınların neden suçun faili olduğuna yönelik pek çok açıklama getirilmiş ise de kadın suçluluğunu önleme ve müdahale çalışmalarının oldukça sınırlı kaldığı göze çarpmaktadır. Dolayısıyla başarılı bir risk değerlendirme, önleme ve müdahale programları geliştirmek için kadın suçluluğunu belirli faktörlere indirgemek yerine çok yönlü şekilde ele alarak incelemenin en yararlı yaklaşım olacağı düşünülmektedir. İlaveten suç faili kadınların yeniden suç işlemelerini önlemede ve topluma kazandırılmalarında başarıya ulaşmak için hizmet sağlayıcıların profesyonel hizmet sunumuna katkı sağlayacak programların geliştirilmesi önerilmektedir.
Suçluluk Kadın Travma Toplumsal Cinsiyet Psikolojik Bozukluk
Bu çalışmanın hazırlanma sürecinde bilimsel ve etik ilkelere uyulduğu ve yararlanılan tüm çalışmaların kaynakçada belirtildiği beyan olunur.
Çalışma, kamusal, özel, ticari nitelikte ya da kar amacı gütmeyen herhangi bir kurumdan destek alınmadan hazırlanmıştır.
-
Many disciplines have put forward various explanations to understand crime and criminality, which is an important problematic topic in all societies and has existed since the beginning of human history. Because criminality is associated with the male gender and the influence of gender, women who commit crimes have been isolated from society more than men. Although women and criminality are thought to be two distant phenomena, it is seen that women have turned to crime in various ways and with certain motivations from the past to the present. In fact, the recent increase in the proportion of women committing crimes has been striking. Women are frequently convicted of substance-related offences, murder of family members and close relatives, insult, theft and fraud. It is stated that many factors such as past traumatic experiences such as abuse, hormones, increased participation in business life, disadvantaged living conditions and psychological disorders have an impact on the background of women’s tendency towards crime. Although many explanations have been offered as to why women became perpetrators of crime, it is noticeable that prevention and intervention works on women’s criminality remain quite limited. Therefore, in order to develop successful risk assessment, prevention and intervention programmes, it is thought that the most useful approach would be to examine female criminality in a multidimensional way instead of reducing it to certain factors. In addition, it is recommended to develop programmes that will contribute to service providers to provide professional services in order to achieve success in preventing recidivism and reintegration of female offenders into society.
It is declared that scientific and ethical principles have been followed while carrying out and writing this study and that all the sources used have been properly cited.
This research received no specific grant from any funding agency in the public, commercial, or not-for-profit sectors.
-
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Konular | Psikopatoloji |
Bölüm | Derleme |
Yazarlar | |
Proje Numarası | - |
Yayımlanma Tarihi | 16 Ekim 2023 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2023 |
International Journal of Economics, Politics, Humanities & Social Sciences – IJEPHSS Creative Commons Atıf-GayriTicari 4.0 Uluslararası Lisansı (CC BY NC) ile lisanslanmıştır.